Oblivion

Tom Cruise i årets snyggaste sci-fi: Oblivion (2013)
 
 
I rollerna: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau & Melissa Leo
Regi: Joseph Kosinski
Manus: Joseph Kosinski, Karl Gajdusek & Michel Arndt
Genre: Action, Adventure, Mystery, Sci-fi
 
Kortfattad handling
En veteran som tilldelats uppdraget att extrahera jordens återstående resurser börjar ifrågasätta vad han vet om sitt uppdrag och om sig själv.
 
Fördelar
2013's förtsa biofilm för min del. En mäktig sci-fi var mina förväntningar. Var det det då?
- Meeeh, Den hade sina brister, men det tar vi senare.
 
Det jag visste redan innan filmen började var att jag skulle tycka om Tom Crusie i filmen. Han är ju alltid bra. Det kvittar var han än är med och vilken sorts roll han har så levererar han alltid sitt bästa och gör filmen ett snäpp intressantare för åskådaren. Och så var falllet även här.
 
Folk brukar klaga på att Tom Crusie spelar samma karaktär i varje film. Men detta är inte sant. Alla karaktärer är olika, det är bara det att han blivit en sådan superstjärna genom åren att folk ser honom som "Tom Cruise" istället för karaktärerna han spelar i sina filmer.
- Han kan ju inte hjälpa att han har blivit en av de mest kända filmikonerna i världen. Tom Cruise är en mycket bra skådespelare och där med basta!
 
Vad som annars är höjdpunkten i filmen är de visuella effekterna. Claudio Miranda, som skötte den vackra visualiteten i "Life of Pi" och även vann en Oscar för sitt jobb där är anlitad här. Och filmen är verkligen visuellt imponernade.
 
Men det bästa av allt är nog det mäktiga och episka soundtracket. Det påminde mycket om Hans Zimmer's komposition till The Dark Knight trilogy med mäktiga trummor och episk symfoni. Man satt som klistrad och verkligen njöt av spänningen som soundtracket gav oss. Jag kommer definitivt plocka upp det när dte kommer ut i butik.
 
Själva handlingen är också spännande. Man är investerad i Tom Cruise karaktär och vill veta sanningen om de mysterier som uppkommer under filmens gång.
- Men manuset och karaktärerna kunde ha gjorts mycket bättre.
 
Nackdelar
Det som filmen förlorar på är att manuset och karaktärerna inte är speciellt välskrivna. Vi är inveserade i huvudpersonens resa medans övriga karaktärer inte ges någon som helst bakgrundhistoria eller liknande. Detvar kul att se Morgan Freemans karaktär när han introducerades, men han är inte alls med i så stor del av filmen som jag ville. Man kan nästan säga att han gör en snabb lite cameo bara för att visa att "vi har med Morgan Freeman i vår film".
De hade kunnat göra så mycket mer med hans karaktär. Hans scentid fylldes ut med för mycket konstiga mysterier och Tom Cruise som springer runt och viftar med armarna.
 
Sedan finns det även partier där man inte fattar någonting. Oftast så avslutas ju många filmer med en liten twist som förklarar det konstiga som hände när vi inte fattade någonting. Men här händer det aldrig.
Jag satt i kanske 29 minuter och var totalt förvirrad men hoppades att jag skulle förstå i slutet vad som hände. Men det gjorde jag aldrig.
 
Sedan är filmen även otroligt förutsägbar i vissa partier. Klyschor dyker upp här och där och förstör upplevelsen vilket jag störde mig väldigt mycket på.
 
Sammanfattning
Tom Crusie var bra, de visuella effekterna var fantastiska, sountracket var mäktigt och storyn var mestadels hyfsat intressant och underhållande. Men manuset och karaktärerna gör att filmen blev en liten besvikelse. När jag kom ut ur biosalongen kunde jag inte riktigt bestämma mig om jag tyckte om den eller om jag inte gjorde det.
Men jag kan säga att detta är en film för dig som bara film uppleva lite äventyr, men förväntar du dig ett fantastiskt sci-fi äventyr får du nog leta vidare.
 
Jag ger "Oblivion" 6,5/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Lina - A Film and TV Freak Like Me

Jag älskade denna filmen, trots dennes brister. Och den blev ju inte sämre av att min nya favorit Tompa hade huvudrollen. Snubben har ju fått smak för Sci-fi och det gillar jag =)

Svar: Tur att någon uppskattade den då :)
Niklas

2013-04-18 @ 15:01:41
URL: http://afreaklikeme.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: