Topp 10 filmer 2014

 
 
 
Året som varit ett mycket lovande år för film går mot sitt slut. Vilket betyder att det är dags för mig att lista 10 filmer som jag personligen tycker var det bästa året hade att erbjuda. Och som vanligt så har jag inte sett allt. Så filmer som t.ex "Interstellar" kommer inte finnas med på listan.
 
Listan kommer också bara innehålla filmer som officiellt sett kom ut 2013, var de än kom ut. Så filmer som t.ex "The Wolf of Wall Street" och "American Hustle" som inte hade premiär i Sverige förrän i år kommer inte att finnas med på listan eftersom de tekniskt sett är 2013-filmer.
 
Och innan själva listan vill jag nämna ett par filmer som var väldigt nära att komma med men som precis lämnades utanför.
 
Värda att nämna:
• Boyhood
• The Lego Movie
• John Wick
• How to Train Your Dragon 2
• Nightcrawler
 
Men nu till årets topplista:
 
--------------------------------------------------------
 
 
10. Guardians of the Galaxy
Jag trodde inte att de kunde göra det.
- Men Marvel tog en totalt okänd grupp superhjältar och närpå fick dem att bli en större hit än "The Avengers".
Den är actionfylld, rolig, har ett gäng mycket lättomtyckta karaktärer och en story man följer med intensiv glädje. 
Jag ser fram emot uppföljaren.
 
 
9. The Raid 2: Berandal
Hit går du inte för att se en varm och mysig må-bra-film.
- Åh nej. Med stånhårda oprovocerade våldsamheter och de snyggaste koreograferade actionscenerna jag sett i hela mitt liv fanns det inget snack om att filmen inte skulle hitta sin plats på min topp 10-lista. 
En käftsmäll av action för filmfanatikern.
 
8. Gone Girl
David Fincher's mysteriska thriller tar platsen som en av de bäst skrivna filmerna på länge. 
- Som ett fan av morddraman och kiminalare var jag fast direkt. Nyfikenheten satt som en klump i halsen genom hela filmen och fick mig att sitta fast som en blodigel på min plats. Det är spännande från början till slut och en film som blev bättre och bättre ju mer jag tänkte på den.
 
 
7. Captain America: The Winter Soldier
Vad jag inte fick av den första Captain America fick jag här.
- En badass actionfilm fylld av intressanta karaktärer och oberäkneliga tvistar - och en svinbra story. Så här bra har inte Marvel levererat sedan Iron Man. 
 
 
6. Begin Again
Och priset för årets må-bra-film går till:
- Precis. Begin Again. Den här filmen var fantastiskt fin, varm och precis vad man behöver i denna, för tillfället, hemska värld. Mark Ruffalo och Keira Knightley spelar fantastiskt mot varandra och filmens musiktema träffade helt rätt. Den var rolig, dramatisk, intensiv och fantastiskt filmad. Och Mark Ruffalo = man crush.
 
 
5. Dawn of the Planet of the Apes
2011's överraskning får en uppföljare.
- Och vilken uppföljare det var. Förra filmen var badass, så varför inte lägga i en växel till och göra en super-underhållande uppföljare som får åskådaren att kippa efter andan. Med den ena scenen bättre än den andra och en stenhård Caesar ser jag med nöje fram emot ännu en uppföljare.
 
 
4. The Guest
Okej, årets må-bra-film är korad. Årets överraskning då?
- Den får "The Guest". För wow. Den här filmen blåste mig av stolen. 
Nivån på undehållningen den här filmen bjöd på går inte att mäta på något sätt. Jag var konstant intresserad och bjöds på mycket mer än bara spänning. Filmens mörka humor, coola actionscener och Dan Stevens som vår fenomenala huvudkaraktär har förtjänat den här 4:e platsen.
 
 
3. X-Men: Days of Future Past
Jag har aldrig varit ett stort fan av X-Men.
- Men den här filmen kan ha fått mig på andra tankar. Idén om att låta de "gamla" karaktärerna möta de "nya" låter som en vågat drag. Men de fick det verkligen att fungera. Nyfikenheten tog fart redan i öppningsscenen och avtog inte förrän eftertexterna rullat klart. X-Men tog just sin franchise till en ny nivå. 
 
 
2. Edge of Tomorrow
En man lever samma dag om och om igen. Det låter inte så originellt.
- Men tro mig, det är det! För i "Edge of Tomorrow" får Tom Cruise äntligen lov att briljera som den actionstjärnan han en gång var. I en film med en handling som låter cool men åndå tveksam undrar man om de kan få det att funka. Och det gör de verkligen. Det här är den bästa actionfilmen jag sett på åratal.
 
 
1. The Grand Budapest Hotel
Men ingenting kunde rubba den här.
- Redan när jag såg den här filmen i början av året visste jag att det skulle krävas någonting extra för att knuffa ner den från toppen. Men den stod pall för allt. 
Jag hade enormt kul med den här filmen. Den var fantastiskt rolig, oväntat våldsam och underhållande på en mycket hög nivå. Ralph Fiennes gör sitt kanske livs bästa prestation och Wes Anderson sin bästa film någonsin.
"The Grand Budapest Hotel" är en film likt ingen annan och i min bok en självklar guldgruva för filmälskare. Jag kan inte rekommendera den nog.
 
 
Detta var mina favoriter. Och eftersom detta är en "Topp 10 bästa-lista" kommer det självklart en "Topp 10 sämsta-lista" också.
Går allt rätt till borde den komma upp imorgon. Så håll ögonen öppna!
 
 
Vilka filmer var dina favoriter? Har du ett tips på en film från året du tycker jag bör kolla upp? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer
Postat av: Olivia

Grand Budapest Hotel hade verkligen något extra, den var så himla snygg, så himla. Bra lista!

Svar: Den var verkligen fantastisk.
Tackar!
Niklas

2014-12-29 @ 18:57:37
URL: http://sammels.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: