The Great Gatsby

Comeback för Tobey Maguire. Härligt att se: The Great Gatsby (2013)
 
 
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Elizabeth Debicki & Isla Fisher
Regi: Baz Luhrmann
Manus: Buz Luhrmann & Craig Pearce
Genre: Drama, Romantik
 
Kortfattad handling
Utspelande år 1922. Krigveteranen Nick Carraway finner sig dragen till sin miljonär till grannes livsstil och förflutna.
 
Fördelar
Till att börja med tänker jag nämna att jag varken läst boken eller sett filmen från 1974 och därför inte vet hur lojal denna film är mot dessa. Så detta kommer alltså inte vara en recension där jag jämnför då jag inte har något att jämnföra med. Jag bedömmer endast filmen som "sin egen".
 
Jag har sett fram emot den här filmen hela året. Vad jag framför allt såg fram emot var att se Tobey Maguire tillbaka i en storfilm. Han har varit ganska osynlg sedan Spider-Man 3, vilket jag finner ganska obegripligt. Tobet Maguire är en utmärkt skådespelare och förtjänar att få fler stora roller.
- Men i alla fall, i "The Great Gatsby" gör han ett strålande jobb. Jag hoppas detta kan vara filmen som vänder hans karriär till det bättre igen. 
 
Leonardo DiCaprio spelar huvdrollen som självaste Gatsby. Kan detta vara året då Leo får sin Oscar, eller kommer han petas i år igen? 
- Vem vet... Jag tyckte i alla fall han var helt okej som Gatsby. Jag skulle dock inte säga att han är värd en Oscar för sin prestation. Men det var bra.
Historien om Gatsby, Carraway och alla andra karaktärer är mycket intressanta. Samtliga karaktärer är charmigt mysteriska och gör filmen rolig och intressant att följa. 90% av skådespelarnas prestationer är stadiga och man kan lita på att de presterar sitt allra bästa. De andra 10% kommer jag till senare.
 
Något jag också gillade var att de vågade använda modern radiomusik i en film som utspelar sig under tidigt 1900-tal. I t.ex dansscenerna spelades under ett ögonblick en låt som jag bara häromdagen hörde på TV. 
- Och när det kommer till det visuella, kostymerna och rekvesitan kan jag inte annat än att applådera. 
 
Överlag är filmen väldigt bra. Jättebra regi, manus och skådespel. Storyn är mycket intressant och jag hade väldigt kul med filmen. Kul att se Tobey Maguire igen!
 
Nackdelar
Jag nämnde att 90% av skådespelet var bra och stadigt. Vad menas med de andra 10% undrar ni?
- Svaret är Carey Mulligan. Hon spelar över något fruktansvärt. Och jag förstår inte riktigt varför då jag vet att hon är jättebra egentligen. Det enda jag kan komma på är att regissören sagt åt henne att spela över, men det kan inte heller stämma eftersom ingen annan skådespelare spelar över. 
Hade samtliga skådespelare, inklusive DiCaprio spelat över had jag fattat grejen - att det var meningen för att sätta ton på filmen.
- Men att bara en ensam skådespelare beter sig som om hon står på en amatörteaterscen och överspelar så att pensionärerna längst bak i salen ska höra är för mig helt ologiskt. Det var en dum tabbe som förstörde lite för filmupplevelsen.
 
Vad som också var synd och som blivit lite av regissören Baz Lehrmann's signum är att den första halvtimmen, innan allt sparkar igång, är väldigt seg och långtråkig. Det är inte mycket som händer mer än tom dialog som inte är lika intressant som man vill att den ska vara.
 
Jag har också några små problem med de lite för överdrivna dans- och partyscenerna i Gatsby's gigantiska hus. 
- Istället för att vara imponerad över vad jag såg kände jag mig mer uttråkad och skeptisk genom dessa scener. Allt var alldeles för glamoröst och överdrivet att det mer liknade ett musikalnummer från en disneyfilm.
 
Bortsett från detta gillade jag "The Great Gatsby".
 
Sammanfattning
Filmen är ett mycket intressant drama och överlag en bra filmupplevelse. Regi, manus och skådespel levererar och det var som sagt kul att se Tobet Maguire igen! 
Men letar du efter action och suspens råder jag dig till att hoppa över filmen. Till er andra: Ge den en chans!
 
Jag ger "The Great Gatsby" 7/10
 
 
Ja, det var det. Har du ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: