Chuck

En TV-serie som förtjänar en uppföljande film: Chuck (2007-2012)
 
 
I rollerna: Zachary Levi, Yvonne Strahovski, Adam Baldwin, Joshua Gomez, Vik Sahay, Scott Krinsky, Sarah Lancaster, Ryan McPartlin & Mark Christopher Lawrence
Skapare: Chris Fedak & Josh Schwartz
Genre: Action, Komedi, Drama
 
Kortfattad handling
När Chuck, en vanlig datanörd, ovavsiktligt råkar ladda ned kritiskt topphemliga regeringshemligheter in i sin hjärna skickar CIA och NSA sina toppspioner för att skydda honom och utnyttja dessa hemligheter, vilket får hans liv att vändas upp och ned.
 
Recension
Tanken, som jag i och för sig haft många gånger, slog mig ännu en gång nu när "Entourage" fått en uppföljande film efter sin framgångsfyllda TV-serie. 
För en TV-serie som i mina ögon verkligen förtjänar en film - det är "Chuck".
 
Jag drar mig gärna mot komedihållet när jag letar TV-serie. Men det ska inte vara bara komedi. För en serie som kan mixa olika genrer är i min bok den perfekta serien.
Där har vi "Chuck". Cool action, välskrivet drama, stensäker komedi och lite mysterium därimellan. 
Serien har ett utstickande och eget koncept och skiljer sig därför ifrån andra spion- och kriminalserier. De stereotypiska spionklyschorna görs mer narr av än imiteras och förstärker seriens originalitet ännu mer, vilket jag personligen älskar nästan mest av allt med det här.
 
Men ingenting kan slå kemin mellan dessa skådespelare. Jag har aldrig sett en annan serie med skådespelare som funkar så unikt bra med varandra som här. Det kvittar vilka karakärer som interagerar med varandra - det är klockrent vilket som. 
Samtliga skådespelare levererar toppprestation i vartenda avsnitt och lämnar publiken med ett smil på läpparna varenda gång.
 
Och allt som säsongerna fortsätter får vi följa och se karaktärerna växa. Det är ingen snabb procedur, men det ska det inte vara heller. En bra serie skyndar inte på karaktärernas djup och stressar säsongerna. En bra serie tar sin tid och fokuserar. Och det är just var skaparna av den här serien har gjort. 
Och genom åren har serien haft underbara gästroller. Jag tänker specifikt nämna Timothy Dalton och Tony Hale, vars karaktärer mycket väl kan komma att hamna på min kommande lista - "Fantastiska gästroller i TV-serier". Håll utkik!
 
Men överlag är detta en fantastiskt underhållande TV-serie och en personlig favorit från min sida. Den höll klockrent i fem säsonger utan att någon kostymnisse försökte mjölka serien till destruktion. 
Men med det sagt - ge oss en Chuck-film! 
 
Sammanfattning
En fartfylld, actionpackad, spännande, romaniskt, dramatisk, mystisk och sist men inte minst skratta-ihjäl-dig-rolig serie vars fem säsonger kan ge dig glädje som räcker ett bra tag!
Underbara karaktärer i en underbar serie skapad av underbara människor.
 
Jag ger "Chuck" 9/10
 
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 

Kung Fury

Du får inte dö utan att ha sett den här filmen: Kung Fury (2015)
 
 
I rollerna: David Sandberg, Jorma Taccone, Leopold Nilsson, Andreas Cahling, Helene Ahlson, Erik Hörnqvist & Frank Sanderson
Regi: David Sandberg
Manus: David Sandberg
Genre: Action, Komedi, Kortfilm
 
Kortfattad handling
Året är 1985 när Kung Fury, den tuffaste kampsportspolisen i Miami, Reser tillbaka i tiden för att döda den värsta brottslingen genom tiderna - Kung Führer Hitler.
 
Recension
Det här är utan tvekan den mest fantastiska skitfilm jag någonsin sett. En idiotisk handling som är fantastiskt skriven. 
Ni vet hur man brukar säga att en film är "så dålig att den blir bra". Kung Fury tar det ett steg längre. Den är "så jävla dålig att den är ett mästerverk".
Vad som startade som en enkel kickstarter-kampanj har nu blommat ut i någonting helt annat. Om inte denna kortfilm blir kultstämplad lovar jag att byta namn till Musse Pigg.
Och om du någon gång uppskattat lite 80-tals-cheese och klyschiga polisfilmer är du i stort sett garanterad en oförglömlig upplevelse. 
 
David Sandberg - filmens regissör, manusförfattare, producent och huvudskådespelare - är härmed ett geni. Hans bisarrt välskrivna kortfilm med den mest absurda handlingen du kan tänka dig fick mig att skratta sönder hela ansiktet.
Allt är så otroligt dumt att det blir roligt. Och har man sett en klyschig 80-talspolisfilm och uppskattar hur de oftast är uppbyggda är detta som guld i både öron och ögon. One-liners'erna är där. De klyschiga ljudeffekterna är där. Överdrivna actionsekvenser, ljuset, tonen, känslan - rubbet!
Lägg sedan till vad som är filmens stora ljuspunkt:
 
Vartenda absurda scenario David Sandbergs hjärna har spottat fram under hela sitt liv. Saker som man AAAALDRIG skulle kunna se någon annanstans. Saker som Hollywood's präktiga kostymnissar aldrig ens skulle kunna drömma om att tillåta i en av sina filmer. 
Och hela Kung Fury är egentligen en enda stor hyllning till andra filmer. I stort sett varenda scen är en tribut till t.ex Rambo, gamla TV-spel, gamla martial arts-filmer, 80-tals buddy-cop, Tarantinovåld, Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris och överlag hela jäkla 80-talet.
Och ändå är den vansinnigt originell. 
 
Men vilken produktion. Man märker så väl att David Sandberg har lagt ned hela sitt liv på den här filmen. Varje filmskapares drömprojekt - att kunna göra vad som helst, hur urflippat det än är.
Till största del är filmen gjord framför en greenscreen i Umeå, vilket också är helt vansinnigt med tanke på hur snygg den är. 
Med en look som är en blandning av en gammal föråldrad VHS-kassett och en TV-spels-trailer samt förvånansvärt snygga actionsekvenser ser den bra mycket bättre ut än mycket annan dret Hollywood konstant skiter ut. 
 
Nej, men ärligt talat. I väntan på Star Wars tror jag detta är årets ride. Detta är något alldeles speciellt som ABSOLUT INTE får missas.
 
Sammanfattning
Hur sammanfattar man en recension på en film som innehåller laserskjutande dinosaurier...? Bra fråga. 
Men vilket som, så har jag inte haft så här roligt på länge. Jag tror att jag log, gapade och vrålskrattade konstant i filmens hela 30-minuters speltid. Leendet försvann i alla fall aldrig. 
Om du tror att du sett allt - då har du fel. Kung Fury tar bisarrt filmskapande till en helt ny nivå. Inget kan mäta sig med detta. 
Gör dig själv en tjänst: har du missat "Kung Fury"? Se den - och gör det nu. Du kommer inte att bli besviken. För detta är verkligen komiskt guld.
 
Jag ger "Kung Fury" 9/10
 
 
KLICKA HÄR FÖR ATT SE "KUNG FURY"
 
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 

Taken 3

Så, vad har vi lärt oss? Liam Neeson kan inte springa längre: Taken 3 (2015)
 
 
I rollerna: Liam Neeson, Maggie Grace, Forest Whitaker, Famke Janssen, Dougray Scott, Sam Spruell, Don Harvey & Leeland Orser
Regi: Oliver Megaton
Manus: Luc Besson & Robert Mark Kamen
Genre: Action, Thriller
 
Kortfattad handling
När Bryan Mills anklagas för ett hänshyslöst mord han varken begått eller bevittnat sätter han till sina speciella färdigheter för att hitta den riktiga mördaren och rentvå sitt namn. 
 
Recension
"IT ENDS HERE". Ja, det får vi verkligen hoppas. 
Visserligen lärde de sig från sina misstag och skippade scenerna med döttrar som kastar handgranater ifrån tak... Men vad hjälper egentligen det när regissören inte vet hur man filmar eller klipper actionscener.
 
Men visst är det helt fine and dandy att återigen bevittna en badass Liam Neeson ränna omkring med sina övermäktiga skills och smocka ner folk i asfalten. Visst är det så. 
Men regissören Oliver Megaton kan tydligen inte filma en enda actionscen utan att få det att se ut som ett överdrivet snabbt speedat bildspel. Bilderna blixtrar förbi i en sådan hastighet att nästan blir omöjligt att uppfatta scenerna tillslut. Och det ständiga sekundbytet av vinklar skadade mina ögon och gav mig huvudvärk till den grad att jag var tvungen att stänga av och ta en paus i tittandet.
Och om du någonsin sett en film vars actionsekvenser alla blev filmade med handhållen skakkamera på ett dåligt sätt - den här filmen gör allt snäppet värre.
I ett slagsmål mellan tre personer finns det inte en chans i världen att se vem som slår vem, var eller hur. Det är bara inzoomade close-up vinklar som visar mer av Liam Neesons kind än hans knytnäve.
 
Och om de inte lånade 75% av manuset ifrån 90-talsklassikern "The Fugitive" heter jag Musse Pigg. 
Liam Neeson's karaktär blir jagad av polisen samtidigt som han försöker hitta den riktiga mördaren och rentvå sitt namn. Gee, does that sound familiar??
 
Skådespel och sådant var det enda som egentligen funkade. Liam Neeson är ju Liam Neeson så han kan man ju i alla fall räkna med. Och även skådespelare ifrån tidigare filmer sköter sig. Men nykomligen till franchisen är Forest Whitaker. Och nej, jag kan inte säga att han gjorde ett dåligt jobb. Men jag kan heller inte säga att han blåste mig av stolen direkt. Han var OK, men vem som helst kunde ha spelat karaktären. 
 
Nej, vi får hoppas att de pensionerar den här serien nu och låter det förbli en trilogi. I vilket fall, så länge jag inte vill fixa en snabb och effektiv huvudvärk tänker jag inte se en film av Oliver Megaton igen.
 
Sammanfattning
Visste ni att ingen blir "taken" i Taken 3. Jo, det är sant. Istället för att köra sitt eget race med en någorlunda originell taken-story snor de istället handlingen direkt ifrån "The Fugitive" och faller pladask rakt ner i asfalten. 
Filmen är långtråkig, rörig, klyschig och actionsekvenserna gav mig huvudvärk.
Liam Neeson är badass såklart, men i den här filmen blir det bara för mycket. Jag vill se Bryan Mills som han var i den första "Taken". Inte lika oövervinnerlig som Superman. 
I slutändan är det här ännu en duns nedför trappan i den här trilogin och låt oss nu hoppas att det här var den sista.
 
Jag ger "Taken 3" 4/10
 
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke