Lincoln

Abraham Lincoln in his prime!: Lincoln (2012)
 
 
I rollerna: Daniel Day Lewis, Sally Field, David Straihairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook, Tommy Lee Jones, John Hawkes & Jacke Earle Haley
Regi: Steven Spielberg
Manus: Tony Kushner & Doris Kearns Goodwin
Genre: Biografi, Drama, Historia
 
Kortfattad handling
Medan inbördeskriget fortsätter kämtar Amerikas president med ett fortsatt blodbad på slagfältet samt beslutet att befria slavarna. 
 
Fördelar
Det är konstigt att ingen har gjort en film om Abraham Lincoln innan. Men det var väl ingen som vågade, antar jag. Misslyckas man med en film om Abraham Lincoln gör man sig till åtlöje framför hela USA.
Men mästaren Steven Spielberg tog alltså på sig uppdraget. Och är det någon som skulle kunna lyckas med en film om Abraham Lincoln så är det ta mig fan han.
 
Jag ska inte säga att jag tyckte om filmen speciellt mycket, men av det jag tyckte om så var det detta som stack ut:
 
Skådespelet är fantastiskt. Ingen kommer någonsin se filmen och efteråt säga:
"Jag filmen var jättebra, men skådespelet alltså...jävlar vad dåligt!"
 
Den repliken existerar inte. Daniel Day Lewis spelar rollen som självaste Abraham Lincoln. Och som han gör det!
Det kändes inte som om det var Daniel Day Lewis jag tittade på. Det kändes verkligen som om det var självaste Lincoln som satt där och mumlade i sin fotölj. Han gör rollen så bra, så klockren och så fantastisk att man inte kan annat än att ta av sig hatten för Daniel Day Lewis. 
Han förtjänade sin Oscar.
 
Resten av alla kända skådespelare i rollistan gör detta minst lika bra. Tommy Lee Jones och Sally Field förtjänade även sina Oscarsnomineringar och skulle nog ha vunnit om jag fått bestämma. Jag tyckte även om John Hawkes i sin roll. Han är en jävligt bra skådespelare!
 
Och rollistan är inte liten heller. Joseph Gordon-Levitt dyker lite oväntat upp, Chronicle's Dane DeHaan har en liten roll med några få repliker och James Spader föds på nytt efter att inte ha synts till i en känd film sedan 1991.
 
Alla är helt fantastiska. 
 
MEN! Är du inte insatt i amerikansk historia och politik är den här filmen rena rama grekiskan för dig. Det var den för mig, vilket gjorde att den var ENORMT LÅNGTRÅKIG!
 
Nackdelar
Som sagt, är du inte insatt i amerikans historia och politik så är det inte mycket du förstår av filmen. Jag fattade nada. Och eftersom jag inte fattade någonting så blev allt hemskt mycket tråkigare än om jag varit någorlunda investerad i Abraham Lincolns liv.
 
Allt politiskt tjafs blandat med låååånga dialoger och en väldigt grå bild fick allt att bli mycket tråkigt. Det kändes som om jag tittade på en teaterpjäs som det var meningen skulle uttråka publiken. Det var grått, tråkigt med långa politiska dialoger som man inte fattade ett dyft av samt ett väldigt deprimerande mörker över det hela. 
 
Om man räknar bort det fantastiska skådespelet njöt jag inte av vad jag såg. Jag försökte gå in i filmen med ett intresse för Lincolns liv och amerikansk politik, men efter bara några minuter hade jag glömt vad allt handlade om. 
 
Man kan jämföra det ungefär med en bok. Ni vet den där gamla 1800-talsromanen man var tvungen att läsa i skolan. Man satte sig ned, läste en sida, två sidor, tre sidor och i början på fjärde sidan var man tvungen att börja om fråm början eftersom man glömt vad som hände på sida ett. 
- Exakt så var den här filmen. 
 
Från ett historiskt och artistiskt perspektiv är detta en väldigt bra film. Men är du inte investerad eller påläst är detta bara 150 minuter av allmän långtråkighet.
 
Sammanfattning
Alla skådespelare är fantastiska. Daniel Day Lewis äger sönder som Abraham Lincoln och resten av gänget likaså. Men är du inte insatt i historien om Lincoln eller inte kan någonting om amerikansk politik är nog den här filmen ett enda stort frågetecken för dig.
Mitt tips är att googla på Lincoln innan du ser filmen. Då kanske du uppskattar den bättre än vad jag gjorde efter at knappt inte vetat ett skit om honom.
 
 
Jag ger "Lincoln" 5/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 

Oblivion

Tom Cruise i årets snyggaste sci-fi: Oblivion (2013)
 
 
I rollerna: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau & Melissa Leo
Regi: Joseph Kosinski
Manus: Joseph Kosinski, Karl Gajdusek & Michel Arndt
Genre: Action, Adventure, Mystery, Sci-fi
 
Kortfattad handling
En veteran som tilldelats uppdraget att extrahera jordens återstående resurser börjar ifrågasätta vad han vet om sitt uppdrag och om sig själv.
 
Fördelar
2013's förtsa biofilm för min del. En mäktig sci-fi var mina förväntningar. Var det det då?
- Meeeh, Den hade sina brister, men det tar vi senare.
 
Det jag visste redan innan filmen började var att jag skulle tycka om Tom Crusie i filmen. Han är ju alltid bra. Det kvittar var han än är med och vilken sorts roll han har så levererar han alltid sitt bästa och gör filmen ett snäpp intressantare för åskådaren. Och så var falllet även här.
 
Folk brukar klaga på att Tom Crusie spelar samma karaktär i varje film. Men detta är inte sant. Alla karaktärer är olika, det är bara det att han blivit en sådan superstjärna genom åren att folk ser honom som "Tom Cruise" istället för karaktärerna han spelar i sina filmer.
- Han kan ju inte hjälpa att han har blivit en av de mest kända filmikonerna i världen. Tom Cruise är en mycket bra skådespelare och där med basta!
 
Vad som annars är höjdpunkten i filmen är de visuella effekterna. Claudio Miranda, som skötte den vackra visualiteten i "Life of Pi" och även vann en Oscar för sitt jobb där är anlitad här. Och filmen är verkligen visuellt imponernade.
 
Men det bästa av allt är nog det mäktiga och episka soundtracket. Det påminde mycket om Hans Zimmer's komposition till The Dark Knight trilogy med mäktiga trummor och episk symfoni. Man satt som klistrad och verkligen njöt av spänningen som soundtracket gav oss. Jag kommer definitivt plocka upp det när dte kommer ut i butik.
 
Själva handlingen är också spännande. Man är investerad i Tom Cruise karaktär och vill veta sanningen om de mysterier som uppkommer under filmens gång.
- Men manuset och karaktärerna kunde ha gjorts mycket bättre.
 
Nackdelar
Det som filmen förlorar på är att manuset och karaktärerna inte är speciellt välskrivna. Vi är inveserade i huvudpersonens resa medans övriga karaktärer inte ges någon som helst bakgrundhistoria eller liknande. Detvar kul att se Morgan Freemans karaktär när han introducerades, men han är inte alls med i så stor del av filmen som jag ville. Man kan nästan säga att han gör en snabb lite cameo bara för att visa att "vi har med Morgan Freeman i vår film".
De hade kunnat göra så mycket mer med hans karaktär. Hans scentid fylldes ut med för mycket konstiga mysterier och Tom Cruise som springer runt och viftar med armarna.
 
Sedan finns det även partier där man inte fattar någonting. Oftast så avslutas ju många filmer med en liten twist som förklarar det konstiga som hände när vi inte fattade någonting. Men här händer det aldrig.
Jag satt i kanske 29 minuter och var totalt förvirrad men hoppades att jag skulle förstå i slutet vad som hände. Men det gjorde jag aldrig.
 
Sedan är filmen även otroligt förutsägbar i vissa partier. Klyschor dyker upp här och där och förstör upplevelsen vilket jag störde mig väldigt mycket på.
 
Sammanfattning
Tom Crusie var bra, de visuella effekterna var fantastiska, sountracket var mäktigt och storyn var mestadels hyfsat intressant och underhållande. Men manuset och karaktärerna gör att filmen blev en liten besvikelse. När jag kom ut ur biosalongen kunde jag inte riktigt bestämma mig om jag tyckte om den eller om jag inte gjorde det.
Men jag kan säga att detta är en film för dig som bara film uppleva lite äventyr, men förväntar du dig ett fantastiskt sci-fi äventyr får du nog leta vidare.
 
Jag ger "Oblivion" 6,5/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 

Gangster Squad

Äntligen en ny gansgterfilm. Men kan inte låta bli att känna mig lite besviken: Gangster Squad (2013)
 
 
I rollerna: Josh Brolin, Ryan Gosling, Emma Stone, Sean Penn, Anthony Mackie, Michael Peña, Robert Patrick, Giovanni Ribisi & Nick Nolte
Regi: Ruben Fleischer
Manus: Will Beall & Paul Lieberman
Genre: Action, Crime, Drama
 
Kortfattad handling
Los Angeles 1949: En grupp hemliga poliser jobbar för att stoppa den hänshyslösa gangsterbossen Mickey Cohen som äger staden.
 
Fördelar
Det har inte kommit en riktigt bra gansgterfilm sedan 90-talet. Det fanns en liten röst i mitt huvud som viskade att Gangster Squad kanske skulle vara den filmen som ändrar på det.
- Men nej, så var inte fallet.
 
Men den var ganska underhållande i vissa partier.
 
Både Josh Brolin och Ryan Gosling var väldigt bra i filmen. Brolin är självsäker, bestämd och den som tar beslut som leder gruppen på ett bra sätt.
Övriga karaktärer i gruppen tar inte upp så mycket rum mer än att man vet att de är där. En liten utstickande roll har Robert Patrick, som för övrigt spelar en av "de goda" förmodligen för första gången i sin karriär. Han är otroligt badass och ingen jag skulle vilja möta i en mörk gränd.
 
En annan som var bra i filmen var Sean Penn som gangsterbossen Mickey Cohen. Han såg ut som en mafiaboss, betedde sig som en mafiaboss och framträdde som en mafiaboss. Jag hade velat att han skulle sticka ut lite mer som t.ex Robert De Niro gjorde i "The Untouchables", men det var fortfarande ett bra perfomance.
 
Detta är en film för dig som älskar att se kulor spruta för det är vad den här filmen handlar om. För jävlar vad kulorna smattrar. Det exploderar till höger och vänster och folk blir ihälskjutna varoch varannan sekund.
Men är du ute efter en riktigt efterlängtad gangsterfilm måste jag tyvärr meddela att du får leta vidare.
 
Nackdelar
Som det står i beskrivningen utspelar sig filmen i slutet av 40-talet. Men det kändes aldrig som det.
- Visst, scenografin och kosymen visar på att detta inte händer i nutid men allt annat kändes för modernt för att övertyga mig. Jag fick inte känslan av 40-talet, snarare känslan av en filminspelning år 2012 som föreställde 40-talet. Specialeffekterna var njutbara men lite för mycket action för en klassisk gangsterfilm.
 
Och någor annat som inte hör gangsterfilmer till är den skakiga kameran. I en lång scen följer vi en biljakt med två bilar med poliser och två bilar med riktiga gangsters. Under hela biljakten skakar kameran något fruktansvärt, det är kolsvart ute och alla fyra bilarna ser likadana ut.
- Så hur i helvete ska vi kunna se vilka som är poliser och vilka som är gangsters? När en av bilarna plötsligt sprängdes fick jag sitta och vänta ett tag för att förskja se vilka karaktärer som fortfarande var i rörelse. Det ska jag inte behöva göra. Jag ska veta vem som dog och vem som inte gjorde det. Jag ska veta vilken bil skurkarna sitter i och slippa bli förvirrad. Dåligt och ogenomtänkt gjort.
 
Något annat som inte kändes "gangster" var att vi inte följde gangsters. Vi följde poliser som låtsades att de var gangsters vilket bara blev konstigt. Mickey Cohen är ju huvudgangstern men han har långt ifrån så mycket scentid som han behövde.
För att den här filmen skulle fungera som en "gangsterfilm" behöver vi se äkta gangstertag av en riktig boss. Vi fick några scener där han bevisade sin brutalitet, men inte så mycket som vi behövde för att uppskatta filmen totalt.
 
Sammanfattning
"Gangster Squad" är en film för sig som vill se tusentals smattrande kulor och inte bryr dig särkilt mycket om filmen lever upp till vad som normalt förväntas av en gangsterfilm. Brolin, Gosling, Penn och resterande skådespelare gjorde filmen sevärd men förmodligen ingenting jag kommer att se igen.
 
Jag ger "Gangster Squad" 6/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga ellet ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke