Alien

Det började väl bli dags att bränna av denna: Alien (1979)
 
 
I rollerna: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm & Yaphet Kotto
Regi: Ridley Scott
Manus: Dan O'Bannon & Ronald Shusett
Genre: Horror, Sci-Fi
 
Kortfattad handling
Besättningen på ett rymdskepp som utreder ett misstänkt S.O.S-larm landar på en avlägsen planet och upptäcker ett bo med mystiska ägg.
 
Fördelar
Det är så svårt att recensera filmer som är så otroligt älskade av världen. För om man inte håller med om att Alien är ett klassiskt mästerverk klassas man som dum i huvudet.
Och för mig som inte sett den här innan blir jag tvingad till att bortse från att den är en klassiker och istället bedömma den som om den vore vilken film som helst.
 
Men ja, Alien var bra.
 
Det jag gillade mest var att karaktärerna är "riktiga människor". Det var inte som i så många andra filmer där hälften av karaktärerna bara är där för att dö. Här kallpratade de med varandra och hade vanliga konversationer som man lika gärna skulle kunna sitta och prata om vid matbordet hos en vanlig Svenssonfamilj.
Ingen karaktär kände som "den där typen som bara är här för att dö". Visseligen kunde man redan efter 5 minuter räkna ut vem som skulle leva och vem som skulle dö, men det är en helt annan sak.
 
Man brydde sig om karaktärerna. Man ville att de skulle överleva. Det var inte som andra filmer där man nästan längtar efter att någon ska krypa in en mörk tunnel för att man vet att han eller hon kommer att strimlas till småbitar där inne. Här var det istället "Nej, gå inte in där! Du kommer att dö!". Jag brydde mig om dem. Och det är det som skilljer Alien från andra filmer med Aliens.
 
Jag tyckte också som uppbyggnaden till själva poängen med att Alien kommer fram och dödar alla. I vanliga fall skulle jag tyckt att uppbyggnaden var extremt tråkig. Men när folk väl börjar dö och man ser den mäktigt läskiga varelsen så gottgör det den långsama uppbyggnaden. Det var helt klart värt att ha lite tråkigt ett tag för att ramla av stolen av lycka när Aliens kraft blåste peruken av mig.
 
Nackdelar
Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tyckte det var extremt tråkigt i vissa partier. Som i inledningen:
De första 5 minutrarna är enbart en kamera som för sig fram i skeppet och visar oss maskineriet, hjälmar, dräkter och en massa annan skit som man inte är intresserad av. Det är ingen dialog eller någonting annat än en kamera som kör runt i skeppet. Vääääldigt tråkigt och vääääldigt ointressant.
 
 
Annat är det inte mycket att klaga på. Eftersom jag inte sett den innan och alltså sett andra filmer med Aliens i sig så kan jag inte tycka att det är något speciellt med den här filmen. Men den var bra.
 
Sammanfattning
Om någon gjorde en film med Aliens i sig efter 1979 så försökte de fömodligen göra vad Ridley Scott gjorde med den här filmen. 
"Alien" är otroligt spännande när monstret väl visar sig och när man vet att det kryper runt någonstans i skeppet. Men tyvärr tyckte jag att de långsamma scenerna var alldeles för dryga och tråkiga. 
På plussidan kan jag även ekänna att jag blev sugen på att se Prometheus igen. Jag hatade den när jag såg den första gången så jag hoppas att jag kan finna den bättre nu när jag sett "Alien"
 
 
Jag ger "Alien" 7/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 


Kommentarer
Postat av: Lina - A Film and TV Freak Like Me

Om du frågar mig så är Alien den som är segast av dom alla, men det är ändå den filmen som skapade vägen till ett riktigt obehag.

Svar: Eftersom jag inte har sett de andra så kan jag inte bedömma, men det låter mest logiskt.
Niklas

2013-04-09 @ 16:16:10
URL: http://afreaklikeme.blogg.se/
Postat av: Lina - A Film and TV Freak Like Me

SV: Bara att börja titta då =)

Svar: När jag skaffat boxen så :)
Niklas

2013-04-11 @ 18:56:35
URL: http://afreaklikeme.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: