Fantastic Beasts and Where to Find Them

Tillbaka till J.K. Rowlings underbara värld: Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
 
 
I rollerna: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Alison Sudol, Dan Fogler, Ezra Miller, Jon Voight & Colin Farrell
Regi: David Yates
Manus: J.K. Rowling
Genre: Fantasy, Äventyr
 
Kortfattad handling
Författaren Newt Scamanders äventyr i New York's hemliga gemenskap av häxor och trollkarlar. Utspelar sig 70 år innan Harry potter läser sin bok "Fantastic Beasts and Where to Find Them" i skolan.
 
Recension
Äntligen. Som man har längtat. Efter många års väntan kastas vi ännu en gång in i J.K. Rowlings underbara värld. Magi så långt ögat når. 
Om ni inte visste det så är jag ett riktigt megafan av Harry Potter. Jag har läst alla böcker många gånger och sett filmerna säkert 17 gånger vardera och skulle helt klart halla mig en Harry Potter-know-it-all. Slå mig i ett Harry Potter-quiz om du kan... 
 
Det enda som orade mig lite innan var att man kanske inte skulle kunna relatera lika mycket till filmen eftersom karaktärerna vi älskar inte är med här. Men äsch, jag var allt orolig helt i onödan. För att ännu en gång få sitta i biosalongen och mötas av underliga varelser, trollstavar, trollformler och hela tjottaballongen - det var fantastiskt. 
Och filmens handling är bra. Det märks dock att detta är en film som mest är här för att "sätta upp" kommande filmer. Detta var, precis som den första HP-filmen, en filmseries början. Mycket introduktioner och sådant. Vad jag däremot gillade med det var att filmen förutsätter att man sett Harry Potter-filmerna innan. Vi slipper får reda på trollkarlsvärldens historia, backstory osv och slungas istället rakt in i handlingen. 
 
Filmens regi, effekter och kameraarbete är ljuvligt. Allt från svepande kamera till visuella nytänkande effekter. Davis Yates (som stod för regin till de 4 senaste HP-filmerna) är helt klart rätt man för jobbet. 
Känslan har de också fått till. Inte bara kanslan av trollkarlsvärlden. Även känslan 1920's New York. Mycket trovärdigt. 
Och alla skådespelare gör ett bra jobb. Framför allt Eddie Redmayne. Jag köpte honom som Newt Scamander redan efter första repliken. Och välkommen tillbaka till rampljuset, Dan Fogler. Jag har alltid sett honom som en väldigt underskattad skådespelare. Kul att han får glänsa lite igen. 
 
Jag måste bara varna er lite också. Gå inte in i filmen i tron av att få se en cameo of Dumbledore eller referenser till personen Harry Potter. För det kommer inte hända. Detta är varken en uppföljare eller ett prequel. Det är bara en film som tar plats i samma universum som Harry Potter. 
Vad som däremot finns är referenser och pikar till Hogwarts och samma magiska värld. Om som ett Potterfan gick det inte obemärkt förbi. 
 
Sammanfattning
J.K. Rowling och David Yates gör det igen. 
Ännu en film som nästan får en att tro att det faktiskt finns trollkarlar och häxor på riktigt. 
Det var underbart att får uppleva trollkarlsvärlden igen, och mer intressant att det utspelar sig i New York istället för i Storbritannien. 
Jag levde mig in i handlingen med en gång och tycker att filmen gjode ett bra jobb med att visa att man inte behöver känna igen karaktärer för att uppskatta samma älskade värld fast i en annan film och tidsperiod. 
Den har nu satt sitt avtryck och jag förutspår att kommande filmer kommer vara ännu mer episka. 
 
Jag ger "Fantastic Beasts and Where to Find Them" 8,5/10
 
 
Lämna gärna en kommentar i boxen nedanför!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: