Kung Fury

Du får inte dö utan att ha sett den här filmen: Kung Fury (2015)
 
 
I rollerna: David Sandberg, Jorma Taccone, Leopold Nilsson, Andreas Cahling, Helene Ahlson, Erik Hörnqvist & Frank Sanderson
Regi: David Sandberg
Manus: David Sandberg
Genre: Action, Komedi, Kortfilm
 
Kortfattad handling
Året är 1985 när Kung Fury, den tuffaste kampsportspolisen i Miami, Reser tillbaka i tiden för att döda den värsta brottslingen genom tiderna - Kung Führer Hitler.
 
Recension
Det här är utan tvekan den mest fantastiska skitfilm jag någonsin sett. En idiotisk handling som är fantastiskt skriven. 
Ni vet hur man brukar säga att en film är "så dålig att den blir bra". Kung Fury tar det ett steg längre. Den är "så jävla dålig att den är ett mästerverk".
Vad som startade som en enkel kickstarter-kampanj har nu blommat ut i någonting helt annat. Om inte denna kortfilm blir kultstämplad lovar jag att byta namn till Musse Pigg.
Och om du någon gång uppskattat lite 80-tals-cheese och klyschiga polisfilmer är du i stort sett garanterad en oförglömlig upplevelse. 
 
David Sandberg - filmens regissör, manusförfattare, producent och huvudskådespelare - är härmed ett geni. Hans bisarrt välskrivna kortfilm med den mest absurda handlingen du kan tänka dig fick mig att skratta sönder hela ansiktet.
Allt är så otroligt dumt att det blir roligt. Och har man sett en klyschig 80-talspolisfilm och uppskattar hur de oftast är uppbyggda är detta som guld i både öron och ögon. One-liners'erna är där. De klyschiga ljudeffekterna är där. Överdrivna actionsekvenser, ljuset, tonen, känslan - rubbet!
Lägg sedan till vad som är filmens stora ljuspunkt:
 
Vartenda absurda scenario David Sandbergs hjärna har spottat fram under hela sitt liv. Saker som man AAAALDRIG skulle kunna se någon annanstans. Saker som Hollywood's präktiga kostymnissar aldrig ens skulle kunna drömma om att tillåta i en av sina filmer. 
Och hela Kung Fury är egentligen en enda stor hyllning till andra filmer. I stort sett varenda scen är en tribut till t.ex Rambo, gamla TV-spel, gamla martial arts-filmer, 80-tals buddy-cop, Tarantinovåld, Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris och överlag hela jäkla 80-talet.
Och ändå är den vansinnigt originell. 
 
Men vilken produktion. Man märker så väl att David Sandberg har lagt ned hela sitt liv på den här filmen. Varje filmskapares drömprojekt - att kunna göra vad som helst, hur urflippat det än är.
Till största del är filmen gjord framför en greenscreen i Umeå, vilket också är helt vansinnigt med tanke på hur snygg den är. 
Med en look som är en blandning av en gammal föråldrad VHS-kassett och en TV-spels-trailer samt förvånansvärt snygga actionsekvenser ser den bra mycket bättre ut än mycket annan dret Hollywood konstant skiter ut. 
 
Nej, men ärligt talat. I väntan på Star Wars tror jag detta är årets ride. Detta är något alldeles speciellt som ABSOLUT INTE får missas.
 
Sammanfattning
Hur sammanfattar man en recension på en film som innehåller laserskjutande dinosaurier...? Bra fråga. 
Men vilket som, så har jag inte haft så här roligt på länge. Jag tror att jag log, gapade och vrålskrattade konstant i filmens hela 30-minuters speltid. Leendet försvann i alla fall aldrig. 
Om du tror att du sett allt - då har du fel. Kung Fury tar bisarrt filmskapande till en helt ny nivå. Inget kan mäta sig med detta. 
Gör dig själv en tjänst: har du missat "Kung Fury"? Se den - och gör det nu. Du kommer inte att bli besviken. För detta är verkligen komiskt guld.
 
Jag ger "Kung Fury" 9/10
 
 
KLICKA HÄR FÖR ATT SE "KUNG FURY"
 
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: