Don Jon

Filmen om Klám, saru, порно, lucah, lulataaye eller som det heter på svenska - porr: Don Jon (2013)
 
 
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore, Tony Danza & Glenne Headly
Regi: Joseph Gordon-Levitt
Manus: Joseph Gordon-Levitt
Genre: Komedi, Drama, Romantik
 
Kortfattad handling
En New Jersey-kille, vars hängivenhet ligger hos familj, vänner och kyrkan, utvecklar orealistiska förväntningar från att titta på porr och måste nu jobba för att finna lycka och intimitet med sin potentiella sanna kärlek.
 
Förord
VARNING! Detta kommer inte bli en vanlig recension. Jag har grävt fram min djupa sida och kommer främst att prata om filmens budskap.
 
Recension
Först och främst, ett litet tips:
Om du absolut inte vill att din mamma ska få paranoida tankar om vad det egentligen är du gör på ditt rum när dörren är stängd föreslår jag att du inte ser den här filmen med dina föräldrar...
 
Så, nu fick vi det ut vägen. Över till recensionen.
 
Den här filmen handlar om porr. Eller ja, inte bara om porr men en mycket stor del av filmen handlar om en killes nattliga intressen. Vår huvudkaraktär är sjukligt besatt av att onananera till internetporr. Det är det bästa han vet. I hans huvud är det t.om bättre än riktigt sex, vilket i de flesta öron låter helt vansinnigt. Men det är här det blir intressant:
Alla män onanerar och de allra flesta tittar på porr. Säger din kille att han inte tittar på porr är chansen mycket stor att han ljuger. Så är det bara. Poängen är att en del gör det ibland och vissa gör det oftare än andra. Den här filmen pekar på problemet.
Jag stötte på ett citat på en sida som jag tyckte passade in väldigt bra här:
 
"You watch porn, you don't have to please a woman, you don't have to worry about anyone but yourself. It is all perfect. In the real world, in relationships, the other person matters just as much as you, but sometimes, even the real thing is not as good as the fantasy and the ease of it."
 
Hela filmen är ett budskap. Porren får folk att fantisera om perfektion så mycket att de har svårt att verkligen få intim kontakt med en annan människa. 
- Jag tycker själv inte att porr är någonting dåligt. Däremot fick filmen mig att inse hur mycket tänket kring det missleder människor i verkliga livet.
 
Så, nog om det djupa. Om vi struntar i budskapet just nu och fokuserar på skådespel, regi, manus och hela tjottaballongen ser det för det mesta ganska ljust ut. Det är manuset som är problemet.
- Det är långtråkigt. Jag hade ganska tråkigt under hela filmens gång. Förmodligen är det just att han har valt att göra filmen ifrån ett djupt tänkande perspektiv som gör att "själva filmen" blir seg och långdragen trots att den inte är längre än 90 minuter.
 
Skådespel, regi och resten är helt acceptabelt. Ingenting att klaga på. Men tyvärr tar budskapet över hela filmen och istället för att bli intressant blir den tråkig.
 
Sammanfattning
Det som funkade för mig var att filmens budskap lockade fram min djupa tänkarskalle. Vad som däremot inte funkade var hur otroligt uttråkad jag var när jag inte var upptagen med att filosofera kring budskapet. 
Filmen är snyggt regisserad och rollerna bra utförda från samtdliga skådespelare. En godkänd debud från Joseph Gordon-Levitt, men förhoppnngsvis kan han bjuda på något mer fartfyllt och lite mer underhållande nästa gång.
 
Jag ger "Don Jon" 6/10
 
 
Har du ett tips på en film du vill att jag ska skriva om? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: