Mitt film- och serieår 2017

 
2017 var ett segt år för film och serier. I alla fall för mig. Jag gick sällan på bio, avstod ofta från att maratontitta på nya serier och kände under flera perioder inte alls för att titta på film. En månadssvacka i våras resulterade i knappt någon film sedd alls.
Men efter sommaren kom jag igång. Då gick resterande månader ut på att se så många filmer jag bara kunde från min ständigt växande "filmer jag äger som jag inte sett än-samling". Och det gick hyfsat.
 
Men trots att jag lagt i stort sett allt krut på att titta på "gamla" filmer lyckades ändå några 2017-ister smyga sig in här och var. Och de tänkte jag nu skriva lite kort om:
 
(utan inbördes ordning)
 
Iron Fist (Säsong 1)
Och vi inleder svagt. Marvel's Iron Fist var ett riktigt jävla magplask. Ett långtråkigt ointressant dravel med töntig dialog och ogenomtänkt story. Det finns ingen minnesvärd skurk, ingen mörk suspens och Finn Jones agerar som om han fått huvudrollen i flingpaketet.
 
Betyg: 3/10
 
 
 
Louis C.K. 2017
Well... this is awkward. Louis' sista special förmodligen. Men så går det när man slänger ut picken framför någons ansikte. Jävla gris. Specialen var rolig, men jävla gris.
 
Betyg: 7/10 
 
 
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
När ingen riktigt bryr sig om Pirates of the Caribbean längre ploppade den här fram. Och ja... det visar sig att det fortfarande inte är någon som bryr sig. 
 
Betyg: 5/10 -> Recension av filmen
 
 
Dunkirk
Äntligen lite positivitet på den här listan. För Dunkirk är, enligt mig, årets bästa film.
Verklighetstroget, spännande utav helvete och helt fantastiskt. Christopher Nolan gör det igen.
 
Betyg: 9/0
 
 
Game of Thrones (Säsong 7)
Det var kanske inte den bästa säsongen. Men det är ta mig fan ändå den bästa serien. Inget får mig på sådant bra humör som Game of Thrones. Jag satt gladeligen uppe hela natten i väntan på ett nytt avsnitt även om jag visste att det betydde att jag skulle vara halvdöd på jobbet morgonen efter. 
 
Betyg: 8/10
 
 
Skratta då - en rolig historia om svensk standup
Som aspirerande ståuppkomiker själv var detta såklatrt ett måste.
Sveriges humorelit berättat om branschen då och branschen nu. Mycket roligt och mycket intressant. 
 
Betyg: 7/10
 
 
Narcos (Säsong 3)
Många var skeptiska till en Narcos-fortsättning utan fokus på Pablo Escobar. Det var inte jag. Som ett stort fan av True Crime-serier/filmer/dokumentärer kände jag på mig att det skulle bli minst lika bra ändå. Och det blev det. Nagelbitande spänning, hänshyslös story och svenske Matias Varela i en skinande roll.
 
Betyg: 8/10
 
 
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Personligen årets mest överskattade film. Visst, den har sina stunder, men jag tror många fanboyar för mycket och förbiser att storyn är riktigt svag i den här. Ganska tråkig emellanåt och humor som inte flyger. Men cool action och som sagt, den har sina stunder. Men... njaee, besviken.
 
Betyg: 6/10
 
 
The Lost City of Z
Från överskattad till underskattad, för den här var det inte många som såg. 
Fascinerande äventyrsdrama om upptäcktsresande Percival Fawcett. Bra skådespel överlag, framför allt från Robert Pattinson och en intressant utspelande handling. Lite onödigt lång dock. Den hade mått bättre av att vara en kvart kortare.
 
Betyg: 7/10
 
 
John Wick: Chapter 2
John Wick är tillbaka och det tackar vi för, för fan vilken cool action de bjuder på. Problemet är dock att "större inte alltid är bättre". 20 miljoner större budget = coolare action = inte lika mycket krut på story. Så brukar visan låta. Och så även här. Det är riktigt coolt... och riktigt rörigt.
 
 
Betyg: 6/10
 
 
Wonder Woman
Efter Man of Steel, Batman v Superman och Suicide Squad hade jag nästan gett upp hoppet. Så hade Wonder Woman varit värdelös hade jag gett fan i DC för all framtid. Tursamt nog var Wonder Woman skitbra.
Strålande regi från Patti Jenkins. Och jag har svårt att föreställa mig någon annan än Gal Gadot i rollen som Wonder Woman. Hoppet för DC lever.
 
Betyg: 8/10
 
 
Patton Oswalt: Annihilation
Årets standup-special går till Patton Oswalt som sätter upp en föreställning drygt ett år efter sin frus oväntade död. Det är ett tufft ämne, men han fick mig att gapskratta åt något jag egentligen borde tyckt varit jättejobbigt att lyssna på. Men det var bra, det var hjärtskärande. och framför allt - det var roligt. Du hittar specialen på Netflix.
 
Betyg: 9/10
 
 
Helikopterrånet
Rånet vi alla minns från tidningar och nyhetskanaler. Och nu finns en mycket bra ingående dokumentärserie på SVT Play om det spektakulära brottet. 
Visst, man kan läsa sig till mycket i pressarkiv och på wikipedia. Men så mycket info trodde jag inte att jag skulle få från en svensk dokumentär. Det är tokintressant. Rekommenderas!
 
 
 
House of Cards (Säsong 5)
Nu blir det awkward igen. Kevin Spacey's karriär är över. Och med all rätt.
Men det är inte det vi ska snacka om nu. Vi ska snacka om säsong 5 av en serie som inte borde fortsätta. Säsong 1-3 var magiska. Perfekt TV. Men nu börjar det bli löjligt. Och med Spacey's utgång från serien har jag ingen aning om hur de ska kunna fortsätta och avsluta på ett bra sätt. Lika bra att lägga ner skiten.
 
Betyg: 5/10
 
 
Spider-Man: Homecoming
Årets fetaste actionfilm innehåller Spider-Man, Iron Man och ett stycke Michael Keaton. Jag trodde aldrig att jag skulle få se en Spider-Man bättre än Tobey Maguire. Men här är han, Tom Holland i egen hög person.
Klockren action, humor och spänning i vad som plockat tillbaka Spider-Man till superhjälte-eliten.
 
Betyg: 9/10
 
 
Life
Daniel Espimosa ger sig ut i rymden. Enn sci-fi-skräckis som började suspensfullt och sedan spårade ur fullständigt. Lite klyschigt och lite töntigt. Helt ok, men inget jag kommer se igen.
 
Betyg: 6/10
 
 
Star Wars: The Last Jedi
Hypen var enorm. En fortsättning på episka The Force Awakens. Äntligen!!
Och ja, den var bra. Men var den mästerlig? Nope.
Väldigt ihålig story med massa saker att störa sig på. Men här är det jag som fanboyar. Jag erkänner att den inte är jättebra. Men det är Star Wars...
 
Betyg: 7/10
 
 
Kong: Skull Island
Fan vad jag såg fram emot den här. Trailern såg grym ut. Filmen då? Meh.
Sådär. Första halvtimmen är klockren. Men precis som i "Life" så spårar det ur ju längre man kollar. Den funkar som "random mitt-i-natten-film", men faller som "ny grym actionfilm".
 
Betyg: 6/10
 
 
Icarus
Den bästa dokumentären på Netflix just nu heter "Icarus" och handlar om dopingskandalen i Ryssland.
Filmen klockar in på två timmar prick, men det kändes som det var över på 40 minuter. Det är superintressant och så fascinerande att man sugs in och inte kan sluta titta. Min största rekommendation till alla som har Netlix. Grym dokumentär.
 
Betyg: 9/10
 
 
Logan
Hugh Jackman spelar Wolverine för sista gången. Och som han gör det.
Fet rulle som mer är ett actionfyllt drama än en klassisk superhjälterulle. Så här bra har vi aldrig sett Wolverine.
 
Betyg: 7/10
 
 
Wind River
Underskattad film från i år.
Wind River är en superbt skriven suspensfylld thriller som tacklar ett viktigt ämne. Det är sorgligt, det är dramatiskt, det blodigt och det är fantastiskt bra.
 
Betyg: 9/10
 
 
 
Det var få, men det var de jag såg. Som sagt, allt krut lades på äldre filmer, men nu har jag inte så många sådana kvar. Så jag lovar att skärpa mig till nästa år.
 
 
Lämna gärna en kommentar!
 
Ha det!
 
// Nicke