Europa Report

Ett strålande exempel på en lågbudgetfilm som visar vart skåpet ska stå: Europa Report (2013)
 
 
I rollerna: Christian Camargo, Embeth Davidtz, Michael Nyqvist, Anamaria Marinca, Daniel Wu, Karolina Wydra, Sharlto Copley & Dan Fogler
Regi: Sebastián Cordero
Manus: Philip Gelatt
Genre: Sci-Fi, Thriller
 
Kortfattad handling
En internationell besättning astronauter genomför ett privat-finansierat uppdrag - att söka efter liv på Jupiters fjärde största måne.
 
Fördelar
Hade det inte varit för svensken Michael Nyqvist hade jag aldrig hört talas om denn här filmen. Han är i alla fall en av huvupersonerna och det är väldigt kul att han får jobb utanför Sverige!
 
Europa Report är en sådan där film som belv bättre ju mer jag tänkte på den. När den först var slut tänkte jag ungefär "Den var väl OK, men inget speciellt". När jag sedan hade sovit på det upptäckte jag att jag faktiskt gillade filmen - väldigt mycket dessutom.
 
Europa Report är ännu en found footage-film där allt filmas dokumentärstil. Men skillnanden mellan den här och de flesta andra found footage-filmer är att den här regissören verkligen vet hur man regisserar found footage.
De flesta vinklarna är från kameror inne i rymdfarkosten men också en handhållen som används till att dokumentera resan och kameror i dräkterna och hjälmarna. 
- Och istället för att skaka och krångla som de flesta found footage-filmer gärna gör flyter istället kameran lätt omkring och gör att filmupplevelsen känns otroligt verklig.
 
Det är det bästa med filmen. Allt känns oerhört realistiskt. Övervakningskamerorna fångar upp allt som händer i varje del av skeppet och visas ofta i en fyrdelad skärm så att vi ser vad alla karaktärerna gör samtidigt.
- Detta gillade jag extremt mycket. Det var snyggt och smart gjort.
Och då detta är en film vars poäng är att vara realistisk ges det inte mycket djup åt karaktärerna. Men det gör inte så mycket. Faktum är att jag tror filmen skulle blivit sämre om man blandat in för mycket känslor och djup.
Men jag vill inte påstå att karaktärerna inte är relevanta, för så är det inte. Jag säger bara att det inte krävdes hemskt mycket av skådespelarna för att få filmen att fungera.
 
Filmen spelar på att vara realistisk och vinner på det. Designen och rekvisitan är väldigt detaljerad och får oss att  tro att det verkligen utspelar sig i en rymdfarkost. Filmens scenarion och dialoger är också verkliga, med mycket rymdtermer och tekniska fel som man kan förvänta sig inte är allt för ovanligt i dessa sammanhang.
 
Europa Report är en av de bättre found footage-filmerna jag sett och till alla sci-fi-fans slänger jag ut en stor rekommendation. 
- Men var försiktig. Tro inte att detta är en monsterfilm där människor blir uppkäkade av aliens. Detta är en realistisk rymdthriller - med ett par överraskningar.
 
Nackdelar
Det sämsta med filmen, om jag nu måste säga någonting, är att filmens låga budget ställer till det lite för det visuella. Inne i skeppet ser allt fantastiskt ut, men när vi väl kommer utanför dörrarna ser allt ganska dåligt ut. 
 
- Jag minns speciellt en scen där kameran från en satelit plockar upp en bild av rymdfartyget som styr mot månen. Här såg det mer ut som en animerad film än en found footage-film. När jag såg fartyget svära runt fick jag direkt upp en bild av rymdraketen från "Mysteriet på Greveholm". Den var inte riktigt så dåligt gjort, men nästan. 
 
Sedan kan det hända att filmen känns lite seg ibland. Det händer inte så mycket mer än att astronauterna "hänger" i skeppet - och detta ser vi då enbart genom övervakningskameror. På sina ställen kände jag mig uttråkad, men det tog inte lång stund innan spänningen plockades upp igen och allt genast blev mycket bättre.
 
Sammanfattning
Detta är ett måste för sci-fi-fans. Europa Report är en mycket realistiskt filmad lågbudgetfilm som, ju mer jag tänkte på den, mycket väl kan vara uppe och slåss om en eventuell plats på min Topp 10 i år-lista.
Och ännu en gång, kul för Michael Nyqvist!
- Filmen överraskade. Mycket bra regi. Mycket bra film.
 
Jag ger "Europa Report" 7,5/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: