Melodifestivalen 2014

 
Oväntat ämne?

- Ja, jag håller med. Eftersom detta är en filmblogg är väl Melodifestivalen inte det man förväntas att läsa om. Men jag tänkte ändå förska få in lite mer realityserier o.s.v. i bloggen. Det sänds ju ändå på TV och mycket ses av en stor del av den svenska befolkningen. Så varför inte? Det är inte som att reality-tv kommer ta över filmrecensionerna. 

Detta är ingen recension. Jag ska bara snacka lite kort om vad jag tycker om programet - och göra lite reklam för en bekants band som ska delta.

 

Melodifestivalen

För er som inte visste det är jag själv musiker. Jag är uppväxt en musikalisk släkt och har därför sysslat med detta sedan jag lärde mig gå. Jag har spelat trummor i över 10 år och även studerat musik på gymnasiet. Så de flesta brukar nästan förutsätta att jag uppskattar melodifestivalen. Men så är det inte riktigt...

- Visst, jag gillar konceptet med en musiktävling för både kända och okända artister som tävlar för att gå vidare till en internationell tävling. 

 

Vad jag däremot inte tycker om är stilen och låtarna. Dels för att just schlager och dagens radiopop ger mig sura uppstötningar, men också för att kompetenta artister som jag i vanliga fall skulle gillat i stort sett förstör sin stil genom att låta någon annan skriva låten. Jag tycker det skulle vara en mycket bättre tävling om artisterna själva skrev sina låtar. Att ge en annan låtskrivare fria tyglar över min stil skulle jag som artist inte alls tycka om. 

Och att artisterna måste anpassa sig efter svenska folket för att vinna röster är förstår man ju. Men det känns bara så fel att det är så. Och att det sedan ska stå en omusikalisk kostymnisse bredvid och säga "Jo, men så gör vi, det blir bra TV det!" gör inte min syn på tävlingen bättre.

 

 Vad som däremot är ett stort plus är att Sverige äntligen vågat släppa den nostalgiska delen och istället välkommnat nya stilar istället för att skicka vidare samma skit varje år. Inte för att dessa stilar tilltalar mig speciellt mycket. Men nya stilar är bättre än att åter igen rösta fram en schlager till vinnare som gör att vi hamnar ännu längre ner i resultatlistan i ESC, bara för att vi väljer att skicka samma tröttsamma och utdöda genre år efter år. 

 

Jag brukar inte titta på Melodifestivalen. Jag gjorde det jämt när jag var yngre (och inte förstod bättre). Men i år ska jag fan i mig titta. Inte för att jag vaknade upp en vacker dag efter att ha fått en släng av mellofeber eller upptäckt att Christer Björkman är oerhört charmig...

- Nej, jag ska titta för att en bekant ska delta med sitt band. Och inte vilket band som helst. Han deltar med sitt metalband. Metal i melodifestivalen som framförs av en kille jag känner - det var inte vad man trodde skulle hända i första taget!

Så nu känner jag ju mig nästan obligerad att göra lite reklam för bandet. Skämt åsido, reklamen gör jag med nöje!

 

 

Bandet heter "Outtrigger" och slog igenom på Youtube med sin metalcover på förra årets vinnare, Robin Stjernberg's låt "You". De tävlar i melodifestivalens tredje deltävling, 15 Februari i SVT1, med låten "Echo" som garanterat kommer får pensionärerna att sätta kakorna i halsen.

- Outtrigger är svinbra, så jag tvivlar inte ett ögonblick på att melodifestivalen bara är början. Kör hårt nu!

 

Och även om du inte skulle tycka om metal så tycker jag absolut att du ska kika in deras eminenta cover som just nu har över 400 000 visningar på Youtube. Du kommer inte ångra dig.

 
 
 
 
Ja, detta var ju ett lite annorlunda inlägg. Men jag ska som sagt försöka skriva lite mer om TV som inte nödvändigtvis behöver var en film eller en TV-serie. Jag tror det kan vara en kul grej att börja med.
Och melodifestivalen kommer jag absolut titta på i år, dock endast för att jag råkar känna en av artisterna. Jag planerar t.om att rösta, vilket jag aldrig någonsin skulle gjort annars. 
 
Och jag hoppas självklart att även du lägger en röst på Outtrigger!
Förutom Youtube så hittar du dem även på Facebook, Spotify, Instagram och Twitter. 
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: