Daredevil

Marvel slår till på allvar: Daredevil (2015- )
 
 
I rollerna: Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Toby Leonard Moore, Bob Gunton, Vondie Curtis-Hall & Vincent D'Onofrio
Skapare: Drew Goddard
Genre: Action, Brott
 
Kortfattad handling
En blind advokat använder sina andra sinnen till att bekämpa brott som en maskerad superhjälte.
 
Notis
Självklart är recensionen fri från spoilers.
 
Recension
Bravo, Marvel. Bravo! Efter Ben Affleck-fiaskot har Daredevil äntligen fått en version att vara stolt över. 
 
Men visst var jag lite skeptisk, främst med tanke på att "Agents of S.H.I.E.L.D." inte gick så där dunderbra. Och om sanningen ska fram kan jag inte säga att jag varit något stort Daredevil-fan.
Men som det kan gå.
För faktum att Marvel's nysatsande TV-serie är bland det bästa de någonsin gjort.
 
Till att börja med skulle jag säga att serien inte är en superhjälte-serie, även om den handlar om en superhjälte.
Utan detta är ett mycket välarbetat crimedrama med fantastiskt välgjorda karaktärer som ger åskådaren mycket mer än vad vi är vana av karaktärer i andra superhjälteadaptioner.
Serien skippar klyschorna totalt och ger oss relaterbara karaktärer, djup och känsla för "verkligheten".
 
Vad menar jag med "verkligheten"?
Jo. Om vi jämför med t.ex Batman och Gotham. Detta är en typisk Comic Book-stad där allt bara går åt helvete och de bombarderas med riktigt typiska serietidningsskurkar i färgglada trikåer som vill förgöra staden eller har liknande ondskefulla mål.
I "Daredevil" möts vi inte av någon Comic Book-stad. Där får vi se en stad som från ytan skulle kunna vara vilken stad som helst med vanlig kiminell aktivitet. Inte heller någon superskurk med "jag vill förgöra staden för att jag är en badguy-motiv" dyker upp. 
Vi får en djup originstory om både hjälte, skurk och stad som tydligt förklarar varför det som händer överhuvudtaget händer. 
 
Och Daredevil, eller som hans egentliga namn är, Matthew Murdock har ju egentligen inga superkrafter. Han har ingen syn men övriga sinnen sjukligt förbättrade. Han vet, hör och känner allt. ALLT! Detta gör just den aspekten av serien sjukt underhållande. Att t.ex få följa med honom ut på promenad och underhållas av att han vet exakt vad damen på andra sidan gatan tyst mumlar för sig själv.
 
Och vad som gör det hela ännu bättre är att han (om vi jämför med Batman igen) egentliegn bara är en helt vanlig kille som på dagtid gör normala saker och på natten bekämpar brott. Han har ingen flygande järndräkt eller superduperkrafter. Han är bara en vanlig kille som råkar ha förbättrade sinnen. Detta gör honom oerhört relaterbar och underhållande att följa.
 
Och till råga på allt är filmen action oooootroligt snygg. Kameraarbetet är det bästa jag sett från en TV-serie och fightkoreokrafin skulle få självaste Jackie Chan att applådera. 
 
Bra jobbat, Marvel. Bra jobbat.
 
Sammanfattning
Den här gången träffade de äntligen rätt. Marvel har gjort en av de bästa TV-serierna jag sett på länge. Serien har relaterbara och realistiska karaktärer, ascoola actionsekvenser och ett djup i karaktärerna som gör det hela så mycket mer underhållande.
En perfekt originstory för en superhjälte. Jag kan inte vänta på säsong 2. Snälla liv, snabba på lite.
 
Jag ger "Daredevil" 9/10 
 
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer
Postat av: Lina - A Film and TV Freak Like Me

Man kanske ska se denna trots allt...

Svar: Det tycker jag absolut!
Niklas

2015-04-30 @ 06:43:03
URL: http://afreaklikeme.blogg.se/
Postat av: Magnus

Den är grymt bra, även om jag inte helt håller med dig om Affleck-filmen - den hade sina poänger. Men TV-serien om Daredevil är riktigt, riktigt bra.

2015-05-04 @ 20:27:32
URL: http://www.spelochfilm.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: