Mama

Jag är inte mycket för skräckfilm, men jag kanske blir det nu: Mama (2013)
 
 
I rollerna: Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau, Megan Charpentier, Isabelle Nélisse, Daniel Kash, Jane Moffat, Morgan McGarry & Javier Botet
Regi: Andrés Muschietti
Manus: Neil Cross, Andrés Muschietti & Barbara Muschietti
Genre: Skräck
 
Kortfattad handling
Annabel och Lucas står inför utmaningen att uppfostra sina unga syskonbarn som lämnades ensamma i skogen i hela fem år... men hur ensamma var de egentligen?
 
Fördelar
Som de flesta som läser min blogg säkert vet är jag absolut inget fan av skräckfilmer. Jag är faktiskt riktigt feg när det kommer till det. Men eftersom mitt löfte till er och mig själv är att se så många filmer från i år som möjligt satte jag mig ändå ned för att se "Mama"
- Och ja, jag tyckte faktiskt att den var riktigt bra!
 
Trots att det finns partier i "Mama" som bara innehåller en hop basic skräckklyschor så måste jag ändå ge den cred för att slänga lite nytt godis i påsen. Jag är som sagt ingen skräckfilmsfanatiker som kan varenda liten klyscha, men t.om jag märker när en film har originalitet. 
Nu säger jag inte att "Mama" är en helt originell skräckfilm för den har som sagt mycket klyschor i sig.
- Men det som träffade mig var ungarna. Majoriteten av gångerna jag kände mig rädd/oroad i filmen var det inte på grund av spöket utan istället de läskiga ungarna. Och det gillade jag. 
Jag gillade att det inte behövdes jump-scares och annat jox för att man skulle känna obehaget i luften. Det räckte med att se ungarna i en lagom lång scen. 
 
Något annat jag gillade var Annabel's relation med barnen. Till en början ville hon inte ha något med dem att göra eftersom hon inte kände att de var hennes ansvar. Därför tycker man inte om henne ett dugg under första halvan av filmen. Men när spöket väl börjar fara omkring i huset förstår vi att filmen handlar om Annabel och hennes väg till att bry sig om barnen. Och detta gjordes väldigt väl. 
 
Något annat som filmen har som är otroligt sällsynt i dagens filmindustri är talangfulla barnskådespelare. Jag tyckte verkligen att ungarna var fantastiska. 
De var läskiga, otrevliga och smått galna och ändå kände jag sympati för ena tjejen en bit in i filmen. Jag förstod (typ) tankarna i hennes huvud. Men i alla fall, big cred till Megan Charpentier & Isabelle Nélisse. Jag hoppas jag får se er i mycket mer!
 
Och jag brukar inte vara den som prisar kameran, men jag måste göra ett undantag här. Kameravinklarna och hur den sköttes var fantastiskt. Good job on that!
Och jag måste bara säga att slutet verkligen förvånade mig - till det positiva. Jag tyckte verkligen om slutet.
 
"Mama" har originalitet, bar regi, bra manus och bra utförande av samtliga skådespelare. Är du ett fan av skräckfilm är det här din film!
 
Nackdelar
Det största felet i filmen är egentligen Mama. Inte filmen "Mama" utan själva spöket Mama.
Första halvan av filmen är precis som den ska vara. Trots att man inte ser Mama vet man att hon stryker omkring i huset. Det är läskigt, obehagligt och man sitter spänd hela tiden.
- Men när vi väl får se hur Mama ser ut dör spänningen ut. Det är " det okända som vi inte kan se men som vi ändå vet är där" som driver spänningen i filmen framåt. När vi väl får se Mama finns det inget annat än jump-scares kvar som vi kan bli rädda för. 
- Visst, Mama ser läskig ut men efter tag vänjer man sig vid hennes utseende och då slutar det att vara läskigt. 
 
Sedan har filmen någon slags sidostory om Lucas syster eller vad fan hon nu var som försöker ta barnen ifrån dem. Och det hade varit en intressant story att följa om den led någonstans. 
Men det gör den inte. Och den har inte tillräckligt stort utrymme i filmen för att man ska bli intresserad i att följa var som komma skall. Helt plötsligt, mitt i allting, tar stpryn slut - bara sådär! 
- Så varför i hela friden var den storyn överhuvudtaget inkluderad? 10 minuter av scener med de läskiga ungarna hade räckt för att fylla igen hålet där den storyn skulle suttit. Jag tyckte bara att den var väldigt onödig.
 
Sammanfattning
Har "Mama" originalitet?
- Ja.
Har "Mama" O-originalitet?
- Ja.
Hade "Mama" läskiga partier?
- Absolut.
Är filmen fylld med klyschor?
- Yepp.
Kommer du stänga av filmen och känna att du sett någonting nytt?
- Både ja och nej.
 
Poängen är att "Mama" kastar in tillräckligt mycket nytt för att gottgöra att den innehåller en hel del klyschor. Bra regi, bra manus och extremt bra barnskådespel är bara några av punkterna till att jag gillade filmen.
 
Jag ger "Mama" 7/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Shayan

Grym blogg! Har läst ett par inlägg nu och jag är grymt nyfiken. Om du har lust att en gång för alla motbevisa mina polare som inte gillar Primer eller Timecrimes så vore det grymt! Det är två väldigt bra filmer. Ha det!

Svar: Tack så mycket! Kul!Aldrig sett, men det låter spännande. Ska se till att kolla upp båda så kanske de kommer upp inom en snar framtid :)
Niklas

2013-05-13 @ 23:42:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: