Lincoln

Abraham Lincoln in his prime!: Lincoln (2012)
 
 
I rollerna: Daniel Day Lewis, Sally Field, David Straihairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook, Tommy Lee Jones, John Hawkes & Jacke Earle Haley
Regi: Steven Spielberg
Manus: Tony Kushner & Doris Kearns Goodwin
Genre: Biografi, Drama, Historia
 
Kortfattad handling
Medan inbördeskriget fortsätter kämtar Amerikas president med ett fortsatt blodbad på slagfältet samt beslutet att befria slavarna. 
 
Fördelar
Det är konstigt att ingen har gjort en film om Abraham Lincoln innan. Men det var väl ingen som vågade, antar jag. Misslyckas man med en film om Abraham Lincoln gör man sig till åtlöje framför hela USA.
Men mästaren Steven Spielberg tog alltså på sig uppdraget. Och är det någon som skulle kunna lyckas med en film om Abraham Lincoln så är det ta mig fan han.
 
Jag ska inte säga att jag tyckte om filmen speciellt mycket, men av det jag tyckte om så var det detta som stack ut:
 
Skådespelet är fantastiskt. Ingen kommer någonsin se filmen och efteråt säga:
"Jag filmen var jättebra, men skådespelet alltså...jävlar vad dåligt!"
 
Den repliken existerar inte. Daniel Day Lewis spelar rollen som självaste Abraham Lincoln. Och som han gör det!
Det kändes inte som om det var Daniel Day Lewis jag tittade på. Det kändes verkligen som om det var självaste Lincoln som satt där och mumlade i sin fotölj. Han gör rollen så bra, så klockren och så fantastisk att man inte kan annat än att ta av sig hatten för Daniel Day Lewis. 
Han förtjänade sin Oscar.
 
Resten av alla kända skådespelare i rollistan gör detta minst lika bra. Tommy Lee Jones och Sally Field förtjänade även sina Oscarsnomineringar och skulle nog ha vunnit om jag fått bestämma. Jag tyckte även om John Hawkes i sin roll. Han är en jävligt bra skådespelare!
 
Och rollistan är inte liten heller. Joseph Gordon-Levitt dyker lite oväntat upp, Chronicle's Dane DeHaan har en liten roll med några få repliker och James Spader föds på nytt efter att inte ha synts till i en känd film sedan 1991.
 
Alla är helt fantastiska. 
 
MEN! Är du inte insatt i amerikansk historia och politik är den här filmen rena rama grekiskan för dig. Det var den för mig, vilket gjorde att den var ENORMT LÅNGTRÅKIG!
 
Nackdelar
Som sagt, är du inte insatt i amerikans historia och politik så är det inte mycket du förstår av filmen. Jag fattade nada. Och eftersom jag inte fattade någonting så blev allt hemskt mycket tråkigare än om jag varit någorlunda investerad i Abraham Lincolns liv.
 
Allt politiskt tjafs blandat med låååånga dialoger och en väldigt grå bild fick allt att bli mycket tråkigt. Det kändes som om jag tittade på en teaterpjäs som det var meningen skulle uttråka publiken. Det var grått, tråkigt med långa politiska dialoger som man inte fattade ett dyft av samt ett väldigt deprimerande mörker över det hela. 
 
Om man räknar bort det fantastiska skådespelet njöt jag inte av vad jag såg. Jag försökte gå in i filmen med ett intresse för Lincolns liv och amerikansk politik, men efter bara några minuter hade jag glömt vad allt handlade om. 
 
Man kan jämföra det ungefär med en bok. Ni vet den där gamla 1800-talsromanen man var tvungen att läsa i skolan. Man satte sig ned, läste en sida, två sidor, tre sidor och i början på fjärde sidan var man tvungen att börja om fråm början eftersom man glömt vad som hände på sida ett. 
- Exakt så var den här filmen. 
 
Från ett historiskt och artistiskt perspektiv är detta en väldigt bra film. Men är du inte investerad eller påläst är detta bara 150 minuter av allmän långtråkighet.
 
Sammanfattning
Alla skådespelare är fantastiska. Daniel Day Lewis äger sönder som Abraham Lincoln och resten av gänget likaså. Men är du inte insatt i historien om Lincoln eller inte kan någonting om amerikansk politik är nog den här filmen ett enda stort frågetecken för dig.
Mitt tips är att googla på Lincoln innan du ser filmen. Då kanske du uppskattar den bättre än vad jag gjorde efter at knappt inte vetat ett skit om honom.
 
 
Jag ger "Lincoln" 5/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: