Don Jon

Filmen om Klám, saru, порно, lucah, lulataaye eller som det heter på svenska - porr: Don Jon (2013)
 
 
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore, Tony Danza & Glenne Headly
Regi: Joseph Gordon-Levitt
Manus: Joseph Gordon-Levitt
Genre: Komedi, Drama, Romantik
 
Kortfattad handling
En New Jersey-kille, vars hängivenhet ligger hos familj, vänner och kyrkan, utvecklar orealistiska förväntningar från att titta på porr och måste nu jobba för att finna lycka och intimitet med sin potentiella sanna kärlek.
 
Förord
VARNING! Detta kommer inte bli en vanlig recension. Jag har grävt fram min djupa sida och kommer främst att prata om filmens budskap.
 
Recension
Först och främst, ett litet tips:
Om du absolut inte vill att din mamma ska få paranoida tankar om vad det egentligen är du gör på ditt rum när dörren är stängd föreslår jag att du inte ser den här filmen med dina föräldrar...
 
Så, nu fick vi det ut vägen. Över till recensionen.
 
Den här filmen handlar om porr. Eller ja, inte bara om porr men en mycket stor del av filmen handlar om en killes nattliga intressen. Vår huvudkaraktär är sjukligt besatt av att onananera till internetporr. Det är det bästa han vet. I hans huvud är det t.om bättre än riktigt sex, vilket i de flesta öron låter helt vansinnigt. Men det är här det blir intressant:
Alla män onanerar och de allra flesta tittar på porr. Säger din kille att han inte tittar på porr är chansen mycket stor att han ljuger. Så är det bara. Poängen är att en del gör det ibland och vissa gör det oftare än andra. Den här filmen pekar på problemet.
Jag stötte på ett citat på en sida som jag tyckte passade in väldigt bra här:
 
"You watch porn, you don't have to please a woman, you don't have to worry about anyone but yourself. It is all perfect. In the real world, in relationships, the other person matters just as much as you, but sometimes, even the real thing is not as good as the fantasy and the ease of it."
 
Hela filmen är ett budskap. Porren får folk att fantisera om perfektion så mycket att de har svårt att verkligen få intim kontakt med en annan människa. 
- Jag tycker själv inte att porr är någonting dåligt. Däremot fick filmen mig att inse hur mycket tänket kring det missleder människor i verkliga livet.
 
Så, nog om det djupa. Om vi struntar i budskapet just nu och fokuserar på skådespel, regi, manus och hela tjottaballongen ser det för det mesta ganska ljust ut. Det är manuset som är problemet.
- Det är långtråkigt. Jag hade ganska tråkigt under hela filmens gång. Förmodligen är det just att han har valt att göra filmen ifrån ett djupt tänkande perspektiv som gör att "själva filmen" blir seg och långdragen trots att den inte är längre än 90 minuter.
 
Skådespel, regi och resten är helt acceptabelt. Ingenting att klaga på. Men tyvärr tar budskapet över hela filmen och istället för att bli intressant blir den tråkig.
 
Sammanfattning
Det som funkade för mig var att filmens budskap lockade fram min djupa tänkarskalle. Vad som däremot inte funkade var hur otroligt uttråkad jag var när jag inte var upptagen med att filosofera kring budskapet. 
Filmen är snyggt regisserad och rollerna bra utförda från samtdliga skådespelare. En godkänd debud från Joseph Gordon-Levitt, men förhoppnngsvis kan han bjuda på något mer fartfyllt och lite mer underhållande nästa gång.
 
Jag ger "Don Jon" 6/10
 
 
Har du ett tips på en film du vill att jag ska skriva om? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 

Topp 5 filmer: Steven Spielberg

Med sina karaktäristiska glasögon och geniala regikunskaper har härskat Hollywood sedan genombrottet kom på 70-talet. 
Jag har inte sett en enda film av den här mannen som jag inte gillat och just därför har detta varit oerhört svårt. Men jag har gjort mitt bästa och detta är mina val:
 
 
* Låt mig även notera att detta inte är en lista grundad på någon form av statistik eller vad andra skulle välja som sina favoriter. Detta är mina personliga val som jag på ett eller annat sätt tycker passar in på en Topp 5-lista.
 
 
Topp 5 filmer: Steven Spielberg
 
 
5. Raiders of the Lost Ark (1981)
En Spielberg-lista utan Indiana Jones går inte hem i min bok. Denna asccola figur satte fart på min barndom och ersatte Jame Bond som min filmhjälte med dunder och bravur.
Filmen och hela Indiana Jones-franchisen kommer alltid ha en plats lite närmare hjärtat än andra filmer och just därför platsar den på min lista.
 
 
4. Catch Me If You Can (2002)
Det verkar som om Steven Spielberg, Leonardo DiCaprio & Tom Hanks har exakt det som krävs för att vara en i stort sett oslagbar trio.
Filmen om ynglingsbedragaren Frank Abignale Jr. är helt i min smak och är än idag en av mina absoluta favoritfilmer. Anywhere, anytime. 
 
 
3. Saving Private Ryan (1998)
Om du någon gång vill se en krigsfilm med oerhört realistiskt regi bör du titta på Saving Private Ryan - av de bästa krigsfilmerna genom tiderna. Spielbergs jobb med filmen är perfekt och åter igen ser vi Tom Hanks vid hans sida. En fantastisk film.
 
 
2. Jaws (1975)
Här är hans genombrott - och vilket sätt att slå igenom på! Att med sin (nästan)debutfilm gå in och få varenda människa som såg filmen att vara rädd för att simma för långt ut är värt en stor applåd. Denna skräckklassisker är ett måste för varenda kotte som lever på den här planeten. 
Om du gått genom hela livet utan att ha sett Jaws - då har du inte levt.
 
 
1. Schindler's List (1993)
Vilken film. Ingen film har lyckats påverka mig så mycket som den här. 
Jag har aldrig upplevt en film så vackert och känslosamt regisserad som Schindler's List. Det är inte ofta jag säger såhär om filmer. Men detta är helt klart ett mästerverk.
Många jag känner bli avskräckta av filmens långa speltid, vilken är strax över 3 timmar. Men jag ber er:
- Bli inte avskräckta. Har du väl satt dig ned för att se den kommer du glömma bort att du någonsin oroat dig över speltiden och istället slå dig själv i ansiktet av ilska för att du väntat så länge med att se den.
Se Schilder's List. Bara gör det.
 
 
Ja, det var mina favoriter. Här är ett par som skulle kommit med om det fanns plats för dem:
 
Värda att nämna:
* E.T: The Extra Terrestrial(1982)
* Indiana Jones and the Last Crusade(1989)
* Jurassic Park (1993)
* Minority Report (2002)
* The Adventures of Tintin (2011)
 
 
Vilka är dina favoritfilmer av Steven Spielberg? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 

RoboCop

För en som inte sett originalet såg jag fram emot denna: RoboCop (2014)
 
 
I rollerna: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Abbie Cornish, Jackie Earle Haley, Michael K. Williams & Jay Baruchel
Regi: José Padilha
Manus: Joshua Zetumer
Genre: Action, Brott, Sci-Fi
 
Kortfattad handling
Året är 2028, Detroit, när polisen och familjefadern Alex Murphy skadas allvarligt i en explosion och det multinationella företaget OmniCorp ser sin chans att tillverka en superpolis - hälften man, hälften robot.
 
Recension
Som överrubriken löd har jag alltså inte sett originalfilmen RoboCop från 80-talet. Så jag gick in i filmen med absolut inga förväntningar mer än att få se lite cool action. Och det var precis vad det var. En cool actionrulle som man inte ska ta allt för seriöst.
 
Trots att detta då är en remake kan man inte förneka att plotten är intressant och att bara beskrivningen väcker ett visst intresse hos åskådaren. En häften man, hälften robot bör vara ascoolt. Och det är det också, tillen viss grad.
Filmens actionsevenser är som förväntat skitbra och i särskilda fall ögongodis för ett actionfan. Specialeffekterna är också ganska nice trots att man tydligt kan se att de använt green screen på vissa ställen. Jag blir lite grinig när jag märker sådant, men det var ändå inget stort störmoment jag satt och tänkte på hela filmen. Det försvann ganska snabbt.
Och jag gillade själva RoboCop, alltså karaktären Alex Murphy. Joel Kinnaman som spelar honom var också bra i filmen, dock inget som blåste mig av stolen. Men karaktären Murphy var cool och hur han var som RoboCop. Jag gillade dräkten, hur han rörde sig och självklart när han spöade skiten ur fienden.
 
Soundtracket däremot... Det är inte särskilt ofta jag hakar upp mig på musiken, men någon gång ibland kommer det en film som har ett soundtrack som är helt åt helvete. Sountracket som var komponerat för just filmen hade jag inga problem med. Men när det kom till "riktiga låtar" av riktiga artister kändes det helt plötsligt fel eftersom låtarna var väldigt felplacerade och inte alls passade in i scenerna.
T.ex: I en actionscen där Alex Muprhy tränas upp för att bli RoboCop och man förväntas höra en fartfylld rock-pop låt som får adrenalinet att pumpa. Men istället har de av någon egendomlig anledning valt att använda "Hocus Pucus" av proggbandet "Focus"...
- "Focus" är alltså en 70-talsproggkvartett som för tankarna till hippiekultur, gräs och woodstock och inte alls passar in med action. Det är inte det att det är en dålig låt. Jag älskar "Houcs Pocus" som låt, men i RoboCop passade den verkligen inte in.
 
Annars hade jag inga större problem med filmen. Jag tyckte handlingen var cool och flöt på som den skulle, actionscenerna var njutbara och skådespelet funktionellt och acceptabelt.
 
Sammanfattning
Detta är en film man inte får ta allt för seriöst. En actionrulle med coola effekter och bra action som duger för stunden. Och trots att den har mindre bra stunder, allt från felplacerad hippiemusik till Samuel L. Jackson's hemskt löjliga Ron Burgundy-frisyr, kunde jag sitta genom hela filmen utan att ha känt missnöje.
Det var en bra actionfilm helt enkelt.
 
Jag ger "RoboCop" 6,5/10
 
 
Har du ett förslag på en film eller TV-serie jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke