Tower Heist

 
Jag är svag för Heistfilmer: Tower Heist (2011)
 
 
I rollerna: Ben Stiller, Eddie Murphy, Casey Affleck, Alan Alda, Matthew Broderick, Téa Leoni, Michael Pêna, Stephen Henderson & Cabourey Sidibe
Regi: Brett Ratner
Manus: Adam Cooper, Bill Collage, Ted Griffin & Jeff Nathanson
Genre: Action, Crime, Komedi
 
Kortfattad handling
När en grupp av hårt arbetande killar får reda på att de blivit bestulna på stora summor av en rik mans bedrägerier bestämmer de sig för att råna honom.
 
Fördelar
Jag såg den här filmen precis när den kom ut 2011. Av någon mystisk anledning gillade jag den inte speciellt mycket då men bestämde mig för att ge den en ny chans när den gick på TV igår.
- Och jag förstår faktiskt inte vad jag tänkte på första gången jag såg den. Den är ju faktiskt bra!
 
Först och främst måste jag bara bekänna en sak. Jag älskar alla typer av heistfilmer. "Ocean's Eleven", "The Italian Job" och "The Town" hör till mina favoriter. Så jag borde verkligen gilla denna. Och det gör jag också.
 
"Tower Heist" har ingen originell story. Större delen av filmens plot har vi sett innan och unika element är svåra att finna. 
- Så varför tyckte jag om den då?
 
Jo, den håller sig perfekt till heistgenren. Den har inte mycket eget men är fortfarande en egen film som räknas in under andra heistfilmer, såsom de jag nämnde här ovan. 
 
* En grupp av människor planerar rånet i detalj
* Vi får följa förberedelserna
* Karaktärerna professionella (hyfsat)
* Och - har oftast en liten minitwist i sig någonstans
- Allt detta fanns med i Tower Heist. Trots att det redan gjorts 1000 gånger i andra filmer blir filmern fortfarande "sin egen".
 
Det var också väldigt kul att se Eddie Murphy i en bra film igen. Jag trodde att han skulle vara den irriterande karaktären i filmen, men så var det inte alls. Det var faktiskt han som stal filmen. Väldigt rolig, smart och allmönt bra.
Jag blev också överraskad och glad över att få se Matthew Broderick eftersom han inte gjort något bra sedan han gav rösten till Simba i Lejonkungen 1994. Han var faktiskt inte alls lika dålig som han brukar. Visst skenade han iväg lite här och där, men det var inget man störde sig på.
 
Övriga skådespelare gör också ett bra jobb. Jag har alltid gillat Michael Pêna och Casey Affleck och fann inga fel någonstans. 
 
Jag tycker också att regissören Brett Ratner förtjänar lite cred. Ratner regisserade Rush Hour-trilogin och Pilotavsnittet av Prison Break så förväntningarna på filmen hade varit ganska höga om jag hade vetat om innan att han var regissören. Men i alla fall så gör han ett galant jobb med filmen. Bra jobbat Ratner!
 
Nackdelar
Är det någonting jag skulle kunna klaga på så är det att jag inte tyckte att vissa karaktärer hade relevanta presentationer och ganska ologiska argument till varför de är med.
 
Ex.
Michael Pênas karaktär har precis fått jobbet som "killen som trycker på knappen i hissen" i byggnaden. Så när det kommer fram att den rika gubben stulit allas pensionspengar - varför blir han så förbannad? Eftersom han jobbat där i typ två dagar har gubben knappats hunnit stjäla mer än 200 spänn, så det kan ju inte vara det.
- Man kan ju ta upp argumentet att han vill hämnas sina arbetskamrater. Men även där - arbetskamraterna du under två dagar bara hälsat på när de stigit in i hissen...?
- Så varför hoppar han in i ett livsfarligt rån som mycket väl kan ge ett långt fängelsestraff? Det vill jag ha svar på men kommer förmodligen aldrig få.
 
Det finns några karaktärer till som har veka anledningar till sina handlingar, men de kan jag inte gå in på utan att spoila för er. Ni får helt enkelt skaffa er en egen uppfattning genom att se filmen!
 
Sammanfattning
Väntar du dig ett mästerverk inom brottsgenren kan du glömma det för "Tower Heist" är ingen originell film. Men det är fortfarande en heistfilm som jag tycker borde få mycket mer uppmärksamhet än vad den har idag. 
- Den är rolig, spännande och inte alls så förutsägbar som man kan tro. Det är också kul att se Eddie Murphy och Matthew Broderick i en bra film för en gångs skull. Och Ben Stiller - Ja, han är ju alltid lika grym!
 
Jag ger "Tower Heist" 7/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: