Django Unchained

Quentin Tarantino gör det igen: Django Unchained (2012)
 
 
I rollerna: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington, James Remar,  Walton Goggins & Dennis Christopher
Regi: Quentin Tarantino
Manus: Quentin Tarantino
Genre: Drama, Western
 
Kortfattad handling
Med hjälp av en tysk prisjägare sätter en nyligen befriad slav efter sin fru för att befira henne från den brutale plantageägaren Calvin Candie.
 
Fördelar
Ja, jag såg denna ljuvligt blodiga film på bio igår kväll. Jag visste, med all säkerhet att jag skulle älska filmen, men inte hur mycket jag skulle älska den.
- And the truth is... it was a.w.e.s.o.m.e.
 
"Slaven Django, som spelas av Jamie Foxx lärs upp att döda av Dr. King Schultz, som spelas av Christoph Waltz"
- Bara den meningen bör övertyga dig om att den här filmen inte är någonting annat än fantastisk.
 
Jag är verkligen en Quentin Tarantino-fanboy och har sett alla hans filmer mer än 100 gånger. Det jag gillar mest med Tarantino är alla brutala våldsamheter, mest för att han väljer att skriva in moment, scener och repliker som andra regissörer aldrig skulle ha med bara för att det inte är socialt accepterat. 
- Alla våldsamgeter i filmen är ögongodis för ett Tarantinofan. Blod sprutar som aldrig förr, kroppsdelar flyger, grafiskt blodiga bilder visas och folk dör på oväntade och ironiska sätt.
Det finns dock vissa scener som inte är socialt accepterade och som även ett stort Tarantinofan som jag själv ryggar tillbaka lite för. 
- Men dessa scener är lite av Tarantinos signum. Även om man inte njuter av scenenpå samma sätt som man gör med de andra måste de bara finnas där! Gör de inte det blir man istället besviken, trots att man inte njuter av att de det.
 
Men de flesta våldsamma scener är ren njutning.
Till dig som sett filmen:
- Säg mig om du inte skrattade efter den här repliken:
 "Cora, say goodbye to Miss Lara."
- Försök inte. Jag vet att du skrattade. För den oväntade brutaliteten var helt fantastiskt rolig.
 
Jamie Foxx spelar huvudkaraktären Django
Att se honom gå från en osäker slav till en självsäker prisjägare är helt makalöst. Hans badass personlighet och självsäkra uttryck är helt underbart att titta på.
 
Christoph Waltz vann Golden Globe för bästa manliga biroll för den här rollen och är nominerad till en Oscar i samma kategori, och jag är ganska säker på att han kommer att vinna hem även Oscar'n.
Waltz spelar prisjägaren Dr. King Schultz som är den karaktären som lär upp Django till att döda som han gör. Och han är en av de mest unika skådespelarna i hela Hollywood. 
Han har det där lilla extra i rösten som gör att alla dialoger flyter på helt perfekt samtidigt som den dolda humorn i manuset träffar publiken precis som planerat. Ingen annan skådespelare har den talangen.
 
Och sedan har vi Leonardo DiCaprio som Calvin Candie. Här spelar han för första gången i sin karriär skurken i en film. Och som han gör det! 
- Varför har du inte spelad ond innan, Leo? Du sköter det jättebra! 
När DiCaprio träder in i filmen för första gången vet vi redan efter en sekund att han är ett riktigt as. Tänk om alla karaktärer kunde sprida den känslan. 
DiCaprio var verkligen grym i sin roll. Komisk, brutal och intressant.
 
Jag har betat av de nämnvärda karaktärerna och slutligen är vi framme vid Samuel L. Jackson.
Samuel L. Jacksons karaktär Stephen är en av de där husslavarna som familjen Candie av någon anledning litar på. Han tycker att han är mer värd än alla andra slavar.
Och det är här som det luriga kommer in i bilden:
Som jag nämnde ovan så fattade vi redan efter en sekund att Calvin Candie avr ett riktigt as. 
- Men är han ett större ass än Stephen?
Det är nämligen så att Stephen är minst lika jävlig som Calvin Candie är. Calvin Candie är filmens huvudskurk, men på sättet som Stephen slickar Candies arsle och använder nedvärderande ord mot allt och alla blir det slutligen omöjligt att veta vem som är det största aset av dem.
- Hursomhest är de båda helt fantastiska!
 
Jamie Foxx är otroligt badass i filmen, det kan ingen säga någonting emot.
- Men när det kommer till att stjäla scener stjäl Samuel L. Jackson varenda scen han är med i. Och när Jackson är med i samma scen som Leonardo DiCaprio stjäl Leo varenda scen han är med i. Och slutligen, när är DiCaprio med i samma scen som Christoph Waltz är det istället han som stjäl varenda scen han är med i.
Tre skådespelare, som allihopa stjäl alla scener de är med i, är med i samma scener och stjäl scener tillsammans.
- Är inte det helt otroligt? Det blir inte bättre än så här!
 
Jag ska dra några ord om filmens humor också, för det finns speciellt ett ställe där Tarantino kokat ihop någon slags Monty Python-inspirerad scen. 
Don Johnson och hör och häpna Jonah Hill gör ett gästframträdande i filmen. Detta gästframträdande är mycket roligt och fick mig att brista ut i en häftig skrattattack mitt i biosalongen.
Denna typen av humor med skämt som är "tydligt roliga" är inte vanligt att se i en Tarantinofilm, men jag blev i alla fall positivt överraskad av hur vra det faktiskt funkade.
- Jag tänker inte spoila för er vad som sker. Jag tänker bara berätta att det var väldigt, väldigt roligt.
 
Trots att storyn låter mycket enkel är den faktiskt lite mer komplicerad än "En slav som hämnas på plantageägaren som har hans fru". Den slinker in på många vägar och möter på många karaktärer.
Denna filmen var också längre än vad Tarantinos filmer är nuförtiden.
- Men det gjorde absolut ingeting. Tiden flög iväg och jag hade lätt kunnat sitta där minst 3 timmar till. Jag ville inte att det skulle ta slut.
 
Tarantino har också prickat in musiken helt rätt. Han har anlitat samma kompositör som skrev musiken till Kill Bill, vilket gör att detta verkligen känns som en äkta Tarantinofilm. 
Signaturmelodin har jag fortfarande på hjärnan och övrig musik i filmen gick genast in och lyssnade på när jag kom hem. Mycket bra!
 
När vi nu närmar oss slutet av denna recension/hyllning kommer jag att ge den största rekommendationen någonsin.
- Jag skulle nog vilja påstå att detta är en av de bästa filmer jag sett i hela mitt liv. Inte alls långt ifrån Pulp Fiction som är min favoritfilm. Det jag vill säga är helt enkelt:
 
SE DJANGO UNCHAINED!
Det är ett måste.
 
För er information tänker jag inte bry mig om att skriva ditt "nackdelar" för det existerar inte några.
 
Sammanfattning
Detta är en av de bästa Tarantinofilmer jag någonsin sett. Och då ska ni veta att jag har 6 av hans filmer i min Topp 20-lista.
Det är inte bara en av de bästa Tarantinofilmerna, det är en av de allra bästa filmerna överhuvudtaget. Den här filmen har allt. Är du ett fan av Tarantino kommer du att älska allting som har med den här filmen att göra, och om du inte är det kommer du fortfarande älska den. That's just how it is.
 
Jag kan inte säga hur mycket jag rekommenderar filmen. Bara se den. Du gör dig själv en stor jävla tjänst.
 
Jag ger "Django Unchained" 10/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Althea - En nörd

Även jag är ett Tarantino-fan och min all-time favoritfilm är Pulp fiction tätt följt av både Kill Bill och Inglorious basterds. Men efter att ha sett trailern till Django kände jag inte att det klickade och att det kanske inte riktigt är en film för mig. Men grattis. Du har sålt den. Nu måste jag se den på bio och det snart!

Svar: Trevlig att skänka lite motivation :)
Niklas

2013-01-26 @ 21:52:45
URL: http://altheatrollet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: