Zero Dark Thirty

Den omtalade filmen om den ökanda jakten på Osama bin Laden: Zero Dark Thirty (2012)
 
 
I rollerna: Jessica Chastain, Joel Edgerton, Kyle Chandler, Jason Clarke, Jennifer Ehle, Chris Pratt, Scott Adkins, Fares Fares, Harold Perrineau, Mark Strong & James Gandolfini
Regi: Kathryn Bigelow
Manus: Mark Boal
Genre: Drama, History, Thriller
 
Kortfattad handling
En historia om den ökanda jakten på Osama bin Laden som tog sin början efter 9/11-attackerna och fick sitt slut i Maj 2011.
 
Fördelar
"Zero Dark Thirty" är en film som jag inte hade hört talas om innan den blev nominerad till en Oscar. Hur jag kunnat missa den, apropå det efterlängade temat, har jag ingen aning om. 
Detta är filmen om jakten på den person som alla känner till, utom möjligen Nordkoreas 24 miljoner invånare...
Det är även filmen vars tema (handling) människor har velat sett på film sedan jaktens stora uppståndelse. Och nu har den äntligen kommit.
Var det lika bra som väntat?
 
- Nej. Nej, det var det inte. Men det var fortfarande inte dåligt.
 
Jag har alltid älskat historiska filmer och filmer baserad på en verklig händelse så sedan jag hörde talas om filmen har jag varit väldigt nyfiken.
Det bästa med filmen är att historien om den ökända terroristen väcker stor nyfikenhet hos de flesta. Sättet filmen berättar om jakten och hela den omfattande processen som fick Osama bin Laden på fall är otroligt intressant.
 
Den nya uppkommande stjärnan Jessica Chastain spelar CIA-agenten Maya som under hela sin karriär sökt efter bin Laden. Och detta gillar jag mest med filmen:
Maya har nästan precis börjat jobba för CIA när filmen tar sin början. Så jaktens 10-åriga process och Mayas karriär, liv och desperata sökande hänger ihop och gör att filmen "blir till en film" och inte en dokumentär. 
 
Andra nämnvärda skådespelare i filmen som gör allt bättre är Jason Clarke som den profesionella CIA-agenten Dan, Kyle Chandler som Mayas arsle till chef, Joseph Bradley, den gamle Lost-skådespelaren Harold Perrineau som medarbetaren Jack. Och sist men inte minst: Svensken Fares Fares, även han som en i gänget.
 
Filmen må ha 90% dialog men den sista halvtimmen är oerhört bra. Väldigt spännande, trots att någonting knappt händer.
 
"Zero Dark Thirty" är en mycket verklighetsbaserad film som inte innehåller actionscener, romantiska dilemman, överdrivna specialeffekter eller töntiga oneliners. Filmen fokuserar första hand på jakten, vilket gör det hela mycket bättre...
 
...och sämre...
 
Nackdelar
Den här filmen är inte för alla. Den är inte för dig som ogillar scener med våld och grafisk tortyr. Det är heller inte för dig som vill mysa ned i soffan med en fin må-bra-film.
Och detta var heller inte för mig, som gärna vill följa karaktärer man bryr sig om...
 
Jessica Chastain gör en strålande roll, det gör hon. Men är hon värdig en Oscarsnominering? Tveksamt.
Hennes ansiktsuttryck visar ingenting, hon uttrycker knappt några känslor, med undantag från ett ilsket utbrott i mitten av filmen. Hon är som en hårt arbetande robot som man inte vet någonting om.
Det enda vi vet om Maya är att hon blev rekryterad av CIA i High School - ingenting annat.
- jag har välidgt svårt för att bry mig om en karaktär om jag inte vet ett dugg om dem. Ännu värre är det om det handlar om huvudkaraktären, vilket det i detta fall gjorde.
 
Det är faktiskt så tråkigt att vi under hela filmens speltid inte träffar på en enda karaktär som ges någon form av bakgrundshistoria eller liknande. 
- Jag behöver det. Och eftersom det inte fanns sjönk filmens helhet betydligt.
 
Filmen fokuserar enbart på jakten, vilket är bra på ett sätt och dåligt på ett annat. Det bra sättet har jag redan nämnt.
Det dåliga då:
Den 10-åriga jakten har tryckts ihop i en 150 minuter lång film. Detta gör att varje scen känns oerhört isolerad. Det känns inte som om scerna spelas färdigt. Det bara bryter på ett oväntat ställe och går in på någonting annat som också har med jakten att göra. De hänger liksom inte ihop med varandra. Varje enskild scen handlar om jakten och med tanke på att detta är en sammanfattande film borde de hänga ihop med varandra. Men det gör de inte.
 
Ex:
Scen 1: Maya förhör en misstänkt terrorist.
Scen 2: Maya träffar chefen för kontoret.
Scen 3: Maya äter middag med en medarbetare och disskuterar fallet
 
Scenerna liksom hoppar mellan varandra på ett osammanhängande sätt. Det är svårt att förklara, men det här är resultatet av att filmen inte har någon "egentlig handling". Allt som borde ha berättats får inte plats. Om filmen hade varit en timme längre hade scenerna inte kännts så isolerade. Hade filmens speltid varit 3½ timme istället för 2½ är jag säker på att scenerna skulle hänga ihop bättre än vad det gör.
Men om de utökat tiden med en timme hade det också blivit mycket mer snack.
- För det är det enda de gör i filmen. De bara pratar, vilket trots att det är väldigt intressant, blir riktigt drygt efter ett tag.
 
Det blev väldigt sluddrigt förklarat här, men om du är relativt intelligent borde du förstått vad jag menade!
 
Sammanfattning
Jag vill inte använda ordet "besviken", men jag måste göra det ändå.
- Jag blev besviken. Jag tyckte verkligen inte om att varje scen blev till en "enskild scen". Väldigt intressanta dialoger, men samtidigt väldigt långtråkiga dialoger.
Men som sagt: Jag gillar historia och är fascinerad av jakten på Osama bin Laden, så den här filmen var inte bara tråkig.
 
Jag ger "Zero Dark Thirty" 7/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: