Making a Murderer

Du kommer aldrig stöta på en bättre dokumentärserie: Making a Murderer (2015)
 
 
Skapare: Moira Demos & Laura Ricciardi
Genre: Dokumentär, Brott
 
Kortfattad handling
Filmad under en 10-årsperiod. Making a Murderer en aldrig tidigare skådad "verkliga-livet-thriller" om Steven Avery, en oskyldigt dömd man som satt 18 år i fängelse för ett brott han aldrig begick.
När han efter sin frigivelse sedan stämmer poliskåren i ett fösök att blotta den eventuella korruptionen inom lokal brottsbekämpning befinner han sig helt plötsligt ännu en gång som huvudmisstänkt i ett nytt fruktansvärt brott.
 
Recension
Skräckinjagande otroligt. Det är var det här är.
Det jag uppskattar så mycket med film är konsten att kunna skapa ett omsorgsfullt fiktivt manus konstruerat för att påverka våra känslor.
Men vad som gör detta extra skrämmande är att det verkligen har hänt på riktigt. Detta är inget finputsat påhittat manus. Detta hände på riktigt.
 
Till att börja med, bara sättet de filmat den här dokumentärserien på är rysande. Det som skiljer Making a Murderer från andra liknande dokumentärer är att vi faktiskt aldrig varken ser eller hör producenterna eller kamerateamet. Vi leds genom intervjuer med bortklippta frågor, klipp från rättegången, polishuset, bevakningskameror, telofonsamtal m.m vilket gör det hela mer verkligt och därför mer spännande. 
Det känns inte som vi tittar på en dokumentärserie som "någon har gjort". Det känns i stort sett som om vi är där. Vi blir känslomässigt investerade i ämnet - just för att vi inte hör eller ser skaparna av serien.
 
Och till själva fallet då, holy shit. 
Det här är så skrämmande otroligt att man inte tror att det är sant.
Jag tänker inte gå in på detaljer efter som jag inte vill spoila någonting. Men att Steven Avery, ännu en gång, anklagas för ett grovt brott och att bevisen, ÄNNU EN GÅNG, är högs tvivelaktiga är nästan för bra för att vara sant. Serien är fylld av så mycket detaljer och bristande bevisning att man fascineras så till den grad att det i stort sett är omöjligt att sluta titta.
Jag maratonade serien på två dagar och gick djupare i i fallet på internet efter det. Så fängslande bra är det.
 
Men någonting som vi inte får glömma är att detta är en ensidig dokumentär. 
Vad jag menar med det är att skaparna av serien inte tvivlar. De är helt och hållet på Steven Averys sida och väljer själva vad de vill visa i sin dokumentär. 
Vi vet själva inte vad som lämnats utanför dokumentären och vi får inte se många intervjuer (utom de inblandade i brottsfallet) med människor som tror att han är skyldig.
 
MEN... inte ens de mest tvärsäkra människorna KAN, med all säkerhet, VETA att Steven Avery begick det här brottet. Det finns för mycket bristande bevisning, polisiära misstag och alldeles för mycket frågor utan svar.
 
Jag vet inte om han är skyldig eller ej och vi kanske aldrig får reda på sanningen. Men en sak vet jag:
 
Sammanfattning
Det här är en sjuhelvetes dokumentärserie i samma (om inte högre) klass som Paradise Lost-trilogin - och är du, som jag, ett fan av true-crime-historier kan jag inte rekommendera den här serien nog.
Serien är perfekt filmad för en gripande dokumentär och fängslar åskådarens ögon på ett beroendeframkallande sätt. 
Making a Murderer är värd all hype den fått och jag hoppas verkligen vi kan få reda på den riktiga sanningen någon gång i framtiden.
 
Jag ger "Making a Murderer" 10/10
 
 
Undrar du något eller bara vill filmsnacka säger jag inte nej till en kommentar i boxen nedanför!
 
Hae en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: