Pulp Fiction

Har John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Amanda Plummer, Maria de Medeiros, Ving Rhames, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Christopher Walken och Bruce Willis varit med i en av de bästa filmerna någonsin?
Svar Ja: Pulp Fiction (1994)
 
 
I rollerna: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Amanda Plummer, Maria De Medeiros, Ving Rhames, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Christopher Walken & Bruce Willis
Regi: Quentin Tarantino
Manus: Quentin Tarantino & Roger Avary
Genre: Crime, Thriller
 
Kortfattad handling
Vi följer två torpeder, en boxare, en mafiaboss och två rånare i en våldsam historia, uppdelad i fyra.
 
Fördelar
Quentin Tarantino har gjort ett mästerverk! Och om du inte vet vem Quentin Tarantino är så...Really?
 
Pulp Fiction är uppbyggt på ett fantastiskt, men stundtals förvirrande sätt. 
Vi får följa flera olika storys som är utplacerade i okronologisk ordning. Varje gång det kommer en ny scen blir man förvånad för att man trodde att det redan hade hänt, och det kan mycket väl redan ha hänt - så det skapar en hel del förvirring första gången du ser den. Men förr eller senare möter de olika historierna varandra på ett genialiskt sätt och alla dina frågor är plötsligt besvarade. 
 
Man kan föreställa sig att Pulp Fiction ska vara en klassisk gangsterfilm med människor som blir knäppta var och varannan minut. Och visst, några vapen blir avfyrade men det är inte det som driver filmen framåt. Det är de fantastiska dialogerna.
 
Vi får följa de två torpederna Vincent Vega (John Travolta) och Jules Winnfield (Samuel L. Jackson), och det är de här två karaktärena som, för mig, gör hela filmen. Men missförstå mig inte, alla andra är också fantastiska men Vega och Winnfield är helt enkelt klockrena!
Det är dialogerna mellan de här två som är de mest minnesvärda. De kan prata om precis vad som helst utan att man tappar intresset. De har en 5 minuter lång konversation om fotmassage - ändå sitter du som klistrad framför din TV.
 
Vi får även följa boxaren Butch Coolidge (Bruce Willis), maffiabossen Marsellus Wallace (Ving Rhames) och hans fru Mia Wallace (Uma Thurman). 
Dessa karaktärers dialoger är inte lika minnesvärda men ta mig fan lika bra ändå. 
 
Vår fjärde story handlar om rånarparet Ringo (Tim Roth) och Yolanda (Amanda Plummer). Dessa karaktärer blir introducerade precis i början av filmen när de har en lång dialog på en resturang. 
Eftersom det här är det första vi kommer att se så gäller det att vi blir intresserade från första början. Och det blir vi. Enastående dialog. Enastående!
 
Vi har också sidokaraktärer vars dialoger är helt utmärkta. Eric Stoltz spelar knarklangaren Lance och är min personliga favorit i Pulp Fiction. Mycket skön kille med komiska dialoger och en skön personlighet och såklart, fantastiskt skådespel.
Christopher Walken är med i en "flashback-historia" som Captain Koons och gör sin 3-5 minuter långa dialog under en enda tagning. Dialogen är omedvetet rolig och väldigt, väldigt bra!
 
Det bästa med Pulp Fiction är att filmens roliga repliker och utmärkta dialoger kombineras helt utmärkt med coola scener och oväntade våldsamheter. 
Det som en del kritiker påpekat är att vi egentligen inte lär länna någon karaktär speciellt mycket, men jag tycker inte att det gör något. På något märkligt sätt tar man inte ställning till någon speciell karaktär utan sympatiserar med allihop.
 
Samtliga storys i filmen är intressanta och driver filmen framåt. Ingenting är onödigt. Inte ens meningslösa konversationer om fotmassage eller vad McDonald's hamburgare heter i Europa är ointressant. 
 
Och jag älskar verkligen kameraarbetet. Inga skakiga kameror som förstör filmen, utan stadigt och lugnt genom samtliga scener.
Och ibland visas vissa scener två gånger men då ifrån en annan persons perspektiv.
 
 
Manuset är fenomenalt! Den otroligt höga klassen på skådespelet beror mestadels på Quentin Tarantino's otroliga manus och välskrivda dialoger. Quentin Tarantino har helt enkelt gjort ett mästerverk.
Och han har även lyckas pricka in musiken perfekt. Varje scen passar perfekt med varje låt. När scenen börjar, börjar låten. När scenen slutar, då slutar låten utan att behöva klippa i den och hoppa över partier. Det är otroligt snyggt och jag lovar att du kommer ha signaturmelodin på hjärnan ett bra tag framöver.
 
Jag älskar alla karaktärerna. Alla skådespelare är perfekta för sina roller och levererar sina repliker med enorm känsla och imponerande precision.
Speciellt Samuel L. Jackson som Jules Winnfield. Underbart!
Samtidigt som dialogerna är seriösa så är det fortfarande mycket humor ingraverat. Vi kan ha en våldsam scen med blod som sprutar och de lyckas fortfarande klämma in en omedveten komisk replik som man vrålskrattar åt. Med andra ord:
Det finns fler minnesvärda citat i Pulp Fiction än det finns sidor i en telefonkatalog.
 
 
Nackdelar
Nu är ni nyfikna va? Efter all beröm han gett hittills, kan han verkligen ha något negativt att säga?
 
- Nej, det kan han inte.
 
Jag hittar inte ett enda fel i Pulp Fiction. Den är guld!
 
Sammanfattning
Det här är ett mästerverk.
Quentin Tarantiono är ett geni och borde ha sitt ansikte på en amerikansk dollarsedel.
Jag hittar absolut inga fel med den här filmen. Pulp Fiction är GULD!
 
Jag ger "Pulp Fiction" 10/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga ellet ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag! 
 
// Nicke
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: bexollila.

Missa inte chansen att synas i min blogg - http://www.nattstad.se/bexollila?id=5779137

Om inte, allt bra med dig annars :D ?

Svar: Nej tack, inget för mig!
Jo, tack bra! :)
Niklas

2012-12-21 @ 10:29:51
URL: http://www.nattstad.se/bexollila

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: