Sons of Anarchy

SAMCRO's hjul har efter sju säsonger slutat rulla: Sons of Anarchy (2008-2014)
 
 
I rollerna: Charlie Hunnam, Mark Boone Junior, Katey Sagal, Kim Coates, Tommy Flanagan, Theo Rossi, Dayton Callie, Maggie Siff & Ron Perlman
Skapare: Kurt Sutter
Genre: Brott, Drama, Thriller
 
Kortfattad handling
En man i 30-årsåldern kämpar för att hitta balans i sitt liv mellan att vara en nybliven pappa och sin inblandning i en kriminell motorcykelklubb.
 
Notis
Har du inte sett Sons of Anarchy? Var lugn, du kan läsa vidare. Det förkommer inga spoilers i mina recensionsioner.
 
Recension
Motorcykelserien som varit topprankad sedan starten 2008 har nu gett oss sitt sista avsnitt.
Det har varit lite av en berg- och dalbana med både solida säsonger till rentav långtråkig smörja. Men framför allt säsong 1-2 som sätter tonen till serien vill jag ge mycket lovord. Dessa två säsonger gjorde det omöjligt att sluta titta. I slutet av varje avsnitt fann man sig med en "bara ett avsnitt till-känsla" som var helt omöjlig att göra sig av med. 
Denna känsla hängde med över till säsong 3 - den säsong som innehåller den där långtråkiga smörjan jag nämnde innan. Så trots att jag mer eller mindre ogillade den tredje säsongen kände jag mig, tack vare säsong 1 och 2, nyfiken på vad som skulle ske i nästa avsnitt. 
 
Men vad jag gillar mest med serien i helhet är att den är mycket realistisk. För ofta när man möter ett motorcykelgäng i en film eller serie så gör de bara sin grej - skjuter och slåss - och sedan försvinner. Så är det inte i Sons of Anarchy. Karaktärerna ges var och en ett personligt djup och kriminaliteten känns väldigt verklig. Det är som om serien är baserad på smygfilmat material från vilken kriminell organisation som helst. Allt från vapensmuggling, rån och mord till konversationer och relationer känns realistiskt. 
Men med detta vill jag inte säga att hela serien är realistisk. Även om majoriteten känns verklig innehåller serien självklart sin dagliga dos av klyschor, bisarra händelser och saker som ingen människa i världen skulle kunna köpa som en verklig händelse.
 
Skådespelet är till stor del perfekt. Charlie Hunnam som seriens huvudkaraktär är bra. Jag tycker inte att han gjort någon speciell intats någonstans att jag känner att jag måste hylla honom. Men överlag är jag nöjd. Jag kan inte se någon annan som skulle gjort det bättre.
Med hatten av för Katey Sagal, Ron Perlman och Kim Coates. Det finns fler tillfällen i serien de glänser än det finns ben i människokroppen. 
Och serien har även haft nöjet att gästats av många skådespelare värda att hylla: Jimmy Smits, Danny Trejo, Michael Ornstein, Niko Nicotera, Drea de Matteo, Rockmond Dunbar, Taylor Sheridan, Walton Goggins, Harold Perrineau, Titus Welliver, Ray McKinnon & Ally Walker är bara några av alla som gett någon form av oförglömlig stämpel i serien. Även Marilyn Manson (!) har en roll i ett par avsnitt. Och han var awesome och ägde sönder rollen totalt. Sjukt oväntat.
 
Men så även om jag hyllar serien för sina skådespelare, karaktärer och hur realisktiskt gjord serien är så är som sagt säsongerna en berg- och dalbana. Säsong 1 och 2 är stabila och mycket underhållande. Säsong 3 är ett ekorrhjul som bara står kvar och trampar på ett och samma ställe och inte tar sig någonstans. I säsong 4 och 5 kände jag ändå att det hände någonting och intresset för serien väcktes åter igen. Sedan kom säsong 6 och då började det tyvärr spåra ur en hel del. Handlingen var inte lika intressant, karaktärernas tycke började sina och många avsnitt tyngdes ned av mycket onödigt som var skohornad in för att avsnitten skulle handla om någonting "nytt". 
 
Sammanfattnng
Detta är en realisktisk serie med både dramatik och brutalitet på sin sida. Den är mycket välgjord och man märker att skaparen verkligen gått all in för att få med så mycket som möjligt från den kriminella verklighetsvärlden. Vissa säsonger känns krystade med innehållande avsnitt som inte är riktigt genomtänkta. Men överlag är Sons of Anatchy en spännande dramathriller vars avslutande cliffhangers kommer ge dig sömnbrist på grund av bara ett avsnitt till-tänket.
 
Jag ger "Sons of Anarchy" 7,5/10
 
 
Har du ett förslag på en film eller TV-serie jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer
Postat av: Emma

Tror jag sagt det tidigare, men skulle vilja se recension på Lost! :D

Svar: Det kommer så småningom, jag lovar! :)
Niklas

2015-01-06 @ 21:01:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: