Abduction

Uppdraget att se alla filmer jag äger har officiellt dragit igång på allvar. Först ut är... Abduction (2011)
 
 
I rollerna: Taylor Lautner, Lily Collins, Alfred Molina, Michael Nyqvist, Maria Bello, Jason Isaacs & Sigourney Weaver
Regi: John Singleton
Manus: Shawn Christensen
Genre: Action, Thriller, Mysterium
 
Kortfattad handling
En ung man kastas in i ett farligt äventyr efter att han hittat sig själv som liten på en internetsida med förvunna personer.
 
Recension
Först och främst vill jag bara säga att jag inte såg den här filmen för att jag trodde att jag skulle tycka om den. Jag var helt övertygad om att den skulle vara skitdålig. Enda skälet till att jag överhuvudtaget äger den är för att se om den är så dålig alla säger att den är. 
Var den det då, undrar ni?
- Ja. Fast nej. Både och...
 
Själva spionkonceptet och handlingen är det faktiskt inget större fel på. Det kunde ha funkat - om filmen hade bra skådespelare. Men nu har den inte det och vi är fast med en wannabe Jason Bourne-rulle med kasst skådespeleri.
Twilightsopan Taylor Lautner är filmens tonårshjälte. Och han är verkligen ingen bra skådespelare. Antingen överspelar han eller också raka motsatsen, det vill säga - agerar som om han stod framför badrumsspegeln och låtsades vara en superklyschig actionhjälte med flit. Han lever sig inte in i vare sig filmen eller karaktären - han är bara vanliga tråkmånsen, vid namn Taylor Lautner
 
Filmens badguy spelas av svensken Michael Nyqvist. Och han är bra på att spela ond. Han har helt rätt ansiktsuttryck för det. Och i filmen var han helt acceptabel.
Vad som är synd är att hans karaktär fått på tok för lite scentid och djup. Filmen ger inte åskådaren en chans att bygga upp rädsla eller avsky för honom. De låter bara filmens goda karaktärer tala om för varandra att han är farlig, och vi förväntas då uppfatta detta och bry oss lika mycket som de gör. Men det gör vi inte. Nyqvist blir bara ännu en karaktär i filmen som vi inte bryr oss så mycket om.
 
På plussidan hittar vi Maria Bello och Jason Isaacs vars insatser var mycket bra. Och konceptet var som sagt intressant till en början. Men efter att tvingas följa en tråkig Taylor Lautner, som bara osar av hemskt skådespel, tröttnar man efter ett tag på att önska att det ska bli bättre. 
Filmen är full av klyschiga scener, pinsamt levererade repliker och otrovärda scenarion som man nog inte bryr sig speciellt mycket om det är dåligt eller ej. För alla som går in i en film med Taylor Lautner som actionhjälte kan inte ha högre förväntningar än så. Jag hade det inte i alla fall.
 
Sammanfattning
Överraskande nog hatade jag inte filmen så mycket som jag borde ha gjort. För det fanns ju faktiskt några grejer jag gillade. Men jag kan inte ge filmen ett bra betyg bara på grund av det.
För i slutändan är detta en väldigt lam actionfilm med en otroligt töntig hjälte, skitdåligt skådespel och en story som inte håller i längden. 
Filmen försöker helt enkelt vara coolare än den egentligen är.
 
Jag ger "Abduction" 4/10
 
 
Har du ett förslag på en film/serie du vill att jag ska recensera? Eller något annat ämne du vill höra min åsikt om? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 

Topp 5 filmer: Quentin Tarantino

Vem sa att jag bara kan ranka skådespelares roller/filmer? Detta kommer bli grymt svårt, men jag ska ändå göra mitt bästa för att rangordna de 5 fem bästa filmerna av min favoritregissör- och manusförfattare:
- Quentin Tarantino
 
 
* Låt mig även tillägga att samtliga fem filmer ligger stadigt kring min Topp 15 filmer genom alla tider-lista, så placeringarna är sjukt svåra att bestämma. Jag skulle lika gärna kunna sätta Nr. 1 på allihop!
 
Topp 5 filmer: Quentin Tarantino:
 
 
5. Inglourious Basterds (2009)
Letar du efter en originell film om WWII? Ta dig en titt på Tarantinos sadistiska nazistslakteri till film. Ett mästerverk med dunderbra dialog, skådespeleri och fantastiskt regi. Och låt mig bara säga - Christoph Waltz i rollen som Hans Landa finns det knappt ingenting som slår. 
 
 
4. Reservoir Dogs (1992)
Tarantinos debutfilm och den som gjorde honom till en av Hollywood's mest respekterade filmskapare. Många anser att det är hans bästa film, och hade han inte gjort ännu fler i samma klass skulle jag banne mig hålla med. Detta är en briljant film som jag skulle kunna se varje dag fram till min död om jag blev tvingad - och jag skulle göra det med glädje.
 
 
3. Kill Bill: Vol 1 & 2 (2003-2004)
Har man en av dem på listan kan man inte utesluta den andra, så jag klämmer ihop båda delarna så att de representerar samma film.
Detta var det första jag såg av Tarantino och därav filmen som fick mig att älska allt han gjorde både innan och efter. 
Uma Thurman som den hämndslystna Beatrix Kiddo går det verkligen inte hitta något negativt med. Detta är en av de bästa och mest underhållande filmer som någonsin gjorts.
 
 
2. Django Unchained (2012)
Filmen som tog mig med storm och nästan fick mig att hoppa i biosalongsstolen.
Denna episkt underbara western har fyra lika brinjanta skådespelare som stjäl varandras scener - när de är med i scener tillsammans! Det kan inte bli bättre.
Allt från musik, till skådespeleri, till manus, till regi, till dialog, till action, till Leonardo DiCaprio's skägg är fantastiskt. Ett mästerverk.
 
Recension:
 
 
1. Pulp Fiction (1994)
Men för min del är det inget snack om vilken min favorit är. Min favoritfilm genom alla tider är nämligen Pulp Fiction. Jag skulle inte ens kunna säga något negativt om den här filmen om jag så fick betalt för det.
John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Tim Roth, Harvey Keitel, Amanda Plummer, Ving Rhames, Eric Stoltz, Christopher Walken, Rosanna Arquette & Quentin Tarantino - Jag älskar er.
 
Recension:
 
 
Vilka är dina favoritfilmer av Quentin Tarantino? Finns det någon skådespelare/skådespelerska/regissör du vill att jag ska göra en lista på? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 

Topp 5 roller/filmer: Johnny Depp

Listan jag gjorde om Leonardo DiCaprio's bästa roller/filmer blev en läsarsuccé. Kul! Och när frågan kom vilken skådespelare de ville se en lista på nästa gång var det inget snack om saken. 
- Johnny Depp.
 
Både filmen överlag och hans rollprestation spelar roll när jag gör den här listan. Så även om en film skulle vara överlägset bäst kanske han gör en bättre roll i en annan. 
Det är heller inte en fråga om vilken film som är bäst gjord, har fått bäst kritik eller vilken majoriteten av världen tycker bäst om. Detta är en lista grundad på mina personliga åsikter. 
 
 
* Notering: Skådespelaren behöver nödvändigtvis inte ha huvudroll i filmen, men bör ha en betydande och tillräckligt stor roll.
 
 
Topp 5 roller/filmer: Johnny Depp
 
 
5. Donnie Brasco i "Donnie Brasco" (1997)
En film och en roll som säkert många i min vänskapskrets inte känner till överhuvudtaget. Depp spelar här en polis som infiltrerar maffian. Skitbra prestation, skitbra film.
 
 
4. Edward Scissorhands i "Edward Scissorhands" (1990)
En väldigt bisarr och egendomlig karaktär med saxar till händer är vad vi bjuds på i Burtons klassiker.
Man skulle nog kunna säga att detta var Johnny Depp's genombrottsfilm, vilket inte alls är konstigt med tanke på hur otroligt bra han är i den.
 
 
3. George Jung i "Blow" (2001)
Här spelar Depp knarkkungen George Jung. Johnny Depps prestation i filmen är enastående och bevisar åter igen varför han är en av de bästa skådespelarna i branschen. 
Detta är även en av de bästa biografier som finns.
 
 
2. Raoul Duke i "Fear and Loathing in Las Vegas" (1998)
Denna absurt vansinniga film är bland det bästa Johnny Depp gjort. Vanligtvis är det inte den typ av roll vi ser honom i. Men rollen och filmen klargör att Depp verkligen kan göra vad som helst, hur bra som helst.
 
 
1. Captain Jack Sparrow i "Pirates of the Caribbean 1-4" (2003-2011)
SUPRISE! Nej, det var väl ingen direkt överraskning att gamle Jack åter igen skulle vara bäst. För detta är karaktären alla tänker på när man nämner Depp's namn - och med en bra anledning.
För det finns ingen karaktär som är så bra som Captain Jack Sparrow. Och även om jag mestadels inte tyckte om den 4:e filmen höll jag fortfarande fast vid att Captain Jack Sparrow är fantastisk. 
 
 
Det var mina favoriter. Här är några som var nära och egentligen fötjänar att hamna på listan:
 
Honorable Mentions:
* Ed Wood i "Ed Wood"
* Dean Corso i "The Ninth Gate"
* Gilbert Grape i "What's Eating Gilbert Grape"
 
Vilka är dina favoritfilmer/roller med Johnny Depp? Har du ett tips på en skådespelare/skådespelerska/regissör jag ska göra en lista om? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke