The Grand Budapest Hotel

Well, det är inget tvivel om att detta är en Wes Anderson-film: The Grand Budapest Hotel (2014)
 
 
I rollerna: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Almaric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Jude Law, Tony Revolori & Edward Norton
Regi: Wes Anderson
Manus: Wes Anderson & Hugo Guinness
Genre: Komedi
 
Kortfattad handling
Berättelsen och äventyren om Gustave H, en legendrisk hotellvärd på ett berömt europeiskt hotell under mellankrigstiden, och Zero Mustafa, hotellpojken som blir hans bäste vän.
 
Recension
Det här är en sån där film där man kommer på sig själv med att tänka "Åh, jag tittar på en riktigt bra film just nu" under filmens gång. 
Det finns inga tvivel om att detta är en film av Wes Anderson och skulle nog påstå att det är hans bästa.
Wes Anderson hör till den lilla skaran regissörer vars stil man antingen älskar eller skakar på huvudet åt. Hans sätt att medvetet ge filmerna väldigt stiliserade miljöer och använda visuella specialleffekter på ett sätt ingen annan regissör skulle göra gör honom till en av filmvärldens mest originella filmskapare.
 
"The Grand Budapest Hotel" är en mycket bra film på alla sätt och vis och den bästa filmen jag sett hittills under 2014. Ralph Fiennes som den mycket charmige Gustave H gör en av sina bästa prestationer och blåste mig av stolen med sin komiska timing.
Jag hade ingen aning om att han kunde vara så rolig. Men är man mest känd som Lord Voldemort och Amon Goeth så är det förstås inte konstigt att man har svårt att se honom i en komisk roll. Men oj, så han fixade det. Bästa prestationnen jag sett sedan Leonardo DiCaprio i "The Wolf of Wall Street".
 
En intressant grej med filmen är att det nästan känns som en fantasy. Det känns inte som om man tittar på "verkliga händelser" och manuset är så välskrivet och karaktärerna så bra att man nästan börjar tro att denna fantasivärld faktiskt existerar någonstans i världen. 
Filmen är även tempofylld med mycket detaljer och sekundsnabba komiska ögonblick som man gör att man väldigt gärna skulle vilja spola tillbaka för att se om man verkligen såg rätt. 
 
Allt i filmen är fantastiskt, men det bästa måste jag nog säga är att filmen innehåller smart humor, överraskande våldsamheter och utbrott av vulgaritet. Oväntat placerade svordommar och otroliga våldsamheter som Wes Anderson på något sätt lyckas göra på ett humoristiskt sätt.
Filmen är så annorlunda att man inte riktigt kan förutspå var den är på väg och så oerhört knäpp att jag har svårt att finna ord till att förklara vad jag såg.
- Men bra var den. Fantastiskt bra.
 
Sammanfattning
Wes Anderson är här och härjar med sin konstnärligt surrealistiska stil igen.
"The Grand Budapest Hotel" är en av de bästa filmerna jag sett på länge och har med sin otroligt smarta humor gett mig ytterligare en komedi att placera bland mina absoluta favoriter. 
Vill du skratta åt fantastiskt filmskapande och dundersmart humor? Då rekommenderar jag den här filmen. Alla gånger.
 
Jag ger "The Grand Budapest Hotel" 9/10
 
 
Har du ett tips på en film du vill att jag ska skriva om? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer
Postat av: Magnus

Tack för ett grymt bra filmtips, den här måste jag se! PS: Fiennes mest kända roll är för Den engelske patienten... ;-)

Svar: Det var så lite så! Det var minst sagt en upplevelse till film.Det har du rätt i! :) Men eftersom jag ville poängtera att man sällan ser honom i komiska roller passade det bättre med lite mer ondskefulla typer som exempel :)
Niklas

2014-07-03 @ 15:09:58
URL: http://www.spelochfilm.se
Postat av: Magnus

Helt rätt!

Jag lägger förresten till dig som länkvän på min blogg, hoppas det är okej. Må väl!

Svar: Det går helt utmärkt det. Hyggligt! Ska ta och göra detsamma i samma veva bloggdesignen ändras!
Ha det!
Niklas

2014-07-13 @ 10:37:11
URL: http://www.spelochfilm.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: