The Blacklist

James Spader gör att 45 minuter går väldigt, väldigt fort: The Blacklist (2013- )
 
 
I rollerna: James Spader, Megan Boone, Diego Klattenhoff, Harry Lennix, Hisham Tawfiq, Ryan Eggold & Amir Arison
Skapare: Jon Bokenkamp
Genre: Brott, Drama, Mysterium
 
Kortfattad handling
Elizabeth "Liz" Keen, en ny FBI-profilerare, får hela sitt lv upp- och nervänt när en Raymond Reddington, en mystisk brottsling på FBI's Top Ten Most Wanted-lista lämnar över sig själv och insisterar på att prata med henne.
 
Recension
Om man verkligen tänker efter borde detta egentligen vara en ganska medioker serie. Mycket är ganska klyschigt, ganska förutsägbart och nästan inga karaktärer är speciellt intressanta.
Så vad i hela fridens namn gör att en sådan serie får så ofantligt höga betyg då?
- James Spader, who else?
 
James Spader som superbrottslingen Raymond Reddington gör precis HELA serien.
Man vet aldrig var man har honom, han får alla andra karaktärer att framstå som ointressanta loppor och samtidigt som han visar sin mörka och våldsamma sida ibland har han lagt tillräckligt mycket ånger, humor och sarkasm bakom sig - och det gör att man tycker om honom. Väldigt mycket.
Han är rapp i truten, mycket intelligent och väldigt, väldigt mystisk.
Han är en sån där typ man spärrar upp ögonen för på ett "Ååh, han är här-sätt" när han kommer in i ett rum. Typ som Darth Vader, fast på ett mer beundrandsvärt sätt.
Och James Spader själv äter upp karaktären. Han är så bra att det inte är klokt.
 
Övriga karaktärer (utom de associerade med Reddington) är dock ganska ointressanta. Detta är ingen serie som ger övriga bikaraktärers privatliv speciellt mycket utrymme. Och när den väl gör det blir det självklart ointressant eftersom vi inte fått någon iblick i det innan. 
Skådespelet är för det mesta bra. Lite träigt iband, men ingen större fara (eftersom James Spader gottgör det så fort han kliver in i rummet).
 
Och det är relationen mellan Raymond Reddington och Elizabeth Keen som är mest intressant. Hundratals frågor dundrar i skallen varje avsnitt. Hur hänger de ihop? Vad har han för motiv? Varför gör han så? VAD ÄR DET SOM HÄNDER?
Mysteriet driver serien och man är konstant nyfiken på vad som komma skall. 
 
Och så är ju James Spader så jävla bra! AAAAAAAH!
 
Sammanfattning
Lite klyschigt och förutsägbart på vissa ställen - men det skiter vi i.
James Spader är helt fantastisk som Raymond Reddington. Detta är hans serie. Han stjäl varenda scen han är med i och som åskådare är man konstant nyfiken och kommer ofta på sig själv med att försöka lösa mysteriet med Raymond "Red" Reddinton i huvudet.
Det går sådär - och det är DET som gör serien så bra...... och att James Spader är så fantastiskt bra! 
 
Jag ger "The Blacklist" 8/10
 
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke