Les Misérables

Mäktigt: Les Misérables (2012)
 
 
I rollerna: Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Aaron Tveit, Samantha Barks, Daniel Huttlestone, Helena Bonham Carter & Sacha Baron Cohen
Regi: Tom Hooper
Manus: William Nicholson, Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg & Herbert Kretzmer
Genre: Drama, Musical, Romance
 
Kortfattad handling
Under 1800-talets Frankrike följer vi Jean Valjean som i årtionen jagats av den hänshyslöse poliskonstapeln Javert efter att ha brutit mot sin villkorliga frigivning. När Verjean går med på att ta hand om fabriksarbetaren Fantine's dotter förändras deras liv för alltid.
 
Fördelar
Även om du inte tycker om musikaler så borde du verkligen se den här ändå!
 
Det här är en sådan där film så blev bättre ju längre tiden gick efter att jag såg klart den.
När jag först jag klart den bedömde jag den som "Bra, men inget så förtjänar den stora uppmärksamheten den fått".
- Men när det sedan hade gått några timmar började jag reflektera över hur mycket jag egentligen gillade filmen. Jag kunde inte sluta tänka på den. Det är så här nu i efterhand som jag förstår hur bra filmen egentligen är.
 
Till att börja med är musiken helt fantastisk. De musikaliska framträdandena av framför allt Hugh Jackman, Anne Hathaway och Eddie Redmayne är strålande imponerande. Jag menar, vem i hela världen visste att Wolverine kunde sjunga?
Samtliga musikalnummer är mäktiga på olika sätt. Jag kommer särskilt ihåg öppningsscenen som det mäktigaste jag sett på länge. Det som gör allt mycket mer imponerande är att alla nummer sjöngs live. Otroligt!
 
Och hatten av för Russell Crowe. Han har ingen fantastisk sångröst, men jag blev positivt överraskad över hur bra han faktiskt hanterade numren han deltog i. Man hör att hans röst stapplar lite men som tur är var det inte något man störde sig på. 
 
Helena Bonham Carter och Sacha Baron Cohen står för filmens komedi och fixar det galant. Jag tyckte båda var fantastiskt roliga. Sacha Baron Cohen har den där komiska timingen som många komiska skådespelare saknar och gör att allt blir roligare än vad det egentligen är. Och samma som Wolverine, vem kunde ana att Borat och Bellatrix Lestrange kunde sjunga?
 
Les Misérables är en fantastisk historia som bjuder oss på drama utan dess like. Olycklig kärlek, krossade drömmar, hat, lycka, frihet och förlåtelse. Med fantastiska miljöer och enastående musik är Les Misérables ett musikaliskt mästerverk.
 
Nackdelar
Men är du ute efter en lagom lång må-bra-film har du gått vilse.
- För Les Misérables är varken lagom lång eller en må-bra-film. Den är hemsk och väääldigt lång.
Den är nästan 2 timmar och 40 minuter lång och det faktum att 99% av dialogena sjungs får tiden att kännas som 4 timmar. 
Den hade gärna fått vara kortare, men samtidigt har jag svårt att tänka mig någon scen som jag skulle vilja klippa bort från filmen. Den är perfekt, fast ndå inte på något sätt...
 
Kan jag såhär i efterhand komma på någonting annat jag inte gillade? 
- Nej, nej inte direkt.
 
Sammanfattning
Les Misérables är helt klart ett måste för dig som tycker om musikaler men även för dig som inte gör det. I alla fall är den här filmen otroligt mäktig och jag är glad att jag såg den. Hugh Jackman var fantastisk, Sacha Baron Cohen var väldigt rolig och Russell Crowe gjords sitt bästa. Och bara det att allt sjungs LIVE borde övertyga dig att ge filmen en chans!
 
Jag ger "Les Misérables" 9/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Le me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Erika

Inte för att klaga på dig, men jag tror nog alla visste innan Les Miserables att Wolverine, Borat och Bellatrix kunde sjunga!

Svar: Så du menar att du inte blev ett dugg överraskad när Hugh Jackman började sjunga?
Niklas

2013-04-11 @ 22:51:15
Postat av: Erika

Nej, jg här hört han sjunga flrra gånger förut. Kan inte komma på var dock :D

Svar: Där ser man. Men sedan kan jag garantera dig att bara för att du har hört honom sjunga betyder inte det att resten av världen har det! Många blev nog minst lika förvånade som jag :)
Niklas

2013-04-12 @ 10:55:54
URL: http://eerikalarsson.blogg.se
Postat av: FrökenTV, bloggen om tv och film

gillar egentligen inte musikaler så mycket men väldigt många har sagt att denna är bra (och du verkade ju tycka det också) så funderar på att se den ändå

Svar: Ja, det borde duverkligen göra. Jag tror att även de som inte tycker om musikaler kan uppskatta Les Misérables. Go for it!
Niklas

2013-05-22 @ 21:39:11
URL: http://efji.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: