Life of Pi

Jag förstår varför den blev Oscarsnominerad: Life of Pi (2012)
 
 
I rollerna: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Rafe Spall, Ayush Tandon, Adil Hussain, Tabu, Vibish Sivakumar & Gérard Depardieu
Regi: Ang Lee
Manus: David Magee & Yann Martel
Genre: Adventure, Drama
 
Kortfattad handling
En ung man som överlever en katastrof till havs kastas in i en episk resa av äventyr och upptäckter. Under sin kamp att överleva bildar han en oväntad vänskap med en annan överlevande... en skräckinjagande bengalisk tiger.
 
Fördelar
Jag vet inte vad det ä med mig och oväntade vänskapsband. Men det berör mig djupt.
- När filmen var slut kom jag på mig själv med att sitta och gapa på samma sätt som när jag hade sett "Intocuhables". Jag var helt borta.
Jag kände hur glädjen började strömma och hur jag inte kunde få fram ett enda ord.
Detta har bara hänt mig två gånger. Ena gången när jag såg "Intouchables" och andra när jag såg "United 93".
 
Filmen använder sig av berättandet. Den äldre versionen av Pi sitter och berättar sin livshistoria för en reporter/författare, vilket gör att allt känns verkligt. 
Inte bara berättelsen om den tragiska katastrofen och den oväntade vänskapen är intressant. även Pi's uppväxt och vad som ledde till katastrofen väcker stort intresse. Samtliga karakärer är relevanta för historien och har någon slags inverkan på Pi's liv.
 
Det som är mest fascinerande är skådespelaren Suraj Sharma.
- Jag brukar oftast kolla upp alla samtliga skådespelare, regissör och manusförfattare innan jag ser filmen, men det gjorde jag inte nu.
Och därför kunde jag inte tro mina ögon när jag upptäckte att detta var Suraj Sharma's första och enda film han någonsin varit med i.
Det är helt ofattbart. Han gör ett fruktansvärt bra jobb och framstår som om han jobbat med skådespeleri hela sitt liv. Men så var tydligen inte fallet... och det tycker jag är helt ofattbart.
- Men men...han kunde inte ha påbörjat sin karriär på ett bättre sätt i alla fall! För en karriär - det kommer han garanterat att ha efter detta!
 
Men det var just den oväntade vänskapen med tigern som träffade mig. Uppbyggnaden från katastrofen till slutet av filmen är helt fantastisk. 
Precis som med recensionen av "Intouchables" är det väldigt svårt för mig att sätta in ord i meningar för att beskriva hur fantastisk filmen är. 
För att inte överanvända odet "fantastisk" väljer jag istället att säga att filmen är: Underbar, känslomässig, drömlik, otrolig, gripande, rörande och visuellt mästerlig.
 
Nackdelar
Nog för att Pi's uppväxt var intressant kunde jag inte låta bli att tycka att det var lite segt.
- Med detta menar jag absolut inte att jag var uttråkad. Jag menar bara att det tar ett tag innan allt sparkar igång på allvar vilket är lite segt och är det enda som gör att jag inte ger filmen ett maxbetyg,
 
Sammanfattning
"Life of Pi" är en drömlik resa bortom något jag sällan skådat. Med en hjärtskärande berättelse samt värmande vänskap kombinerat med drömlika visualiseringar blåste filmen mig av stolen.
 
- Jag skulle verkligen rekommendera alla att se den här filmen. Ni kommer inte att bli besvikna.
 
Jag ger "Life of Pi" 9/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Olivia

Definitivt en film värd att se, och en bok värd att läsa.

1. vill bara flika in här nu att du säkert har märkt att jag kommenterar på massa av dina inlägg, men jag har tråkigt och det är sällan man kommer över en bra filmblogg. Iaf jag.

2. Jag skrev ett litteraturvetenskaplig analys om denna i svenkan för något år sedan (blev tvingad), men asså, tack gode gud att jag valde denna att skriva om. Den är SÅ intressant som bok med alla metaforer och tvister och allt. Asså shit.

Svar: Jättekul att du uppskattar recensioner. Det är en tuff bransch så jag kan bara tacka ;)
Nu blev jag genast ännu mer nyfiken på boken. Den fångade självklart mitt intresse strax efter filmen kom ut, men det blev bara inte att av jag läste den. Det får nästan bli ett tidigt 2015-projekt!
Niklas

2014-12-19 @ 09:42:27
URL: http://sammels.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: