Fargo

Bröderna Coen's mästerverk: Fargo (1996)
 
 
I rollerna: William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare, Harve Presnell & Kristin Rudrüd
Regi: Joel Coen
Manus: Ethan Coen & Joel Coen
Genre: Crime, Drama
 
Kortfattad handling
Bilförsäljaren Jerry Lundegaard's olämpliga plan att låta kidnappa sin fru faller samman på grund av han och hans kumpaners många misstag och det effiktiva polisarbetet av gravida Marge Gunderson.
 
Fördelar
Jag har väntat och väntat på att mitt efterlängtade köp "Coen Brothers Collection" skulle anlända. För i den boxen visste jag att bland annat "Fargo" skulle finnas. Jag har sett den många gånger innan, men inte på bluray.
Och igår kom äntligen boxen och jag såg filmen snarast möjligt. Här kommer nu recensionen av en av mina favoritfilmer:
 
"Fargo" är skriven och regisserad av bröderna Ethan och Joel Coen. Jag älskar alla filmer som bröderna gjort, bl.a "No Country for Old Men" & "The Big Lebowski". Samtliga av deras filmer har något slags komiskt mörker över sig. Det är inte roligt så att man skrattar men tillräckligt komiskt för att man ska kunna se humorn i det hela.
 
- Men missförstå mig inte. Det är INTE en komedi. Det är en sjuk film med mord och andra galenskaper, men på något underligt sätt finner man den fascinerande på grund utav filmens ovanliga karaktärer och klumpiga story.
Filmens mörka humor och den paroderande dialekten gör filmen till en mörk komedi.
 
Alla skådespelare är så välvalda och passar så bra in i sina karaktärer att man bara måste tycka om dem. 
T.ex William H. Macy som man nog kan säga är filmens huvudkaraktär, trots att han blev oscarsnominerad i en annan kategori. 
William H. Macy's karaktärer Jerry Lundegaard är underbar. Hans ansiktsuttryck och dialekt blir bara roligare och roligare för varje gång jag ser filmen. Han är också min personliga favorit i filmen, både som skådespelare och karaktär. 
 
Vi har Frances McDormand som den gammaldagsiga kvinnliga polisen Marge Gunderson, William H. Macy som den förvirrade och olycklige bilförsäljaren Jerry Lundegaard och Steve Buscemi och Peter Stormare som de två extrema mördarna Carl Showalter & Gaear Grimsrud. Alla dessa är väldigt egna karaktärer som visar olika personligheter och typer av människor på ett snyggt sätt. 
 
Och jag älskar musiken. Den lite bisarra fiolen som är filmens signaturmelodi och ofta soundtrack i bakgrunden får oss som ser filmen att få en lite gammaldags känsla för när filmen utspelar sig. Melodin får oss också att uppfatta sorgen, förtvivlan och hemskheten som ligger som ett stort täcke över filmen.
 
"Fargo" är en enkel kidnapping som går helt åt helvete och spårar ut åt alla håll och kanter. Och detta händer mitt ute i ingenstans - mitt i vintern. 
 
Det jag vill säga är ett "Fargo" är ett sant original och bröderna Coen's bästa film. Ett mästerverk som jag skulle rekommendera varenda kotte därute som inte sett den att se!
 
Nackdelar
No Sir! No way in hell!
 
Sammanfattning
Med helt fantastiska skådespelare och underliga karaktärer som är väldigt lätta att tycka om, otroligt fascinerande story, mörka humor och väldgt välskrivet manus gör "Fargo" till en av mina absoluta favoritfilmer och den bästa filmen som bröderna Coen har gjort.
SE DEN!
 
Jag ger "Fargo" 10/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en lista du vill att jag ska göra eller en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: