The Normal Heart

TV-filmer är oerhört underskattade: The Normal Heart (2014)
 
 
I rollerna: Mark Ruffalo, Matt Bomer, Taylor Kitsch, Jim Parsons & Julia Roberts
Regi: Ryan Murphy
Manus: Larry Kramer
Genre: Drama
 
Kortfattad handling:
En homosexuell aktivist försöker öka medvetenheten om HIV/AIDS under tidigt 80-tal.
 
Recension
Jag är av typen som oftast föredrar indiefilmer framför storsatsade Hollywood blockbusters. Jag är också av typen som finner TV-filmer och de som går direkt till DVD oerhört underskattade. Dessa filmer förbises ofta eftersom folk tänker "Äh, gick den inte ens på bio?" och dömmer genast filmen för att vara skräp. 
Men "The Normal Heart" är just en sån där film som hade lyckan att ändå lyckas få uppmärksamhet, mycket på grund av den imponerande rollistan och den populära pjäsen som filmen baseras på.
 
Jag uppskattar ämnet filmen tar upp och hur den gör det. Just HIV/AIDS-epidemin är ett känsligt ämne att ta upp i USA. Och tas det upp görs det med hjälp av en heterosexuell karaktär, exempelvis i "Dallas Buyers Club". Men att istället använda skådepsleare som på riktigt är homosexuella och visa filmen från de homosexuellas perspektiv gör det hela mycket bättre. Åskådaren får på så sätt en bättre bild av hur många liv som egentligen slocknade under denna fruktansvärda tragedi och kan känna empati för karaktärerna på ett mer känslosamt sätt.
 
Filmen förövrigt är bra på alla sätt och vis. Machohunkar som Taylor Kitsch och Matt Bomer levererade och ses inte i sina vanligaste roller, vilket är kul. Och Jim Parsons visar att han kan mer än att spela Sheldon Cooper.
Huvudpersonen, Mark Ruffalo, vet vi alla är en stensäker skådespelare. Och vid de hjärtskärande dialogerna och och dramatiska scenerna levererar han guld.
Men som många andra kritiker kan jag inte riktigt köpa honom som sin homosexuella karaktär. 
Den fjolliga, lite vaggande gångstilen känns väldigt framtvingad och de skolflickaktiga handgesterna känns falska. Nästan som att han inte visste hur han skulle bära sig åt för att vifta med händerna på ett annat sätt än "som vanligt". 
 
Filmen har en säker och stadigt rullande handling som man är konstant investerad i. Och med hjälp av det imponerande skådespelet, främst av Ruffalo, Bomer, Parsons och Roberts, kände jag mig fast i filmen efter en dryg halvtimme. 
Vid majoritetet av filmens välskrivna dialoger satt jag som fastfrusen. Men vid vissa tillfällen drog det ut så fruktansvärt att jag började knappa på mobilen istället. Jag orkade liksom inte höra på en 6 minuter lång dialog som aaaaldrig verkade ta slut. Det hände inte ofta. Men just då kändes det ungefär som att sitta och titta ut genom fönstret och vänta på att det ska sluta regna.
 
Men bortsett från små långrandigheter gillade jag filmen. Och det skarpt!
 
Sammanfattning
Guldstjärna i kansten för filmen som vågar sätta riktiga homosexuella skådepelare i homosexuella nyckelroller. Och bortsett från Mark Ruffalo's stela stereotypsbög finner jag filmen i stort sett felfri.
Man känner med karaktärerna, imponeras av skådespelarna, blir investerad i handlingen och blir därmed påmind om att man borde läsa på mer om ämnet.
Filmen är helt klart sevärd. Jag rekommenterar den varmt!
 
Jag ger "The Normal Heart" 8/10
 
 
Låter den bra? Då kan du förhandsboka filmen hos Discshop. Länken dit hittar du HÄR.
 
 
Har du ett tips på något du tycker att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: