RoboCop

För en som inte sett originalet såg jag fram emot denna: RoboCop (2014)
 
 
I rollerna: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Abbie Cornish, Jackie Earle Haley, Michael K. Williams & Jay Baruchel
Regi: José Padilha
Manus: Joshua Zetumer
Genre: Action, Brott, Sci-Fi
 
Kortfattad handling
Året är 2028, Detroit, när polisen och familjefadern Alex Murphy skadas allvarligt i en explosion och det multinationella företaget OmniCorp ser sin chans att tillverka en superpolis - hälften man, hälften robot.
 
Recension
Som överrubriken löd har jag alltså inte sett originalfilmen RoboCop från 80-talet. Så jag gick in i filmen med absolut inga förväntningar mer än att få se lite cool action. Och det var precis vad det var. En cool actionrulle som man inte ska ta allt för seriöst.
 
Trots att detta då är en remake kan man inte förneka att plotten är intressant och att bara beskrivningen väcker ett visst intresse hos åskådaren. En häften man, hälften robot bör vara ascoolt. Och det är det också, tillen viss grad.
Filmens actionsevenser är som förväntat skitbra och i särskilda fall ögongodis för ett actionfan. Specialeffekterna är också ganska nice trots att man tydligt kan se att de använt green screen på vissa ställen. Jag blir lite grinig när jag märker sådant, men det var ändå inget stort störmoment jag satt och tänkte på hela filmen. Det försvann ganska snabbt.
Och jag gillade själva RoboCop, alltså karaktären Alex Murphy. Joel Kinnaman som spelar honom var också bra i filmen, dock inget som blåste mig av stolen. Men karaktären Murphy var cool och hur han var som RoboCop. Jag gillade dräkten, hur han rörde sig och självklart när han spöade skiten ur fienden.
 
Soundtracket däremot... Det är inte särskilt ofta jag hakar upp mig på musiken, men någon gång ibland kommer det en film som har ett soundtrack som är helt åt helvete. Sountracket som var komponerat för just filmen hade jag inga problem med. Men när det kom till "riktiga låtar" av riktiga artister kändes det helt plötsligt fel eftersom låtarna var väldigt felplacerade och inte alls passade in i scenerna.
T.ex: I en actionscen där Alex Muprhy tränas upp för att bli RoboCop och man förväntas höra en fartfylld rock-pop låt som får adrenalinet att pumpa. Men istället har de av någon egendomlig anledning valt att använda "Hocus Pucus" av proggbandet "Focus"...
- "Focus" är alltså en 70-talsproggkvartett som för tankarna till hippiekultur, gräs och woodstock och inte alls passar in med action. Det är inte det att det är en dålig låt. Jag älskar "Houcs Pocus" som låt, men i RoboCop passade den verkligen inte in.
 
Annars hade jag inga större problem med filmen. Jag tyckte handlingen var cool och flöt på som den skulle, actionscenerna var njutbara och skådespelet funktionellt och acceptabelt.
 
Sammanfattning
Detta är en film man inte får ta allt för seriöst. En actionrulle med coola effekter och bra action som duger för stunden. Och trots att den har mindre bra stunder, allt från felplacerad hippiemusik till Samuel L. Jackson's hemskt löjliga Ron Burgundy-frisyr, kunde jag sitta genom hela filmen utan att ha känt missnöje.
Det var en bra actionfilm helt enkelt.
 
Jag ger "RoboCop" 6,5/10
 
 
Har du ett förslag på en film eller TV-serie jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: