Beck: Gunvald

Mikael Persbrandt's sista beckfilm. Värdigt avsked eller plumpt spektakel?: Beck: Gunvald (2016)
 
 
I rollerna: Peted Haber, Mikael Persbrandt, Måns Nathanaelson, Anna Asp, Ingvar Hirdwall, Jonas Karlsson & Peter Franzén
Regi: Mårten Klingberg
Manus: Mikael Syrén
Genre: Brott, Thriller
 
Kortfattad handling
En journalist blir misshandlad till döds i sitt hem. På brottsplatsen finns spår som härleder polisen till en känd indrivare som tidigare varit straffad. Samtidigt tvingas teamet brottas med en händselse som berör på både personliga och professionella plan.
 
Recension
Så var det då dags för Mikael Persbrandt att tacka för tiden som varit. Han har spelat Gunvald Larsson genom alla år och gjort så med bravur. Men när den internationella karriären kallar måste man få lov att lägga gammalt bakom sig.
Sååå, sista beckfilmen med Persbrandt som favoriten Gunvald Larsson. Hur var den då?
 
Jovars, filmen var väl okej. Men så mycket som titeln säger "Gunvald" handlar filmen jämförelsevis väldigt lite om Gunvald Larsson. Visst han är med - typ, men inte direkt.
Jag vill inte säga för mycket. Men med tanke på hur lång tid filmserien har hållit igång och hur omtyckt karaktären är av svenska folket måste jag ändå medge att det var ett ganska plumpt och snopet avsked. 
Inte hur avskedet var skrivet i manus, det kan jag acceptera. Men hur det var genomfört och presenterat
 
Och som i alla andra beckfilmer är det minst ett brott som skall lösas. Oftast ett mord. Och så även den här gången. Och i jämförelse med förra årets fyra nya Beckfilmer (som jag förövrigt avskydde) innehar denna installationen ett mycket bättre manus. Det var spännande igen. Lite av samma gamla Beck visade sig, vilket jag gillade.
 
Och sen kommer då den självklara frågan: Kommer filmerna om Martin Beck verkligen klara sig utan Gunvald Larsson?
- Ja, det tror jag. Jag tror stenhårt på det nya tillskottet Kristofer Hivju och tippar på att Beckfansen blir förvånade över hur bra luckan efter Gunvald Larsson kommer fyllas igen.
 
Men jag kan ha fel också. Det kanske blir skitdåligt och jag får äta mina ord till frukost. (Fast nej).
 
Sammanfattning
Som Beckfilm var detta klart godkänt.
En stor skillnad i spänning och dramatik till skillnad från förra årets katastrofer. Äntligen ser jag fram emot en ny Beckfilm.
Däremot tyckte jag att Gunvald Larsson fick ett ganska tveksamt avsked. Efter alla år i serien förtjänade han ett mycket bättre genomfört adjö. Men men, så är det.
Men vilket som, är du ett fan av Beck skulle jag tror att du kommer tycka om filmen i alla fall!
 
Jag ger "Beck: Gunvald" 6/10
 
 
Har du tips på filmer jag skulle kunna recensera? Let me know in the box below!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: