The Revenant

Vinner inte Leo sin Oscar nu - då vinner han aldrig: The Revenant (2015)
 
 
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter & Forrest Goodluck
Regi: Alejandro G. Inarritu
Manus: Mark L. Smith & Alejandro G. Inarritu
Genre: Drama, Thriller, Äventyr
 
Kortfattad handling
En pionjär på en pälshandelsexpedition under 1820-talet kämpar för sitt liv efter att ha blivit attackerad av en björn och lämnad att dö av sitt eget jaktlag.
 
Recension
Hypad till det extrema, nominerad till 12 Oscars och kommer nästan garanterat kamma hem i alla fall hälften av dem - och med all rätt.
Till att börja med är Alejandro G Inarritu's regi mästerligt. Färsk från 2014's "Birdman" (även den fantastiskt regisserad) levererar han åter igen filmskapande utöver det vanliga. 
Genom att insistera på att filma i naturligt ljus, vilket alltså betyder att han använde sig av solen (!), gör filmen sig mycket verkligare än vad vår vardagliga film gör.
Med vackra snötackta ladskapsvyer blandat med skitiga smutsmiljöer har regissören och filmfotografen jobbat fram något alldeles utomordentligt och gör i slutändan att åskådaren känner sig alldeles "intill" huvudkaraktären. Nästan som man verkligen själv sitter där - mitt i vildmarken - och tittar på när den övergivna Hugh Glass kämpar för att överleva. 
 
Och DiCaprio då. Pffft. Jag fnyser... av beundran. 
Om han för den här enastående prestationen INTE vinner en Oscar. Då kommer han aldrig vinna. Så är det bara.
Om han inte hade varit ett sådant känt ansikte hade man glömt bort att det var Leo som gömde sig bakom den där stora fällen. Jag var under stora ögonblick helt övertygad om att det var den riktiga Hugh Glass - och ingen annan - som jag satt och glodde på. Men, tänka sig. Det var Leonardo Dicaprio som försvann in i en av de bästa roller han gjort. Mycket imponerande.
 
Filmen har fått skyhöga betyg och prisats utan såväl kritiker som publik. Men något som ofta tas upp är att mittpartiet kan kännas något långsamt. Jag själv kände inte av det. Jag var så imponerad av filmskapandet i sig att det inte slog mig, men jag förstår ändå vad folk menar.
Det är främst på grund av karaktärens resande och den minimala dialogen som gör att det kan kännas långsamt ibland. 
 
Som avslutande mening tänker jag göra en jämförelse med en film som i stort sett är så långt ifrån The Revenant som man kan komma.
Men jag vill gärna likna "The Revenant" med förra årets mästerverk "Boyhood". Inte för att de är lika på något sätt. Men jag skulle gärna klassa båda som filmskapande mästerverk. Två mästerverk som är fantastiska att uppleva - en gång.
De är båda typiska exempel på filmer som är fantastiska, men som man bara behöver se en gång i livet.
 
Sammanfattning
Leonardo Dicaprio, Alejando G. Inarritu och hela filmteamet gör den här filmen mästerlig. 
Utan att spoila någonting kan jag säga att detta är ett äventyr du sent kommer att glömma. Mycket vackert foto, superbt skådespel och fantastiskt filmskapande gör "The Revenant" till en oförglömlig film och en storfavorit till Oscarsgalan. 
Det är ingen film jag kommer se igen på minst 10 år - men likt förbannat är den fantastisk.
 
Jag ger "The Revenant" 9/10
 
 
Om du har filmtips, frågor eller bara vill säga HEJ är du välkommen att lämna en kommentar!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: