Jack the Giant Slayer

Snövit, Hans & Greta, och nu: Jack the Giant Slayer (2013)
 
 
I rollerna: Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Eddie Marsan, Ewen Bremner & Ian McShane
Regi: Bryan Singer
Manus: Darren Lemke, Christopher McQuarrie, Dan Studney & David Dobkin
Genre: Fantasy, Äventyr
 
Kortfattad handling
Det uråldriga kriget mellan människor och en ras av jättar återtänds när Jack, en ung dräng som kämpar för ett rike och en prinsessas kärlek, öppnar en förbindelse mellan de båda världarna.
 
Fördelar
Jag trodde verkligen inte att ännu en gammal saga som filmatiserats med en mörkare ton kunde vara någonting positivt. Det är ju tydligen en ny trend nu, att göra om folkkära sagor till mörka äventyr. och jag vet inte vad jag tycker om det...
Det har gjorts ett par. "Snow White and the Huntsman" som jag hatade, "Hansel & Gretel: Wicth Hunters" som var en acceptabel popcornfilm, och nu alltså "Jack and the Giant Slayer".
- Men förvånande nog så tyckte jag faktiskt om den här filmen.
 
Huvudrollsinnehavaren, Nicholas Hoult som slog igenom på allvar 2011 i filmen "X-Men: First Class" borde jag i normala fall ha svårt för. Jag har nämligen aldrig riktigt förstått mig på det där med tonårshjältar som "alltid får tjejen i slutet". Sådana filmer är oftast klyschiga, tråkiga och oigenomtänkta, och det trodde jag även att denna rulle skulle vara.
- Och visst har den klyschiga repliker och scenarion, men på något underligt sätt kunde jag bortse från detta och bedömma filmen som ett helt vanligt äventyr.
Jag gillade Hoults tolkning av Jack och tyckte att hans insats var helt acceptabel. Han hade tuffa stunder, känslosamma stunder och även en hel del komik. Det var en intressant karaktär med en personlighet lätt att bry sig om.
 
Storyn i sig är också intressant och tuff. Människor som slåss emot jättar - BADASS! 
Vad jag dock inte hade väntat mig var att en del scener skulle vara såpass grafiskt otäcka.
Trots att sagan finputsats något med en lite mörkare ton är det väl ändå fortfarande en film för barn?
- Därför blev förvåningen ganska stor över att det helt plötsligt kom susande människohuvuden och jättar som slår varandra blodiga i bild.
- Inte för att jag klagar! Jag älskade att de vågade trampa över linjen för vad som är socialt accepterat att ingå en barnfilm.
 
Jag tyckte även att filmens visuella effekter var helt okej, även fast man ALLTID kan se när det används green screen och när det inte gör det.
Filmens övriga effekter vad badass!
 
Good job, movie!
 
Nackdelar
Filmens klyschiga story lyckades jag som sagt förbise.
Vad jag däremot inte kunde låta bli att anmärka på var den s.k "skurkens" obetydlighet.
- Han introduceras ganska tidigt in i filmen och man förstår snabbt att han är ett riktigt svin. Men vad man inte förstår förän handlingen har sparkat igång på riktigt är att han är filmens storskurk.
 
Det känns ju lite fel att klaga på att en av de stora klyschorna i äventyrsfilmer inte finns, men jag kan inte låta bli. När man sätter sig ned med en sådan här film förväntar, i alla fall jag, mig att kunna lägga en enda blick på en gubbe och direkt förstå att han är filmens huvudskurk.
Här fick jag inte det. Och hur fel det än låter när jag säger det så blev jag lite besviken över att den här klyschan inte var inkluderad.
 
Sedan tycker jag inte att skurken utstrålar någon självklar ondska. I vanliga fall skulle skurken ha en ondskefull plan som han planerat i flera år. Här känns det mer som om han bara snubblar över någonting som inte hans vänner skulle tycka om:
- "Åh, det känns inget vidare det här... Men vafan, jag är ju ett svin så varför inte bli ondskefull också?"
 
Sedan är filmen också lite för lång. Hade den hållt sig runt 90 minuter hade jag varit nöjd. men när den börjar närma sig två timmars-strecket känns det lite för mycket. Det hade inte behövts!
 
Sammanfattning
"Jack the Giant Slayer" är ett tufft och snyggt äventyr som vågar tänja på gränserna mellan vad som är barnfilm och mild splatterkomedi. Det är helt klart en film för dig som letar efter ett äventyr att förgylla fredagskvällen med. Tycker du inte att det låter som något för dig?
- Se den ändå! Du kanske blir lika överraskad som jag.
 
Jag ger "Jack the Giant Slayer" 7/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: