Oscarsgalan 2015

 
Med godis och andra onyttigheter stannade jag för fjärde året i rad uppe mitt i natten och tittade på Oscarsgalan.
Jag hade förberett mig väl med ett x antal koppar kaffe och en och annan energidryck för att slippa se suddigt i flera timmar. 
Galan brakade igång i vanlig ordning och efter att Bästa Film presenterats hade jag tippat 17/24 rätt. Tre bättre än förra året, så det får man väl vara glad för.
Det bjöds på allt ifrån imponerande musikframträdanden till komiska skämt och tacktal som inte bara började med "jag vill tacka min mamma...".
Mycket var bra, men som med alla andra galor kan det inte vara bra jämt.
 
 
Vad jag gillade med Oscarsgalan 2015:
 
 
Öppningsnumret
Jag är alltid lite orolig inför öppningsnummer. Det kan bli klockrent. Eller också går det helt åt helvete. Lyckligtvis för den här galan gick det bra. Att se Neil Patrick Harris skutta runt på scenen och sjunga en humoristisk sång om många minnesvärda ögonblick från filmhistorien var ett av de bästa öppningsnumren på länge. Och när Anna Kendrick och Jack Black oväntat tittar fram och börjar sjunga med är det bara att applådera.
 
Årets host - Neil Patrick Harris
Förra årets host - Ellen DeGeneres - imponerade inte alls på mig. För mycket The Ellen Show med förutsägbara punchlines och tråkiga skämt.
Men Neil Patrick Harris lyckades däremot. Han är en rolig kille och på pappret den perfekta hosten. Och även om hans Reese Witherspoon-skämt var lika roligt som en bilolycka kunde bl.a parodin på Michael Keaton's kalsongscen och skämten om John Travoltas kassa namnuttal väga upp det hela till det bättre. 
 
John Legend, Common och Lady Gaga
Det var väntat att John Legend och Common skulle klappa hem en Oscar för bästa sång med sin låt "Glory". Men wow, när de körde den live höll jag på att försvinna in i min lilla lyckliga fantasivärld. Det var fantastiskt fint och togs emot med stående ovationer från hela salongen. Det var nästan så att jag själv var frestad att ställa mig upp. 
Och Lady Gaga. Jävlar i havet. Det är inte många som vet - men jag tycker att Lady Gaga är skitbra. Men jag visste inte att hon var såå bra. Det var klockrent. Fantatiskt. Och ännu mer klockrent. Lady Gaga till varje Oscarsgala? Ja tack. 
 
De tråkiga tacktalens tid är förbi
Det tråkigaste med sådana här typ av galor är alla trista tacktal. De som bara rabblar upp en massa människor som om de bockade av dem från en handlingslista. Den tiden är förbi.
Blant årets topptalare hittar vi J.K. Simmons, Patricia Arquette, Graham Moore och självklart Common & John Legend som garanterat fick många att ta fram pappersnäsdukarna.
 
Eddie Redmayne's tacktal
Hans tal förtjänar en egen punkt. Det var längesedan jag såg någon uttrycka sin lycka så varmt och äkta. Man såg hur otroligt glad och uppspelt han var och man förstod hur mycket det betydde för honom. 
Och btw, han förtjänade vekrligen den där statyetten!
 
John Travolta
Det var mycket skämt om John Travolta under årets gala. Men klantar man sig så bedrövligt mycket att man presenterar Idina Menzel som "Adele Dazeem" får man fan ta det.
Men åter igen, här var han, och skämt om hans bisarra namnuttal skojades det om gång på gång. Och det var askul!
Och det är nu bevisat att John Travolta inte kan besöka en gala utan att få alla att känna sig obekväma. Att pussa en totalt ovetande Scarlett Johansson på kinden på röda mattan och ta Idina Medzel över hela ansiktet under deras presentation skulle få vem som helst att känna sig obekväm. Men en sak säker - Han kommer garanterat tillbaka nästa år också.
 
Wes Anderson
Även om han själv inte vann i de kategorier han var nominerad i plockade hans film hem 4 Oscars i andra kategorier. Och när vinnarna tackade honom för allt han gjort lyste det av lycka i hans ögon. Han såg så geniunt lycklig ut över att hans människor vann. Det gjorde mig som tittare och personligt fan av Wes väldigt glad. 
 
 
Vad jag ogillade med Oscarsgalan 2015:
 
 
Neil Patrick Harris återkommande skämt om lådan
Det började roligt. Men efter femtioelfte gången lådskämtet dök upp igen hade de roliga redan förstörts. Vissterligen var det ganska kul när lådan väl öppnades. Men vägen dit var lång, tråkig och ordentligt onödig.
 
Everything Is NOT Awesome
Ett tag var det lugnt och stilla. Sedan möljer Tegan & Sara och The Lonely Island in på scenen och drar igång sin Oscarsnominerade låt "Everything Is Awesome" från "The Lego Movie". Men det tog inte många sekunder innan jag insåg att detta inte alls var så awesome. Det var surt, flamsigt och skadade min hjärna.
 
Är du sur Eddie?
Var det bara jag eller såg Eddie Murphy ut som om han verkligen inte villa vara där? Han satt bakom Rosamund Pike och varje gång det var en bild på henne kom han med i bakgrunden och såg ut som om någon just kallat honom för idiot.
Och när han själv ska fram och presentera presenterades han själv som "en av världens bästa komiker". Då tänker man ju sig att han ska komma ut och dra ett skämt. Men nejdå. Han träder fram oerhört allvarlig och uppför sig som om julafton precis blivit inställd. 
 
Överlag var det en bra gala. Men jag måste ta upp det som förgyllde vår tid under reklampauserna:
 
SVT's nötter till "experter"
Tre ord kommer till tankarna när jag tänker på vad jag upplevde igår: Vad I Helvete?
SVT måste hata oss filmälskare. De hatar oss så mycket att de trycker ned tre okunniga tanter och en programledare som inte ens vet vem Brad Pitt är i expertsoffan och låter dem dalta fram och tillbaka om vems skor som var finast. 
Det var utan tvekan den värsta expertpanel jag någonsin stött på. De kunde ingenting och hade knappt sett hälften av filmerna som var nominerade. De kunde inga namn, ingen fakta, ingen expertis. Ingenting! 
Jag säger inte att alla i hela studion ska ha omänskligt vetande om hela filmvärlden och veta vad Meryl Streep åt till frukost i tisdags. Jag menar bara att det kunde varit kul om NÅGON hade visat minsta lilla intresse för film och inte bara tjatat om highlights från röda mattan 2 timmar in i galan och fakta man kan läsa om på Wikipedia. 
De hade heller inga personliga tankar eller åsikter. Och hade de det hade de inga argument eller kritik att backa upp det med. 
 
Nej, kommer den s.k expertpanelen tillbaka nästa år är det något fel. Ge oss Filip och Fredrik igen. Snälla.
 
Sammanfattning
Jag är överlag nöjd med årets gala. Neil Patrick Harris var en bra host, de flesta musiknumren fick taket att lyfta och majoriteten av vinnarna förtjänade att statyetten.
Men hade det inte varit för SVT's nötter i expersoffan hade jag haft en bra mycket trevligare kväll. För jag fortsatte ju lyssna på dem i pauserna eftersom jag tydligen hatar mig själv...
 
Men Oscars är alltid Oscars och en gala för mitt största intresse kommer alltid vara givet varje år. 
 
 
 
Såg du Oscarsgalan? Vad tyckte du om? Vad tyckte du inte om? Let me know!
 
Ha en fortatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: