The Finest Hours

Baserad på en sann historia. Bra casting. Grym trailer. Inte en chans att den är tråkig. Eller...?: The Finest Hours (2016)
 
 
I rollerna: Chris Pine, Casey Affleck, Ben Foster, Eric Bana, Holliday Grainger, Kyle Gallner, John Ortiz, John Magaro & Graham McTavish
Regi: Craig Gillespe
Manus: Scott Silver, Paul Tamasy & Eric Johnson
Genre: Action, Drama, Historia
 
Kortfattad handling
År 1952. Kustbevakningen gör ett vågat räddningsförsök utanför Cape Cod när ett oljetankfartyg förstörs under en snöstorm.
 
Recension
Januari-filmer brukar vara lite avskräckande. När en film får release i janurari kan det tyda på att studion inte tror på filmen. Så med den känslan gav jag mig in i den med förväntningar att se något katastrofalt.
Till filmens cred är den inte som en typisk rutten januari-film brukar vara. Den är inte jättedålig. Men... 
 
...tråkig.
 
Filmen är baserad på en bok (som är baserad på en sann historia) som jag inte läst. Därför vet jag inte hur bra filmen förhåller sig till grundmaterialet. Men enligt mig ska man inte behöva jämföra. En film är en film. En bok är en bok. Två olika saker med olika metoder för att berätta samma historia på olika sätt. That's it.
Med det sagt får jag känslan av att filmen skohornar in mycket onödigt i den så annars häpnansväckande händelsen.
 
Filmen styrs av tre olika storys. 
1. Filmens hjälte Bernie Webber och hans crew ombord räddningsbåten
2. Maskinisten Ray och resten av besättningen ombord på det sjunkande oljetanksfartyget
3. Bernie Webbers oroliga förstmö
 
Och det är egentligen bara en av dessa storylines som fungerar, och det är Casey Affleck's story ombord på oljetanken. Det är där de intressanta händelserna utspelar sig. Det borde inte vara så, men så är det. Det var där jag kände att jag blev mest underhållen. Det var intressant, det var spännande och jag kände mest för karaktären.
Scenerna med Bernie's flickvän som oroligt vankar runt hemma i byn och bistert målas upp som "den där hjälplösa tjejen som ska vara hemma medan mannen är ute och gör manliga saker" funkar inte alls. Det är bara grått och långtråkigt. Och onödigt. Lite som om filmskaparna inte riktigt trodde på att kvinnor skulle gå och se filmen om de inte skohornade in en romans mitt i allt.
 
Men storyn som SKULLE ha underhållt mig mest är ju den på räddningsbåten. Kustbevakningen med vår hjälte som tappert styr båten genom meterhöga vågor och...tar av sig flytvästen (?) för att visa att han minsann inte tänker ge upp. 
Det här är ju huvudhandlingen och jag borde ha varit mer intresserad än jag var. Problemet är att huvudkaraktären och hans tremanna-crew inte är speciellt intressanta och inte ges något vidare djup som behövs för att man ska bry sig om dem. Visst, båtscenerna med de höga vågorna var coola och det såg snyggt ut. Men samtidigt satt jag där och kände att jag inte skulle bli direkt ledsen om vågen slog ned och bröt sönder hela båten.
 
Och däri är hela problemet. Huvudstoryn är inte intressant nog att bära filmen. 
 
Sammanfattning
Det är inte jättedåligt, nej. Men det är långtråkigt.
En film om den mest heroiska räddningsinsatsen i historien? Det borde ha varit amazing. 
Istället har vi det här. Filmskaparna lyckas förmedla spänning i Casey Affleck's scener ombord på oljetankfartyget. Men resten av filmen...mjeee.
När romansen är skohornad och filmhjälten inte ges någon vidare karaktär mer än en medioker personlighet är det ett ganska hopplöst fall...
 
Jag ger "The Finest Hours" 5/10
 
 
Om du har tips, frågor, inputs eller bara vill säga HEJ är du välkommen att lämna en kommentar!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: