Spectre

James Bond är alltid James Bond. Men det behöver inte betyda att det är en fantastisk film dock: Spectre (2015)
 
 
I rollerna: Daniel Craig, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Monica Bellucci, Ben Whishaw, Naomie Harris, Dave Bautista, Andrew Scott & Jesper Christensen
Regi: Sam Mendes
Manus: John Logan, Neal Purvis, Robert Wade & Jez Butterworth
Genre: Action, Thriller, Äventyr
 
Kortfattad handling
Medan M kämpar för att hålla Secret Service vid liv följer James Bond upp ett kryptiskt meddelande från sitt förflutna som kan avslöja ondskefulla organisationen SPECTRE och all den fruktansvärda sanningen bakom den.
 
Recension
Jag är uppväxt med James Bond och kan alla filmer lika bra baklänges som framlänges. Så självklart såg jag fram emot en ny Bondrulle. Daniel Craig-eran som rebootade franchisen till det bättre har tagit världen med storm och hypat upp nästkommande film ända sedan Casino Royale. 
Och med 2012's succé "Skyfall" som fick stämpeln "The best Bond movie of all time" ökade ju såklart pressen för att "Spectre" skulle leva upp till samma förväntningar. Och det var tyvärr inte till den här filmens fördel.
 
Det finns tre saker en bra Bondfilm måste innehålla:
 
1. Cool action - och vi lever faktiskt under 2015, så självklart hade filmen cool action. 
 
2. Tuxedo, Martini och fräcka vapen - Inegn klär så bra i kostym som Daniel Craig. Så det är givet.
 
3. En bra skurk - Mjeeeee...kunde ju ha gjorts lite bättre...
 
Jag klagar inte på Christoph Waltz, absolut inte. Han är en grym skådespelare och gör helt klart så gott han kan med materialet. Men alla som är någorlunda insatta i James Bond vet att SPECTRE är de ondskefulla företagens ondskefulla bossföretag. Och ledaren av SPECTRE är "THE villain of all villains". 
- Så därför begriper jag inte alls varför de väljer att totalsopa skurken under mattan här.
Filmen liksom bygger upp till den här skurken och organisationen när James Bond flänger hit och dit och följer ledtrådar. Och tyvärr är det inte så intressant. Visst, lite snygg action här och där, men överlag ett ganska basic detektivarbete för en ganska basic spionfilm. 
Och när all denna uppbyggnad till "the villain of all villains" äntligen sker och skurken inte gör speciallt mycket för filmen känns det som om allt var för ingenting.
Hade filmen haft en bra skurk som faktiskt gjort saker hade jag godkänt att spionarbetet som ledde dit var lite segt. Men han gör ju inget. Vi får aldrig se vad det är som gör honom till "the villain of all villains".
Sånt gör mig bara besviken. En av de bästa bondskurkarna totalt bortkastad.
 
Sedan köpte jag inte riktigt bondbruden och James Bond's romantiska grej. Filmen försöker liksom måla upp det som att det här är tjejen som James Bond ska lämna allt spiongrejs för och leva lyckliga i alla sina dagar med. Det kändes verkligen alldeles för krystat, skohornat och onödigt. De hade kunnat skippat den biten.
Skådespelerskan gör däremot väldigt bra ifrån sig.
 
Nu låter som jag tyckte det här var den sämsta bondfilmen någonsin. Det stämmer inte riktigt.
För om det var någonting den här filmen kunde var det action. Råcoola actionscener med grymt bra ljudeffekter. Inga handhållna kameror som förstör actionscenerna, explosioner utan dess like, snabba bilar och häftiga jaktscener. Så bra som action ska vara i en bondfilm - och lite till.
Sedan är det här den snyggast filmade bondfilm jag sett. Och de första fem minuterna skulle nog inte oväntat kunna sättas in på vilken topplista som helst över snyggt filmade scener.
 
Skådespelarna gör bra ifrån sig. Daniel Craig är grym som James Bond och ingen av bikaraktärerna gör några som helst fel.
Det är manuset som förstör för den här bondfilmen...
 
Sammanfattning
För en vanlig actionfilm är det svårt att mäta sig med "Skyfall". För en uppföljande bondfilm är det i praktiken helt omöjligt. I Spectre's fall, absolut.
Jag diggade actionscenerna, ljudeffekter, dialoger mellan Bond och Q, hur den var filmad och alla skådespelare.
Men någon av manusförfattarna borde få sparken. Att kasta bort en av tidernas bästa bondskurkar måste vara bland det dummaste man kan göra.
Slarvigt manus är ingen höjdare för en bondfilm...
 
Jag ger "Spectre" 6,5/10
 
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: