Dexter

Vår favoritseriemördare: Dexter (2006-2013)
 
 
I rollerna: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, C.S. Lee, Lauren Vélez, Desmond Harrington & James Remar
Skapare: James Manos Jr.
Genre: Brott, Drama, Mysterium
 
Kortfattad handling
Dexter Morgan, en kiminaltekniker hos Miami-polisen, lever ett dubbeliv som seriemördare av brottlingar han misstänker har ungått rättvisan.
 
Förord
Har du inte sett "Dexter"?
- Var inte orolig, jag ska försöka att inte spoila viktiga händelser. Men om jag av någon anledning skulle komma att prata spoilers kommer jag vara noga med att skriva SPOILERS  och SLUT PÅ SPOILERS" så att du som inte sett serien lätt kan scrolla förbi.
 
Recension:
"Dexter" pågick i hela 8 säsonger (vilket jag personligen tycker var alldeles för länge). Och jag skulle kunna sitta här och skriva lite om varje säsong, men för att slippa sitta här i flera timmar tänker jag bara ge er en generell överblick av serien och vad ni kan vänta er av den när ni ser den. För ni ska, behöver och måste se den.
 
Vad jag gillar mest med serien "Dexter" är att den är så originell. Nu är serien förstås baserad på böcker om Dexter så ja, det är ju inte helt originellt. Men för en TV-serie tänjer den på nya gränser och får publiken att älska och hålla på en seriemördare, vilket normalt sett aldrig skulle hända. 
Och att se Dexter agera och prata med andra människor är kanske det charmigaste utav allt. För om ni inte redan listat ut det är inte Dexter som alla andra.
- Han har inte samma sorts känslor som resten av världen och saknar känslomässig respons. Han tänker enbart med sin hjärna och förstår sig inte på kärlek eller männsklig kontakt. Han är en enstörig seriemördare som försöker passa in i världen genom att framstå som helt normal. Så när han säger någonting "normalt" hör vi innan vad han egentligen tänker, vilket är en av hundra saker som gör serien extra charmig.
 
Vad som också är fantastiskt med serien är den mörka humorn.
När jag beskriver om serien för folk som inte vet vad det är är det oftast någon som frågar om det är en komedi.
- Men det är ju ingen komedi. Det är ett brottsligt drama som har mörka komiska moment i sig. Och det är inte säkert att alla förstår sig på just den typ av humor vi bjuds på, men jag tycker i alla fall det är fantastiskt.
Vad som också är underbart är hur olika varje säsong är. Samtliga karaktärer, även Dexter, växer och förändras ju längre in i serien man kommer och vi stöter på djup i karaktärerna vi inte hade en aning om var där när serien startade.
 
Och jag hade hoppats att jag kunde undvika att prata om säsong 5-8, men efter som det är halva serien går det inte att undgå.
Säsong 1-4 är helt perfekta och jag har inte ett enda klagomål på dem. Men säsong 5-8 däremot...
- För att göra en lång historia kort: Det går bara utför därifrån. Jag vet inte rikigt vad som hände, men efter den fantastiska säsong 4 blev allt sämre och sämre, bikaraktärerna började bli ointressanta och Dexter allt dummare.
Han är inte längre den felfria seiemördaren som inte gör ett enda misstag. Han förändrades - och inte till det bättre.
I absolut slutet av serien, i det allra sista avsnittet och den allra sista minuten blev jag nästan ledsen över vad min gamla favoritserie hade förvandlats till.
 
Sammanfattning
Jag älskar Dexter. Alla karaktärer är skitbra, idén är originell och hade jag fått bestämma hade det bara blivit 4 säsonger av serien. Men nu fick vi istället 8 säsonger, vilket inte hade behövts.
Hade "Dexter" slutat efter säsong 4 hade jag gett den 10/10. Men nu måste jag räkna in fyra säsonger till som jag ogillade mer och mer ända tills seriens avslut och det kommer helt klart dra ned betyget.
- Har du inte sett "Dexter" rekommenderar jag absolut att du gör det. Jag vill bara varna för att säsong 5-8 inte alls är av samma klass som 1-4. 
Men det är fortfarande awesome.
 
Jag ger "Dexter" 8/10
 
 
Har du något förslag på en film/serie du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke


Kommentarer
Postat av: Melanie

Jag har funderat ett bra tag på att se Dexter, men jag tvekar för att den inte känns som min typ av serie. Jag gillar serier så som Game of thrones, True blood, The vampire diaries, The walking dead, NCIS, Heroes, Friends, Grey's anatomy, Desperate housewives etc. Tror du att jag gillar Dexter då? :)

Svar: Jag tycker absolut du ska ge det ett försök i alla fall. Man kan hitta likheter mellan Dexter och t.ex NCIS och humorn i Desperate Housewives.Jag tror heller inte det kommer ta mer än 1-2 avsnitt innan du vet om det är din typ av seire, för det sparkar igång ganska snabbt :)
Niklas

2014-01-18 @ 17:55:29
URL: http://www.iheartfantasy.blogg.se
Postat av: Melanie

Okej, ska nog ge serien en chans, första säsongen kostar ju inte så mycket :) Fin blogg du har förresten ^^

Svar: Det gör du rätt i!Tack så mycket, och tack detsamma! :)
Niklas

2014-01-19 @ 10:36:32
URL: http://www.iheartfantasy.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: