Airplane!

Den mest geniala av komedier: Airplane! (1980)
 
 
I rollerna: Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen, Peter Graves, Lloyd Bridges, Lorna Patterson, Robert Stack, Stephen Stucker & Kareem Abdul-Jabbar
Regi: David Zucker, Jim Abrahams & Jerry Zucker
Manus: David Zucker, Jim Abrahams & Jerry Zucker
Genre: Comedy
 
Kortfattad handling
När flygbesättningen blir svårt sjuka är det upp till flygrädde ex-piloten Ted Striker att landa planet.
 
Fördelar
Mina damer och herrar! Jag har nöjet att presentera en av de bästa komedierna genom alla tider: 80-talsklassikern "Airplane!".
"Airplane!" innehåller den typ av komedi som jag älskar. 
- Omedveten bakgrundskomedi.
Med detta menar jag saker och skämt som inte har någonting med storyn att göra. Saker i bakgrunden som kanske associeras med en random replik någon just sa. Skämt som man måste "leta" efter. Skämt som uppstår av oväntade repliker, scenarion och utförande.
Detta är den typ av komedi där ingenting har med någonting att göra, och det behöver det inte. Det finns ingen riktig story, bara random skämt som man inte kan sluta skratta åt.
 
Detta är parodifilmernas gud. Varenda bra parodi som kommit ut sedan den här filmen har antingen tagit lärdom eller hämtat och stulit skämt från den - t.ex "Hot Shots!", "Johnny Ennglish" och "Shaun of the Dead".
Andra mer misslyckade parodier som t.ex "Scary Movie" och "Not Another Teen Movie" har struntat i detta och kört sitt eget race - och man märkte ju hur det slutade...
 
En av birollerna i filmen är det komiska geniet Leslie Nielsen. Nielsen gör här sitt absolut bästa jobb i sin karriär och bjuder på enormt bra komisk timing och utförande. Han han den där noggrannheten i rösten som gör att allt han säger låter hemskt viktigt, trots att det kanske är den dumaste repliken någonsin.
- Och jag älskar det.
 
Filmens oväntade randomhändelser, passande skådespelare, klippska och fantastiskt roliga repliker och huvudkaraktären Ted Strikers konstiga flashbackhistorier gör den här filmen till den bästa parodifilmen genom alla tider.
 
Nackdelar
Det enda som kan bli lite segt och tramsigt är kärleksdilemmat mellan Ted Striker och flygvärdinnan Elaine Dickinson.
Det är främst i flashbackhistorierna som detta visas och det uppstår "filmiskt sett" en pinsam tystnad bland åskådarna. Med det menar jag att komedin tar kafferast i några minuter och vi lämnas med en lång smörig dialog om hur mycket han ska ändra sig om hon ger honom en andra chans.
 
Detta är drygt.
- Men det spelar ingen roll. För just när du tror att nästa smöriga replik ska träffa händer någonting oväntat som t.ex att en vattenmelon flyger in från ingenstans och träffar någon i ansiktet.
 
Så det är ingen fara! Hakuna Matata! Inga bekymmer!
 
Sammanfattning
- Har du inte sett den här filmen har du verkligen gått miste om en av de bästa komiska upplevelserna man kan ha. Vissa skämt kanske du inte förstår, vissa kanske du måste få förklarade för dig och andra kanske du upptäcker nästa gång du ser den
- Men jag lovar dig. Du kommer att skratta - Och det mycket!
 
Jag ger "Airplane!" 9/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: