The Raid 2: Berandal

En uppföljare som slår sin förgångare. Mycket sällsynt: The Raid 2: Berandal (2014)
 
 
I rollerna: Ika Uwais, Arifin Putra, Tio Pakusodewo, Oka Antara, Alex Abbad & Yayan Ruhian
Regi: Gareth Evans
Manus: Gareth Evans
Genre: Action, Thriller
 
Kortfattad handling
Bara en kort tid har gått sedan den första räden, och Rama tvingas gå undercover med Jakarta's tyngsta ligister för att få ner syndikatet och avslöja korruptionen inom sin poliskår.
 
Recension
Ett par år har gått sedan käftsmällen "The Raid: Redemption" kom ut och blåste mig av stolen. Den filmen leverade de bästa actionsekvenserna jag sett under rmina år här på jorden. Nu kom uppföljaren - och actionsekvenserna är ännu bättre.
 
Till att börja med vill jag understyka att detta inte är filmen för den finkänslige. Så om du tycker t.ex "Kill Bill" är alldeles för våldsam kan du nästan sluta läsa redan nu. Här handlar det om oprovocerad våld redan i öppningsscenen. 
För det här är ingen film du sätter dig ner och ser om du vill se en integrerad story och oscarsförtjänande skådespeleri. Ser du The Raid 2" är du inte där för storyn. Du är där för att se blod sprätta och ansikten förgöras.
Filmen är Indonesisk. Och av en händelse råkade jag se den amerikansk-dubbad. Och trots att dubbningen var näst intill värdelös störde det mig inte eftersom det inte var det jag ville se i första hand. 
 
För jag är verkligen helt mållös när jag sitter här och försöker tänka ut ett sätt att beskriva filmens actionsekvenser. Jag har aldrig bevittnat så snyggt koreograferade actionscener i hela mitt liv. Det var som att se dansgrupp av världsklass  - bara det att de slogs med trubbiga föremål istället för att dansa runt i tighta trikåer.
Regissören Gareth Evans förtjänar actionfilmernas egna Oscar för sitt välgjorda arbete. 
 
Angående story så var jag som sagt inte ute efter den till att börja med. Men för vad det är värt så funkar den. Det är en basic undercover-handling som man redan sett i amerikanska actionrullar. I min ände var skådespelet avskyvärt, just för att det var en amerikansk skitdubbning. Å andra sidan är jag är övertygad om att de indonesiska skådespelarna inte är alls lika världelösa. 
 
Sammanfattning
Jag är fortfarande ganska mållös. Över 24 timmar har gått sedan jag såg filmen och jag sitter fortfarande och tänker på de MÅNGA minnesvärda och våldsamma scenerna jag bevittnade. 
Känner du lite sådär inför att se någon slå in någons ansikte med en hammare helt obekymrat? Då kanske detta inte är rätt film för dig. Men är du ett actionfan kan jag inte rekommendera filmen nog. Se den, se den, se den!
 
Jag ger "The Raid 2: Berandal" 8/10
 
 
Något för dig? Du kan hitta den på DVD och Blu-Ray hos Discshop.
 
 
Har du ett förslag på något du skulle vilja se en recension på?
 
Let me know!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: