Non-Stop

Source Code + Taken + Die Hard + United 93 + Morden i Midsomer: Non-Stop (2014)
 
 
I rollerna: Liam Neeson, Julianne Moore, Scoot McNairy, Michelle Dockery, Nate Parker. Corey Stoll, Omar Metwally & Lupita Nyong'o
Regi: Jaume Collet-Serra
Manus: John W. Richardson, Christopher Roach & Ryan Engle
Genre: Action, Mysterium, Thriller
 
Kortfattad handling
Under en flygresa över atlanten får en Air Marshal motta hot via SMS där personen lovar att en av passagerarna på flygplanet kommer dö om inte flygbolaget överför $150.000.000 till det konto han begär.
 
Recension
Ja, igår såg jag alltså "Non-Stop" på bio.
Jag hade faktiskt aldrig hört talas om filmen innan en vän frågade om jag ville se den. Så utan att ha sett någon trailer eller läst någonting om den satte jag mig oförberedd i biosalongen utan några som helst förväntningar.
- Och det visade sig faktiskt att filmen var riktigt bra.
 
62-årige Liam Neeson är badass även här. Han är alltid badass. Men i den här filmen är han inte bara en badass Gud i mänsklig form, utan vi som publik förstår också att han inte har ett helt fläckfritt förflutet. Han lider av alkoholism, har ett mystiskt eremitsätt och ser lite "mentalt skadedrabbad" ut. 
- Och detta gör ju självklart att vi blir mer engagerade i hans historia och lider med honom när saker börjar hända på planet. Och jag gillade det. Jag gillar när en ensam huvudkaraktär får mig att bli nyfiken och engagerad.
Men den konstanta frågan genom hela filmen är ju "Vem fan är det som gör detta?".
Innan planet lyfte fick man se alla passagerarna på nära håll och så fort jag såg en ny karaktär tänkte jag genast:
 
"Han ser skum ut, han är det! Eller det kanske är han? Eller hon...? Jävla dret, det kan vara vem som helst!"
 
Och så var det verkligen. Det kunde vara vem som helst. Vem som helst av alla passagerare som någon gång under filmens gång sagt ett litet ord kunde vara personen vi letade efter.
- Detta gjorde mig vansinnig - men på ett bra sätt. Att få sitta och gissa sig fram och känna sig lika hjälplös och frustrerad som huvudkaraktären gillar jag. Jag älskar när en film kan få mig att känna så.
 
Vad som däremot ligger på fimens minussida är att nästan allt är för bra för att vara sant. Saker som hände på planet skulle och kunde aldrig någonsin hända i verkligheten. Exemeplvis: 
Liam Neeson har en enda chans att skicka ett SMS tlll personen för att sedan titta på en skärm och se vem av passagerarna som tar upp mobilen. Och precis innan han får ett SMS tillbaka börjar flygplanet att skaka.
- Ingen har en sådan otur. Just precis på sekunden personen tar upp sin mobil börjar flygplanet att skaka. Det händer bara inte och sådan händelser får mig att säga "Ahmen kom igen! Really!?".
 
Sedan upptäckte jag direkt att filmen lånat en hel del från Sci-Fi-thriller "Source Code". Det fanns moment som var närmast identiska och det störde mig lite. Men bortsett från det är de två helt olika filmer, bara att det syntes att "Non-Stop" lånat från "Source Code" på vissa ställen.
 
Sammanfattning
För att vara en film jag inte ens visste vad det var och inte hade några förväntningar på var den skitbra.
Jag älskar att bli överraskad och det blev jag av den här. 
Gillar du action, thrillers, myserium och att behöva tänka och gissa sig fram är detta helt klart en film för dig.
 
Jag ger "Non-Stop" 8/10
 
 
Har du ett förslag på en film jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 

Anchorman 2: The Legend Continues

Uppföljaren till en av de bästa komedierna någonsin: Anchorman 2: The Legend Continues (2013)
 
 
I rollerna: Will Ferrell, Steve Carell, Paul Rudd, David Koechner, Christina Applegate, Dylan Baker & James Marsden
Regi: Adam McKay
Manus: Will Ferrell & Adam McKay
Genre: Komedi
 
Kortfattad handling
Med 70-talet bakom sig återvänder San Diegos topprankade nyhetsankare, Ron Burgundy, för att ta New York's första 24-timmars nyhetskanal med storm.
 
Recension
2004's "Anchorman: The Legend of Ron Burgundy" är en av de roligaste filmer jag sett. Men en uppföljare av klassiska komedier brukar oftast inte vara någon bra idé. 
- Och nog för att jag älskade att se karaktärerna igen så måste jag tyvärr vika ned och hålla med de flesta Anchorman-fans. Den här filmen är ingenting jämfört med sin föregåengare.
 
Redan efter 10 minuter mumlade jag "Det här är inte alls samma sak" för mig själv. Skämten är mer överdrivna än i förra filmen och man riktigt märker att de försökt för mycket. 
Storyn är all over the place och har ingen fast punkt. Den röda linjen demoleras efter den första halvtimmen med en massa annat tjaffs, onödiga sidospår och ohumoristisk komedi.
 
Will Ferrell som Ron Burgundy är genial men är även han överdriven. Lite för mycket dagisskämt och högljutt oväsen för min smak. 
Den enda i gänget som fortfarande är lika underbar är Steve Carell som Brick. De allra flesta skratten kom från honom. Något enstaka från Burgundy men de flesta från Brick.
 
Men trots Steve Carell's Brick, som fick mig skratta så mycket att jag satte mina salta pinnar i halsen, kunde jag inte komma över att filmen helt enkelt inte var tillräckligt rolig.
Manuset och humorn är väldigt dåligt skrivet. Majoriteten av skämten skulle lika gärna kunna vara hämtade direkt ifrån en taskig ståuppkomiker i en dammig krog utan gäster.
Mycket föll platt och jag hade inte lika kul med filmen som jag hade önskat.
 
Men filmen ska ha cred för roliga och oväntade cameos och ett bra slut. Och Brick.
 
Sammanfattning
Förväntar du dig en uppföljare i klass med Acgorman 1? Tänk om. Den här filmen är långt ifrån lika rolig eller bra på alla sätt och vis. 
Visst, jag skrattade, det gjorde jag. Men filmen är inte alls lika rolig som man vill att den ska vara.
 
Jag ger "Anchorman 2: The Legend Continues" 6/10
 
 
Har du ett förslag på en film jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 

Frozen

Disneys mest omtalade och film på många år: Frozen (2013)
 
 
I rollerna: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad, Santino Fontana & Alan Tudyk
Regi: Chris Buck & Jennifer Lee
Manus: Jennifer Lee
Genre: Animerat, Äventyr, Komedi
 
Kortfattad handling
Orädda och optimistiska Anna teamar upp med Kristoff för att hitta Anna's syster Elsa, vars magiska krafter försatt kungariket i en evig vinter.
 
Recension
Ja, då har jag alltså sett den omtalade, hypade och Oscarsvinnande "Frozen".
När den vann sin Oscar öste den positiva kritiken in över hela internet som en stor våg med folk som prisade den till höger och vänster och hävdade att detta är den bästa disneyfilmen någonsin.
Men när kritiken är så märkbart positiv och överväldigande brukar det oftast låta för bra för att vara sant.
- Och tyvärr, filmen levde inte upp till mina förväntningar.
 
Efter allt jag hört förväntade jag mig något i klass med 2010's *Tangled". Men den slog "Frozen" på alla plan.
- Jag tyckte att den var tråkig. Till stor del av filmen satt jag och var uttråkad och ägnade mer tid åt att fippla med mobilen än att hänga med i handlingen.
Hndlingen ja, den bjuder inte på något nytt direkt. Samma klyschiga story som de flesta disneyfilmer men utan det där lilla extra, som andra disneyfilmer har, som gör att man inte bryr sig om klyschorna. 
 
Även humorn gjorde mig besviken. Den muntra snögbben Olaf som man hört så mycket om introduceras inte ens förrän långt in i filmen, vilket gör mer än häflten av filmen helt humorlös. 
Till filmens cred är Olaf underbart rolig när han väl är i bild och bjuder på många skratt. Även den tama renen Sven fick mig att skratta. Men that's it. Alladeles för lite humor. För lite och för sent.
 
Men musiknumren är i alla fall något att lyfta fram i rampljuset. Oscarsvinnaren "Let It Go" är en fantastiskt låt som mer än förtjänade sin Oscar. 
Och både Idina Menzel och Kristen Bell framför numren strålande.
Även animationen är bra. Landskapen och miljön är snyggt animerade och gör att det nästan ser verkligt ut på vissa ställen.
 
Sammanfattning
Från ett artisktiskt och konstnärligt perspektiv är detta en av Disneys bästa då jag har animationen i åtanke. 
Men när det kommer till handling, humor och sammanhållning är jag inte imponerad.
Överlag såg jag ingenting jag inte sett förut och jag hade tyvärr tråkigt genom större delen av filmen. 
Snögubben Olaf var fantastiskt rolig, men han var med för kort stund för att göra filmen bra. 
Tyvärr.
 
Jag ger "Frozen" 6/10
 
 
Har du ett fröslag på en film jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke