Troy

Brad Pitt och greker i en alldeles för lång film: Troy (2004)
 
 
I rollerna: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Brian Cox, Julian Glover, Diane Kruger, Brendan Gleeson & Sean Bean
Regi: Wolfgang Petersen
Manus: David Benioff
Genre: Adventure, Drama, History
 
Kortfattad handling
Filmen följer angreppet mot Troja med grekiska trupper och alla inblandades öden.
 
Fördelar
Ja, det är då inte mycket jag får fram här, men jag är själv intresserad av historia. Om nu den här filmen håller sig till vad som egentligen hände är en annan fråga. Filmen håller sig förmodligen till vissa riktlinjer men slänger tyvärr överlag in en massa onödigt kärlekstjaffs för att breda ut målgruppen, vilket jag tycker är synd. 
Hade de bara hållit sig till att nå ut till en publik som vill se krig, krig och ännu mer krig hade filmen förmodligen träffat mig på rätt ställe. Nu när jag istället möttes av ett fåtal krigscener och en hel del gulligullsnack blev jag besviken.
 
Jag såg faktiskt den här på tyska för några år sedan och var då fruktansvärt okoncentrerad filmen rakt igenom. Men det sorgliga är att jag fann filmen mer intressant på tyska än vad jag gjorde nu...
Så...det positiva jag vill få fram är att jag tycker om historia och att vissa actionsekvenser var snygga.
- "Troy" är en historia. Men den har mer genemsamt med en torr historia av en dålig komiker än en intressant historia som har hänt på riktigt.
 
Nackdelar
Jag tänker utgå ifrån den person som gjorde att jag hade lust att gråta så fort han öppnade munnen:
 
Orlando Bloom
Det finns ingen som är så enformig som den här killen. Jag ser inte Orlando Bloom som en skådespelare. Han har inga roller - han bara ÄR Orlando Bloom. Det spelar ingen roll att han är klädd som en prins, utklädd till pirat eller har spetsiga öron...han är fortfarande bara Orlando Bloom.
- Med samma uttryck, samma tonfall, samma dialekt, samma utförande och samma dåliga skådespel spelar han samma karaktärer med olika kostymer. Varje gång han var i bild och varje gång han öppnade munnen ville jag gråta för att det var så troligt dåligt. Jag skämdes!
 
Över till huvudrollsinnehavaren då. Brad Pitt gör aldrig något dåligt ifrån sig, men jag tyckte verkligen inte att han passade här. Han ska föreställa en grekisk hjälte, men ingen ser ut som en amerikan mer än vad Brad Pitt gör. Han hade inte utseendet för den här rollen helt enkelt. 
 
Men det största felet är storyn. Även om du är helt ovetande om vad slaget om Troja handlade om så är filmen oerhört förutsägbar. Jag tänker speciellt på en scen.
"En tjej äntrar för första gången scenen och presenterar sin karaktär"
- DÄR! Innan hon ens sagt någonting vet jag att hon föreställer huvudkaraktärens kärleksintresse. Det syns så väl, alldeles för väl!
 
Jag tyckte heller inte att storyn var speciellt intressant. Vi har vårt krig med lite blodstänk, men överlag var filmen fylld med alldeles för mycket kärleksdrabbel. Jag förstår att det är för att man ska bry sig om karaktärerna, men jag känner att regissören och manusförfattaren försökte få oss att bry oss alldeles för mycket. Vi, i alla fall jag, hade nöjt mig med att få veta karaktärernas grunder och lite om familjen. Jag ville inte ha 7 minuter långa konversationer om "Jag vill inte att du ska kriga. Jag älskar ju dig!".
 
Nej, jag tyckte att den här filmen misslyckades när det gällde att framföra historian om Troja. Tyvärr var jag uttråkad genom hela filmen och Orland Bloom gjorde det inte bättre...
 
Sammanfattning
Filmens 2h och 40 min speltid kunde gärna kortats ned en timme för min del. Alldeles för mycket onödig karaktärsbeskrivning och för lite "Trojanskt krig".
Och Orlando Bloom - Jag är ledsen, men du är fruktansvärt dålig.
 
Jag ger "Troy" 4/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett försöag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: