Non-Stop

Source Code + Taken + Die Hard + United 93 + Morden i Midsomer: Non-Stop (2014)
 
 
I rollerna: Liam Neeson, Julianne Moore, Scoot McNairy, Michelle Dockery, Nate Parker. Corey Stoll, Omar Metwally & Lupita Nyong'o
Regi: Jaume Collet-Serra
Manus: John W. Richardson, Christopher Roach & Ryan Engle
Genre: Action, Mysterium, Thriller
 
Kortfattad handling
Under en flygresa över atlanten får en Air Marshal motta hot via SMS där personen lovar att en av passagerarna på flygplanet kommer dö om inte flygbolaget överför $150.000.000 till det konto han begär.
 
Recension
Ja, igår såg jag alltså "Non-Stop" på bio.
Jag hade faktiskt aldrig hört talas om filmen innan en vän frågade om jag ville se den. Så utan att ha sett någon trailer eller läst någonting om den satte jag mig oförberedd i biosalongen utan några som helst förväntningar.
- Och det visade sig faktiskt att filmen var riktigt bra.
 
62-årige Liam Neeson är badass även här. Han är alltid badass. Men i den här filmen är han inte bara en badass Gud i mänsklig form, utan vi som publik förstår också att han inte har ett helt fläckfritt förflutet. Han lider av alkoholism, har ett mystiskt eremitsätt och ser lite "mentalt skadedrabbad" ut. 
- Och detta gör ju självklart att vi blir mer engagerade i hans historia och lider med honom när saker börjar hända på planet. Och jag gillade det. Jag gillar när en ensam huvudkaraktär får mig att bli nyfiken och engagerad.
Men den konstanta frågan genom hela filmen är ju "Vem fan är det som gör detta?".
Innan planet lyfte fick man se alla passagerarna på nära håll och så fort jag såg en ny karaktär tänkte jag genast:
 
"Han ser skum ut, han är det! Eller det kanske är han? Eller hon...? Jävla dret, det kan vara vem som helst!"
 
Och så var det verkligen. Det kunde vara vem som helst. Vem som helst av alla passagerare som någon gång under filmens gång sagt ett litet ord kunde vara personen vi letade efter.
- Detta gjorde mig vansinnig - men på ett bra sätt. Att få sitta och gissa sig fram och känna sig lika hjälplös och frustrerad som huvudkaraktären gillar jag. Jag älskar när en film kan få mig att känna så.
 
Vad som däremot ligger på fimens minussida är att nästan allt är för bra för att vara sant. Saker som hände på planet skulle och kunde aldrig någonsin hända i verkligheten. Exemeplvis: 
Liam Neeson har en enda chans att skicka ett SMS tlll personen för att sedan titta på en skärm och se vem av passagerarna som tar upp mobilen. Och precis innan han får ett SMS tillbaka börjar flygplanet att skaka.
- Ingen har en sådan otur. Just precis på sekunden personen tar upp sin mobil börjar flygplanet att skaka. Det händer bara inte och sådan händelser får mig att säga "Ahmen kom igen! Really!?".
 
Sedan upptäckte jag direkt att filmen lånat en hel del från Sci-Fi-thriller "Source Code". Det fanns moment som var närmast identiska och det störde mig lite. Men bortsett från det är de två helt olika filmer, bara att det syntes att "Non-Stop" lånat från "Source Code" på vissa ställen.
 
Sammanfattning
För att vara en film jag inte ens visste vad det var och inte hade några förväntningar på var den skitbra.
Jag älskar att bli överraskad och det blev jag av den här. 
Gillar du action, thrillers, myserium och att behöva tänka och gissa sig fram är detta helt klart en film för dig.
 
Jag ger "Non-Stop" 8/10
 
 
Har du ett förslag på en film jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: