Olympus Has Fallen

Ännu en actionhjälte som försöker vara John McClane: Olympus Has Fallen (2013)
 
 
I rollerna: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Rick Yune, Dylan McDermott, Angela Bassett, Finley Jacobsen, Melissa Leo, Robert Forster & Radha Mitchell
Regi: Antoine Fuqua
Manus: Creighton Rothernberger & Katrin Benedikt
Genre: Action, Thriller
 
Kortfattad handling
Förre presidentlivvakten Mike Banning finner sig själv instängd i Vita huset under en terroristattack. Med hjälp av sin kunskap om byggnaden jobbar Banning med National Security för att rädda Presidenten från terroristerna.
 
Fördelar
Om man ska se den här filmen får helt enkelt bara ta den för vad den är:
- En actionrulle med over the top-action och samtliga actionklyschor inkluderade.
 
Och eftersom jag visste detta redan innan jag såg den så hade jag roligt under filmens gång.
"Olynpus Has Fallen" vet att den inte är någon Oscarkandidat eller kommer att få något pris. Den bara kör sitt race och hoppas på att vi ska tycka om det vi ser.
Tyckte jag om det jag såg?
- Ja, jo det kan man väl säga att jag gjorde. Eftersom jag tagit av mig mina "filmglasögon" och bara förväntade mig 100% action blev jag därför inte besviken. 
Det är inte det att jag inte hittar fel med filmen, för det finns det mycket av. Men jag kunde sitta och njuta av filmen utan att störa mig speciellt mycket.
 
Gerard Butler gör ett bra jobb som filmens hjälte och även om han är lite för dryg på vissa ställe så fungerar han.
Aaron Eckhart fungerade också bra som President. 
- Eckhart passar som president. I "The Dark Knight" spelade han Harvey Dent som, om han inte fått halva ansiktet bortsprängt, förmdoligen någon gång i framtiden skulle blivit president.
Jag köpte honom i alla fall som President i "Olympus Has Fallen".
 
Morgan Freeman syns också till i några scener. 
- Visst är det kul att vi får se just Morgan Freeman, men hans karaktär kunde spelats av i princip vem som helst. Freeman gjorde såklart en klockren tolkning av karaktären (som han gör med allt han är med i) men som sagt, vem som helst kunde ha gjort det.
 
"Olynpus Had Fallen" är fruktansvärt over the top, otroligt klyschig och en actionfilm som lätt kommer att bli bortglömd.
- För vad det var hade jag kul med filmen men kommer förmodligen aldrig att se den igen.
 
Nackdelar
Vad jag trodde i början när jag satte igång filmen var att den skulle försöka att vara som "Die Hard".
- På det planet hade jag fel. Men vad jag däremot hade rätt om var att Gerard Butlers karaktär verkligen försöker att vara John McClane från "Die Hard".
Han är en one army-badass som kläcker ett par one liners, svär och snackar skit om terroristerna och imiterar därmed samtliga anledningar till varför vi tycker om John McClane.
- Problemet är bara att vi vet att han inte är John McClane!
Vad som kunde varit originellt en gång i tiden, innan Die Hard fanns, är nu istället bara en kopia av John McClanes beteende. Jag störde mig grovt på detta under filmens gång.
 
Vad som också är ännu mer klyschigt är att han är DEN ENDA ÖVERLEVANDE av alla livvakter i hela byggnaden. Vita huset, en av världens mest välbevakade byggnader och med fler vakter än myror i en stack, anfalls av koreanska terrorister och den ENDA som överlever är ex-livvakten som inte ens jobbar i byggnaden.
Och sedan ska han, på egen hand, döda ett hundratal vältränade terrorister och i samma veva rädda presidenten.
- Det blir inte klyschigare än så.
 
Och samtidigt som jag redan innan filmen visste att det var såhär det skulle utspela sig kunde jag bara inte låta bli att störa mig. 
 
Allt är over the top. Filmens action, hjälten, terroristerna, motiv, specialeffekter, dialog. Allt!
Och storyn har alldeles för många plothål för sitt eget bästa. Vissa saker som blir förklarade behövs det lite betänketid för och andra hänger inte ihop någonstans överhuvudtaget.
 
"Olympus Had Fallen" är okej, men den är en film som jag kommer att glömma bort inom en snar framtid.
 
Sammanfattning
Är du, som jag, en person som inte står ut med meningslös action utan relevant anledning rekommenderar jag dig till att ta av dig "filmglasögonen" när du ser denna. Du kommer aldrig att orka dig igenom den annars.
Är du däremot personen som fullkomligt älskar meningslös action utan relevant anledning, ja, då kommer du förmodligen att tycka om "Olympus Has Fallen".
 
Jag ger "Olympus Has Fallen" 6/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: