The Lego Movie

Filmen alla som någon gång i livet lekt med Lego måste se: The Lego Movie (2014)
 
 
I rollerna: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Alison Brie, Will Ferrell, Liam Neeson, Charlie Day & Morgan Freeman
Regi: Phil Lord & Christopher miller
Manus: Phil Lord, Christopher Miller, Dan Hageman & Kevin Hageman
Genre: Animerat, Komedi, Äventyr
 
Kortfattad handling
En vanlig byggnadsarbetare, som tros vara den profeterade "speciella", blir rekryterad för att stoppa en ond tyrann från att limma ihop hela Legovärlden.
 
Recension
Jag älskar Lego. Ända sedan jag fick min första legosats fastnade jag för det. Och det händer även än idag att jag helt plötsligt blir sugen på att dra ner alla lådorna från vinden och sätta mig och bygga någonting. Med andra ord: Man kan aldrig bli för gammal för Lego.
Och just därför blev jag mycket lycklig när jag fick nys om att den här filmen skulle göras. En film helt i Lego...vad mer kan man önska sig? Förväntningarna var skyhöga och filmen gjorde mig inte besviken.
 
Och när jag skrev "En film helt i Lego" överdrev jag inte. Allt är i Lego! Blåa guppande bitar när det skulle föreställa vatten och sånna där eld-legobitar när någonting exploderade. Och har du någon gång lekt med Lego kommer du känna igen 80% av de lite mer detaljerade legobitarna som t.ex vapen, fordonsdelar och andra smådelar. 
Jag spärrade helt seriöst upp ögonen och viskade "Öj, en sån där bit har jag!" när jag såg en speciell legobit jag kände igen.
 
20 minuter in i filmen kunde jag konstatera att detta var briljant. Inte bara för att just allt nästan var löjligt detaljerat och helt gjort i Lego. Nog för att hela animationen redan är succé är de mycket minnesvärda karaktärerna och filmens smarthet ännu bättre.
När man tittar på omslaget tänker man "Jaha, det är en barnfilm?". Men det är ingen barnfilm. För större delen av filmens humor är fylld med referenser till populärkultur och saker som inte en enda unge under 13 år skulle begripa. Den är så mycket smartare än en film för barn. Visst, barn kommer att tycka om filmen jättemycket. Men det är för oss lite äldre den egentligen gjordes för.
Och det känns nästan som om manusförfattarna tryckt in varenda humoristiska och orimliga idé de kunde komma på.  
" Ska vi slänga in Lego-Superman på ett hörn?"
"Ja! Vi tar Batman också va?"
"Varför inte?"
 
Precis. Varför inte? Filmens oväntade vändningar och asroliga karaktärer fick mig att skrocka som jultomten från "Kalle Anka klockan 15:00 på julafton-klippen" .
 
Och storyn är felfri. Sjukt smart och minst lika underhållande. Likaså röstskådespelet. Minnesvärda röster som Liam Neeson, Will Ferrell och Morgan f*cking Freeman kan bara inte gå snett. 
 
 
Sammanfattning
Har du någongång lekt med Lego kommer du kunna relatera till den här filmen. Och är du som jag fortfarande ett stort fan av Lego kommer du vara som ett barn på julafton när du ser den.
En nostalgisk humortripp med sjukt snygg stop motion-animation som får det att se ut som riktigt Lego, svinbra handling och ett cast som levererar guld ända till månen.
And just in case: VARNING! Du kommer att bli sugen på att bygga med Lego...
 
Jag ger "The Lego Movie" 8,5/10
 
 
Har du ett tips på en film du skulle vilja se en recension på? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 

A Million Ways to Die in the West

Skaparen av Family Guy i en westernfilm. Awesome right? Right...?: A Million Ways to Die in the West (2014)
 
 
I rollerna: Seth McFarlane, Charlize Theron, Amanda Seyfried, Liam Neeson, Giovanni Ribisi, Sarah Silverman & Neil Patrick Harris
Regi: Seth McFarlane
Manus: Seth McFarlane, Alec Sulkin & Wellesley Wild
Genre: Komedi, Western
 
Kortfattad handling
När en feg bonde börjar falla för den nya mystiska kvinnan i stan måste han sätta sitt nyfunna mod på prov då hennes man, en ökänd revolverman, meddelar sin ankomst.
 
Recension
Någonting jag verkligen ville ha, efter att "Ted" kom ut 2012, var ännu en film av Seth McFarlane. And here we are, och det utspelar sig i vilda western, med en potentiell guldgruva till handling om man tycker sig kunna förstå sig på McFarlane.
Jag såg den här med brorsan och ett par repliker in i filmen tittar han på mig och säger "Ja, det märks ju att det är en film av honom i alla fall". Och det hade han rätt i. Nya skämt, men uppbyggda på samma vågade komiska vis Family Guy, Ted och allt annat han satt tassarna i är.
 
Jag skrattade hejdlöst åt ett par skämt och underhölls relativt stadigt under i princip hela filmen. Men det stora problemet med allt är att filmen inte vet vad den är eller vart den ska. Stilen på skämten förändras gång på gång, komedi mixas med drama och cheesiness på ett sätt jag inte tror var meningen och huvudpersonen (McFarlane) passar bara inte in.
Han var inte värdelös eller så. Han kan sin sak, men han har inte rösten, stilen eller personligheten för en ledande roll. Biroller i framtiden? Visst, det hoppas jag! Men huvudkaraktär? Tyvärr, nej.
Men filmen vet tyvärr inte vad den är. En komedi? Ett drama med komiska inslag? En romantisk komedi? En satir? Alla möjliga olika typer av genrer kläms ner i en mixer, sätts på full rulle och serveras som en enda stor röra.
 
Å andra sidan: Alla andra var lysande. Liam Neeson var badass, Charlize Theron, Giovanni Ribisi, Sarah Silverman etc var bra som alltid. Och Neil Patrick Harris...boooyah! Helt klart det bästa i filmen. Stal varenda scen har var med i. Suit up!
Men tro nu inte att jag inte underhölls av filmen. Filmen triggade min humorknapp och fick mig att skratta ett antal gånger. Det jag vill säga är väl egentligen att du inte ska gå in i filmen med förväntningar av att se en lika bra film som "Ted". Det är roligt, men inte roligt.
 
Sammanfattning
Trots den negativa vibb recensionen tydligt gav kommer jag ändå ge filmen ett postivt betyg. Jag skrattade en hel del, men tyvärr inte så mycket som jag hade önskat.
Problemet med att en sådan kille som Seth McFarlane får fria tyglar att göra vad han vill med en film är att många skämt lätt blir lite av ett par internskämt som bara han förstår, medan den ovetande publiken inte begriper någonting.
Allt var inte bra. Men jag underhölls tillräckligt mycket för att säga att filmen ändå är sevärd.
 
Jag ger "A Million Ways to Die in the West" 6,5/10
 
 
Har du ett tips på en film du skulle vilja se en recension på? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 

Vinnare i Wolf of Wall Street-tävling!

 
Jahapp. Det var minst sagt oväntat.
Förra veckan fick jag en lapp i bevlådan där det mycket tydligt stod att jag var välkommen att hämta ut ett paket på posten här i Grums. Paketet, tydligt adresserat till mig, kom från Adlibris.
- Adlibris(?) tänkte jag... Vad fan har jag köpt därifrån?
Och jag kunde för allt i världen inte komma på vad paketet kunde innehålla. Jag kunde verkligen inte minnas att jag väntade paket på posten. Och något mail eller faktura hade jag heller inte fått...
Men jag åkte i alla fall dit och hämtade ut det. Jag fick det i min hand, stort och tugnt, och hade fortfarande inte en blek om vad det kunde vara. 
När jag sedan läste på det såg jag att det stod "Discshop" med pyttesmå bokstäver. 
- Jaha. Men va? Jag väntar väl inte paket från Discshop? Och skulle jag göra det borde väl paketet komma ifrån Discshop och inte ifrån Adlibris?
Tankarna dundrade i huvudet när jag gick bort mot bilen för att öppna det. Här väntas det minsann inte tills man kommer hem. Slita upp det på plats som ett barn på julafton är hur det ska göras.
Och det gjorde jag. Och vet ni vad?
- Ja. Jag vann. Jag vann ett Limited Edition Wolf of Wall Street-set i Discshop's WOWS-tävling. 
 
 
Det gällde att boka filmen och skriva en motivering om varför just jag skulle vinna. Och just den här tävligen hade jag till och med totalglömt att jag överhuvudtaget deltog i.
- Att få ett paket på posten som man inte vet vad det är händer inte ofta. Och att sedan öppna det och upptäcka att man vunnit en mycket limiterad utgåva av någonting... det händer ju bara inte. 
 
Setet som förövrigt innehåller whiskeyglas, manchettknappar, slipshållare, sedelklämma och en kaffekopp och kom i en snygg låda liggandes på en fancy sidenduk var någonting jag faktiskt verkligen ville ha. Jag är aldrig med i sådana typer av tävlingar annars.
Så, då har jag vunnit tävlingar på både CDON och Dischop. Först när jag var en av de fyra som vann ett presentkort på 1000:- i CDON's bloggtävling. Och nu detta. 
- Ibland har man allt en jävla tur... Men nu vinner jag nog inget mer i mitt liv.
 
 
Min recension på filmen kan du hitta här: The Wolf of Wall Street
 
Bokade du aldrig The Wolf of Wall Street men funderar på att göra det? Filmen kan du hitta på både Blu-Ray och DVD hos Discshop.
 
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke