Grand Piano

Alfred Hitchcock hade varit stolt: Grand Piano (2013)
 
 
I rollerna: Elijah Wood, John Cusack, Kerry Bishé, Tasmin Egerton, Allen Reech, Don McManus & Alex Winter
Regi: Eugenio Mira
Manus: Damien Chazelle
Genre: Mysterium, Thriller
 
Kortfattad handling
Under sin comebackkonsert finner en pianist som lider av scenskräck en anteckning i sina noter: "Spela en ton fel, och du dör".
 
Recension
Detta är en mindre film som, tyvärr, knappt någon verkar ha sett. Den kom aldrig upp på svenska biografer utan gick direkt till DVD och Blu-Ray utan någon större introduktion. 
Skulle jag stoppa folk på stan och fråga "Hej, har du sett Grand Piano?" hade 100% av dem garanterat svarat "Nej". Detta är synd.
 
För "Grand Piano" tillhör den typ av suspensthriller som vi inte får längre. Den har en typsik Alfred Hitchcock-ton och sätter mystiken klockrent med den originella handlingen och skapar en riktig nagelbitare. 
Och i och med att ca 80% av filmen utspelar sig på samma ställe, det vill säga med Elijah Wood bakom pianot, växer spänningen mer och mer ju fler toner han spelar.
Vi känner hans enorma rädsla och frustration till den grad att man själv nästan börjar känna obehaget krypa tätt intill. 
Och med detta sagt vill jag ge en enorm eloge till Elijah Wood som visar att han kan mycket mer än att bara spela Frodo. En comeback både för pianisten han spelar och för honom själv.
 
Från sekunden han sätter sig bakom pianot är det spännande. Och ju längre han sitter där ju mer pumpar hjärtat på åskådaren. "Snälla, snälla, spela inte fel..." var en konstant väsande röst från min hjärna till mina öron. Och det är EXAKT vad jag vill ha från en mystisk suspensthriller. Jag vill känna med karaktären. och det gjorde jag absolut.
 
Men de sista 10 minutrarna är tyvärr något clichéartade och inte alls så genomtänkta. Det känns lite som att den fenomenale manusförfattaren Damien Chazelle inte visste hur han ville avsluta filmen och tillslut bestämde sig för att överlåta det uppdraget till någon annan. 
För de sista 10 minutrarna känns verkligen som om någon annan skrivit dem. Det är inte alls samma mystik och spänning. Snarare klyschig 80-tals polisfilm med ett slut som i stort sett vem som helst hade kunnat skriva.
 
Sammanfattning
Detta är en mycket mystisk och nagelbitande spännande suspenstriller som suger in åskådaren i spänningen med ett ryck. Och där stannar man tills det bara är 10 minuter kvar. 
För slutet får verkligen minuspoäng. Fan, så vitt jag vet kunde slutet lika gärna ha skivits av vaktmästaren.
Men stor eloge till Elijah Wood för en fantastisk prestation och till regissören för en mycket välggjord suspensthriller som hade gjort Alfred Hitchcock stolt.
 
Jag ger "Grand Piano" 7/10
 
 
Har du ett förslag på en film du skulle vilja se en recension på? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer
Postat av: Nathalie Isaksson

Denna filmen ska jag utan tvekan kolla upp! Låter himla intressant :)

Svar: Klokt val! Den var överraskande bra :)
Niklas

2015-02-09 @ 21:40:39
URL: http://nathalieisaksson89.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: