Turist

Ingen svensk familj kommer någonsin åka på skidsemester igen: Turist (2014)
 
 
I rollerna: Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju, Fanni Metelius, Vincent Wettergren & Clara Wettergren
Regi: Ruben Östlund
Manus: Ruben Östlund
Genre: Drama
 
Kortfattad handling
En familj på skidsemester hamnar i en lavin. De klarar sig utan skador, men pappans flykt från familjen under faran väcker frågor och fördärvar familjens relation.
 
Recension
Jag är alltid skeptisk när jag går in i en svensk film. Så länge det inte är Beck är det inte ofta Sverige levererar en film som faller mig i smaken. 
Men när Ruben Östlund's "Turist" dök upp bland Oscarkandidaterna för 'bästa utländska film', roffade åt sig en Golden Globe-nominering i samma kategori och krossade sina konkurenter under Guldbaggegalan kunde jag inte låta bli att hoppas lite.
 
Men vad jag kunde konstatera var att jag var dödligt uttråkad redan 5 minuter in i filmen. Små scener utan dialog som på något sätt ska få mig att bli nyfiken på resten skickade min hjärna i motsatt riktning. Och det blev inte mycket bättre efter det.
Allt är filmat i extremt långsamt tempo och kameran rör sig sällan. Det är som om kamerakillen ställt kameran  ett hörn, tryckt på REC och gått på kafferast. Och skulle den röra på sig är det bara åt ett håll - och i samma långsamma tempo att den lika gärna kunde ha stått stilla. En 1 minut lång scen känns som 10 och grillade mitt huvud till den grad att jag inte ville se mer. 
 
Jag kan dock uppskatta budskapet Ruben Östlund vill framföra - till viss del. 
Han menar att när en plötslig olycka eller våldsam fara inträffar sätter människans överlevnadsinstikter in. Om det uppstår en livsfarlig situation, skulle vi reagera som vi tror att vi skulle? Eller skulle vi finna oss i en situation som, till en viss grad, liknar filmens? 
Detta tror jag att Ruben Östlund vill oss att reflektera över med sin film. Men samtidigt tycker jag inte man ska grubbla för mycket på det. Då kan det lätt hända att familjen Svensson i Tranås bestämmer sig för att avboka sin familjeresa till Alperna.
 
Annars var skådespelet väldigt bra och även om handlingen förde sig som en sengångare kunde jag trots allt finna den någorlunda intressant. Men den var dock inte alls vad jag hade hoppats.
 
Sammanfattning
Jag kan tänka mig att detta är den typ av film när man behöver att par dagar för att uppskatta den fullt ut. 
Jag tyckte om de psykologiska aspekterna av filmen och diggade att idén till allt är inspirerar av ett Youtube-klipp. 
Jag kan också uppskatta hur han valde att filma, men hade hellre sett filmen med ett mer traditionellt kamerasätt. För jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var ytterst uttråkad vid vissa tillfällen. Bra skådespel och manus men tyvärr lite för stelt. 
Godkänt - men det med mycket knapp marginal.
 
Jag ger "Turist" 6/10
 
 
Har du ett förslag på en film/serie du vill se en recension på? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer
Postat av: Gåtan

Recensera the dark knight triloginär du snäll

Svar: Förhoppningsvis dyker de upp någon gång i år.
Niklas

2015-02-02 @ 21:38:49
Postat av: Gåtan

Varför har du inte recenserat dem förut? Du recenserade ju de gamla filmerna

Svar: Det har bara inte blivit av. Det är nästan lättare att recensera något man har klagomål på än en trilogi som är näst intill perfekt. Recensioner på Dark Knight trilogin kommer när de kommer!
Niklas

2015-02-09 @ 16:20:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: