Game of Thrones - Säsong 6 Avsnitt 1: "The Red Woman" (SPOILERS)

SPOILER ALERT! 
Har du inte sett TV-serien "Game of Thrones" (Vem är du???) eller i alla fall inte hunnit se premiäravsnittet av säsong 6 än: LÄS INTE! Recensionen kommer innehålla mängder av SPOILERS! You have been warned.
 
 
Det är äntligen här. Det mest efterlängtade Game of Thrones-avsnittet to date.
 
Säsongavslutningen i somras fick i stort sett hela internet att gå sönder. Jon Snow - seriens enda kvarlevande "true-good-guy" - brutalt mördad av sina egna "bröder". Eller...? 
Det var frågan. Facebook, Twitter och YouTube svämmade över med teorier om Jon Snow's öde från hängivna fans som inte tänkte ge upp utan en fight. 
 
Castle Black
Säsongspremiären är här. Kameran svävar över Castle Black där Jon Snow ligger stilla i snön. Ett sorgset vargylande väcker Davos Seaworths uppmäksamhet och denne skyndar ut för att se vad som sker. Och han blir den förste att göra den fasansfyllda upptäckten.
Jon Snow är död.
Men det visste vi ju. Eller? Ingen överlever så många svärd genom kroppen. 
Men inbitna fanns största teori sedan säsongsavslutningen förra sommaren är att Melisandre, som ju så passande råkar befinna sig i Castle Black efter Stannis nederlag, kommer återuppliva honom. Tror jag att detta kommer att ske?
- Om jag ska vara ärlig så, ja, jag är en av de inbitna fansen som under 10 månaders tid anat att det kommer utspela sig så. Men nu är jag inte lika säker längre.
För han är ju död. Helt klart. Det är ju inte som att det kommer börja rycka i fingertopparna any time soon.
Och dagens avsnitt får mig att tvivla. Melisandre är nedstämd. Hon såg Stannis i lågorna som den som skulle erövra Westerlos. Och Stannis är nu död.
Och hon såg Jon Snow i lågorna. Och även Jon Snow är död. Börjar hon tvivla på sina krafter? Och om nu Melisandre har förmågan att återuppliva folk - varför gjorde hon det då inte på momangen hon såg Jon Snow död? Uppmärksamma fans vet att Thoros of Myr återupplivade Beric Dondarrion på kort tid i säsong 3. Melisandre kanske helt enkelt inte besitter denna förmåga. Och gör hon inte det är sannolikheten stor att Jon Snow förblir död.
 
Men något positivt kommer förmodligen och förhoppningvis att hända. Uppehovsmannen till myteriet mot Jon Snow, Alliser Thorne, var inte sen med att erkänna att det är han som bär ansvaret för Jons död. Vissa män allierade med hans beslut - men andra står fortfarande lojala mot Jon Snow, däribland Davos Seaworth och Eddison Tollett - som (nu gissar jag bara) gett sig iväg för att hämta förstärkning i form av Wildlings. 
Detta är enbart spekulationer från min sida. Men ooooh, vad skönt det skulle vara att äntligen få se skithögen Alliser Thorne gå sitt öde till mötes. Hoppas kan man ju alltid! Vad vi vet är att ett hämdaktion kommer att ske. Vem som dör och vem som överlever återstår att se.
 
North
På andra sidan Norden flyr Sansa och Theon för sina liv och vi får ta del av avsnittets må-bra-parti i form av Brienne och Podricks slakt av Bolton-riddare och Sansa som accepterar Brienne's beskydd.
Den här storylinen tror jag kan bli en av de mer intressanta under hela säsongen. Kommer Sansa och Theon kräva hämnd över Boltons? Och nu med Brienne vis sin sida. Detta kan bli grymt.
 
Dorne
Och som tur är lyfte avsnitten äntligen lite ljus över Dorne. 
Enligt mig var detta förra säsongens största besvikelse. Sandormarna fick alldeles för lite scentid och storylinen var ganska långtråkig. 
Men nu hände det någonting. Jag hoppades på att det skulle ske någon förändring någonstans i säsongen, men att det skulle komma redan i första svnittet väntade jag mig inte. 
Sandormarna störtar prins Doran Martell och mördar honom för att själva ta grepp om styret i Dorne. Hans son och arvinge Trystane mördas också (på ett förövrigt otroligt oväntat sätt) som som tur var gottgjorde det otroligt träiga skådespelet vi tvingades genomlida i den scenen. 
Men nu kanske det änrligen kan hända någonting i Dorne? Nu när sandormarna styr och ställer kanske det kan komma en ännu värre hämndaktion än mordet på Myrcella som straff för Oberyn Martells död i säsong 4. 
 
King's Landing
Trots att jag hatat Cersei från seriens start skär det lite i hjärtat på mig att se hennes lycka över att äntligen få träffa sin enda dotter sakta men säkert totaldö i skräck när hon ser Jaimes sorgsna ansiktsuttryck. 
Cersei har förlorat sin far och två av hennes barn. Hon har torterats mentalt av High Sparrow genomgått total utblottning av sitt innersta. Hon har helt enkelt nått botten. 
Hon har alltid varit farlig. Men nu tror jag att hon är farligare än någonsin. Mina spekulationer leder till att hämnd på både sandormarna och High Sparrow kommer ligga och gro under säsongen.
Och vi får heller inte glömma att både Margaery och Loras Tyrell fortfarande är inlåsta. Jag tvivlar på att Cersei bryr sig om deras öde. Kan Olenna Tyrell hitta på något?
 
Meereen
Efter att Daenerys flaxat iväg på en drake och Jorah och Daario satt efter henne har Tyrion och Varys lämnats med uppgiften att styra Meereen. Dessa två herrar är mina favoriter. De kan ha allvarliga samtal och ändå kunna bolla humor mellan varandra. 
Som vi alla vet fick Tyrion tillfället att styra lite i King's Landing i säsong 2. Och det gjorde han ju hur bra som helst. Men det var i King's Landing det. Där hade han pondus och visste vad han sysslade med. Nu är han i Meereen och finner sig i en helt annan position. Trots att de har en armé till sitt förfogande känns det fortfarande som Meereens gator är en väldigt farlig plats att vandra runt på. Men är det någon som kan hitta på något fuffens för att stå emot Sons of the Harpy nu när Daenerys, Jorah och Daario är borta - då är det Tyrion.
Daenerys, ja. Hon har blivit tillfångatagen av en hel hord Dothrakier. Whops...
Hon förolämpas gång på gång. Men när hon nämner att hon är änka till Khal Drogo vinner hon genast deras respekt. Och det var snyggt gjort. En av de bästa scenerna i asvnittet är hennes konversation med Khal Moro. Men trots respekten är hon fortfarande en slags fånge. Och hur hon ska ta sig ur knipan har jag svårt att se. Och att Jorah och Daario ska kunna ta sig förbi en hel armé Dothrakier är ju ännu mer otänkbart.
 
Bravoos
Arya är blind också. Alltså blind som i på-riktigt-blind. Hon sitter i en trappa och tigger iklädd någon trasa och man kan inte lpta bli att tycka synd om henne. Och The Waif dyker upp och spöar skiten ur henne. Och nu när jag tänker på det, är detta första gången vi ser Arya få stryk. Någon smäll har hon väl fått någon gång, men aldrig på det här viset. Det är en stark scen och gjordes perfekt.
Kommer hon förbli lika blind som Jon Snow förblir död? Jag vet inte. Men jag tror det här bara är början för Arya, Den alltid lika mystiska och svincoola Jaqen H'ghar har säkert ett ess i rockarmen.
 
Slutscenen
Det är alltid lika spännande att se var serieskaparna hittar på som avslutande scen varje gång. And man, did they do it this time. 
Melisandre visade sitt rätta jag. Och det rätta jaget är att hon är gammal... supergammal.
Det här var ett otroligt reveal. Jag bara satt och gapade. 
Denna attraktiva förförerska tar av sig sitt halsband och blottar sitt rätta jag. Och scenen är kraftfull. Man ser i hennes ansikte att hon känner sig tom. Hon hade fel om Stannis. Hade hon fel om Jon Snow också? Hon tvivlar på sig själv och när vi ser henne ser hon hjälplös ut. Vi kommer nu se Melisandre i ett helt nytt ljus.
 
WOW! Jag älskar Game of Thrones.
 
Sammanfattning
Superavsnitt!
De kunde inte ha introducerat säsongen bättre. Tänk att ett avsnitt på 50 minuter kan flyga förbi på 20. 
Avsnittet gav oss mycket av vad vi ville ha och sätter upp säsongen som den klart intressantaste hittills i min bok. Och liksom svar ges öppnas nya frågor. 
Kommer det bli krig mellan två lag i Caste Black? Vad är Sansas plan för Boltons? Hur kommer striden (?) mellan King's Landing och Dorne utspela sig? Och vad har Melisandre egentligen för betydelse i det hela?
Sedan hoppas jag peronligen på att få se vad en av mina absoluta favoriter Petyr Baelish har för sig. Och nu är det väl dags att ge oss Bran Starks storyline.
 
Jag ger "Avsnitt 1 "The Red Woman" 9/10
 
 
 
Om du har tips, frågor, inputs eller bara vill säga HEJ är du välkommen att lämna en kommentar!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer
Postat av: Helene

Såg endast 1:a avsnittet i 1:a säsongen, verkade aldrig ens bra. xP

Svar: Ujujuj, då har du gått miste om något! Hade du sett avsnitt 2 också hade du varit fast sen! ;) Ge det en chans till!
Niklas

2016-04-25 @ 23:14:17
URL: http://minttu.blo.gg/
Postat av: Pedja

Teorier från mig
Melisandre offrar sig själv för att Jon Snow skall leva, eller att Jon Snow finns i vargen.

Arya börjar sin riktiga utbildning nu i form av massa spö som blind men övar upp sina förmågor på så vis.

Tyrion tar över styret och blir kompis med drakarna i väntan på Daenerys återkomst. Jorah kommer att rädda henne med hjälp av list.

Ormligan kommer att göra ett utfall mot Cersei & co och lyckas mörda Tommen......kanske

Hur som helst kommer det bli intressant att se hur fel eller rätt jag hade.

Tack för bra sammanfattning!

2016-04-26 @ 12:33:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: