Julkalendern 2014: Piratskattens hemlighet - Avsnitt 1

Jaha. Det här ser ju juligt ut: Julkalendern 2014: Piratskattens hemlighet - Avsnitt 1
 
 
I rollerna: Buster Isitt, Alexandra Breschi, Lea Stojanov, Ana Gil de Melo Nascimento & Mirja Turestedt
Regi: Anna Zackrisson
Manus: Sofie Forssman & Ida Kjellin
Genre: Adventskalender
 
Kortfattad handling
Syskonen Sam och Minna lämnar Sverige och åker till Orkidékusten vid Medelhavet tillsammans med sin mamma för att fira jul med sina släktingar och snubblar där in i ett fartfyllt äventyr med skattkartor och pirater.
 
Recension
Det som är så fantastiskt med alla julkalendrar är att de redan i första avsnittet kan få oss att känna av julstämningen, trots att det kanske inte är snö utanför våra fönster. Men den som kan finna en gnutta julstämning i årets julkalender är fanimig inte dålig.
För, wow. Snacka om somrigt. Vi välkomnar sol, bad och semesterväder och säger farväl till tomtar, snö och tända ljus. 
 
Med sommarstämningen i åtanke och en bashandling som skrattretande övertydligt är snodd från "Pirates of the Caribbean" får jag känslan av att sommaren är bra mycket närmare än julen.
Att se första avsnittet i tron att få känna av årets första julstämning är som att gå på julkonsert och få höra Idas sommarvisa.
 
Till det positiva skulle jag nog säga att "Piratskattens hemlighet" förmodligen skulle lyckas helt okej om det inte hade varit just en julkalender. Det är ett äventyrligt barnmysterium med smidiga ledtrådar som förmodligen kommer leda serien framåt i ett visst intresse. Men som Julkalender failar den i alla lägen.
 
Och nu när jag skakat av mig snopenheten och accepterat att jag förmodligen måste hitta julstämningen på annat håll hoppas jag att de inte försöker tvinga in Sverigejulen genom att t.ex kasta in jultomten i en röd solhatt. Nu har de öppnat med ett äventyrligt sommaridyllsmysterium. Låt det då stanna där.
 
Inga tomtenisse-pirater, tack!
 
Sammanfattning
Sett som ett vanligt äventyr för barn fungerar det helt okej. Men att kalla det här en julkalender är att ta ett steg för långt. Jag känner av lika mycket julstämning nu som jag gjorde i Augusti och är därför missnöjd och besviken på premiärsavsnittet. 
Men jag kommer fortsätta följa den tills jag helt enkelt inte orkar bry mig längre. Men Julkalender, det kommer jag aldrig kalla det igen.
 
Jag ger "Julkalendern 2014: Piratskattens hemlighet - Avsnitt 1" 2/10
 
 
Har du ett förslag på något annat du vill se en recension på? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer
Postat av: Chamilla Magnusson

Jag tycker den är en dålig kopia av "Vi fem" bara det att de saknar några medlemmar i sin grupp.
Jag såg ett avsnitt med mina brukare (jag är personlig assistent) och det var första och enda gången jag sett ett avsnitt.

2014-12-14 @ 14:04:36
URL: http://blandbockerlivetmagin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: