Pulp Fiction

Har John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Amanda Plummer, Maria de Medeiros, Ving Rhames, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Christopher Walken och Bruce Willis varit med i en av de bästa filmerna någonsin?
Svar Ja: Pulp Fiction (1994)
 
 
I rollerna: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Amanda Plummer, Maria De Medeiros, Ving Rhames, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Christopher Walken & Bruce Willis
Regi: Quentin Tarantino
Manus: Quentin Tarantino & Roger Avary
Genre: Crime, Thriller
 
Kortfattad handling
Vi följer två torpeder, en boxare, en mafiaboss och två rånare i en våldsam historia, uppdelad i fyra.
 
Fördelar
Quentin Tarantino har gjort ett mästerverk! Och om du inte vet vem Quentin Tarantino är så...Really?
 
Pulp Fiction är uppbyggt på ett fantastiskt, men stundtals förvirrande sätt. 
Vi får följa flera olika storys som är utplacerade i okronologisk ordning. Varje gång det kommer en ny scen blir man förvånad för att man trodde att det redan hade hänt, och det kan mycket väl redan ha hänt - så det skapar en hel del förvirring första gången du ser den. Men förr eller senare möter de olika historierna varandra på ett genialiskt sätt och alla dina frågor är plötsligt besvarade. 
 
Man kan föreställa sig att Pulp Fiction ska vara en klassisk gangsterfilm med människor som blir knäppta var och varannan minut. Och visst, några vapen blir avfyrade men det är inte det som driver filmen framåt. Det är de fantastiska dialogerna.
 
Vi får följa de två torpederna Vincent Vega (John Travolta) och Jules Winnfield (Samuel L. Jackson), och det är de här två karaktärena som, för mig, gör hela filmen. Men missförstå mig inte, alla andra är också fantastiska men Vega och Winnfield är helt enkelt klockrena!
Det är dialogerna mellan de här två som är de mest minnesvärda. De kan prata om precis vad som helst utan att man tappar intresset. De har en 5 minuter lång konversation om fotmassage - ändå sitter du som klistrad framför din TV.
 
Vi får även följa boxaren Butch Coolidge (Bruce Willis), maffiabossen Marsellus Wallace (Ving Rhames) och hans fru Mia Wallace (Uma Thurman). 
Dessa karaktärers dialoger är inte lika minnesvärda men ta mig fan lika bra ändå. 
 
Vår fjärde story handlar om rånarparet Ringo (Tim Roth) och Yolanda (Amanda Plummer). Dessa karaktärer blir introducerade precis i början av filmen när de har en lång dialog på en resturang. 
Eftersom det här är det första vi kommer att se så gäller det att vi blir intresserade från första början. Och det blir vi. Enastående dialog. Enastående!
 
Vi har också sidokaraktärer vars dialoger är helt utmärkta. Eric Stoltz spelar knarklangaren Lance och är min personliga favorit i Pulp Fiction. Mycket skön kille med komiska dialoger och en skön personlighet och såklart, fantastiskt skådespel.
Christopher Walken är med i en "flashback-historia" som Captain Koons och gör sin 3-5 minuter långa dialog under en enda tagning. Dialogen är omedvetet rolig och väldigt, väldigt bra!
 
Det bästa med Pulp Fiction är att filmens roliga repliker och utmärkta dialoger kombineras helt utmärkt med coola scener och oväntade våldsamheter. 
Det som en del kritiker påpekat är att vi egentligen inte lär länna någon karaktär speciellt mycket, men jag tycker inte att det gör något. På något märkligt sätt tar man inte ställning till någon speciell karaktär utan sympatiserar med allihop.
 
Samtliga storys i filmen är intressanta och driver filmen framåt. Ingenting är onödigt. Inte ens meningslösa konversationer om fotmassage eller vad McDonald's hamburgare heter i Europa är ointressant. 
 
Och jag älskar verkligen kameraarbetet. Inga skakiga kameror som förstör filmen, utan stadigt och lugnt genom samtliga scener.
Och ibland visas vissa scener två gånger men då ifrån en annan persons perspektiv.
 
 
Manuset är fenomenalt! Den otroligt höga klassen på skådespelet beror mestadels på Quentin Tarantino's otroliga manus och välskrivda dialoger. Quentin Tarantino har helt enkelt gjort ett mästerverk.
Och han har även lyckas pricka in musiken perfekt. Varje scen passar perfekt med varje låt. När scenen börjar, börjar låten. När scenen slutar, då slutar låten utan att behöva klippa i den och hoppa över partier. Det är otroligt snyggt och jag lovar att du kommer ha signaturmelodin på hjärnan ett bra tag framöver.
 
Jag älskar alla karaktärerna. Alla skådespelare är perfekta för sina roller och levererar sina repliker med enorm känsla och imponerande precision.
Speciellt Samuel L. Jackson som Jules Winnfield. Underbart!
Samtidigt som dialogerna är seriösa så är det fortfarande mycket humor ingraverat. Vi kan ha en våldsam scen med blod som sprutar och de lyckas fortfarande klämma in en omedveten komisk replik som man vrålskrattar åt. Med andra ord:
Det finns fler minnesvärda citat i Pulp Fiction än det finns sidor i en telefonkatalog.
 
 
Nackdelar
Nu är ni nyfikna va? Efter all beröm han gett hittills, kan han verkligen ha något negativt att säga?
 
- Nej, det kan han inte.
 
Jag hittar inte ett enda fel i Pulp Fiction. Den är guld!
 
Sammanfattning
Det här är ett mästerverk.
Quentin Tarantiono är ett geni och borde ha sitt ansikte på en amerikansk dollarsedel.
Jag hittar absolut inga fel med den här filmen. Pulp Fiction är GULD!
 
Jag ger "Pulp Fiction" 10/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga ellet ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag! 
 
// Nicke
 
 
 
 
 

Batman & Robin

Här har vi filmen som får "Batman Forever" att se ut som ett mästerverk! Batman & Robin (1997)
 
 
I rollerna: George Clooney, Chris O'Donnell, Arnold Schwarzenegger, Uma Thurman, Alicia Silverstone, Michael Gough, Pat Hingle, John Glover & Elle Macpherson
Regi: Joel Schumacher
Manus: Bob Kane & Akiva Goldsman
Genre: Action, Crime, Fantasy
 
Kortfattad handling
Batman och Robin försöker hålla sitt parterskap samman samtidigt som de måste stoppa Mr. Freeze och Poison Ivy från att frysa ned Gotham City.
 
Fördelar
Jag blev utmanad av en kompis. Jag måste hitta TRE FÖRDELAR - och jag hittade det faktiskt. Jag säger inte att det är speciellt bra fördelar men ändå...fördelar.
 
1. Alfred fick mycket scentid
 
2. Scenerna som tar plats utomhus på dagtid är faktiskt helt okej. Tyvärr så utspelar sig 98% av filmen i mörker med fult neonljus. Men de andra 2% var okej.
 
3. Okej...om du tänker dig Batman & Robin som en komedi så kan den faktiskt vara rolig. Men då måste du vara full, hög och väldigt övertrött.
 
Nackdelar
Det här kan mycket väl vara den sämsta film som någonsin gjorts.
Den första repliken som sägs är en "favorit i repris":
 
Robin: "I Wanna' car! Chicks dig the car!"
 
- Men snälla? Är det här verkligen det bästa sättet att öppna en film med? Det är lika bra att sluta titta här, för bättre än så kommer det inte att bli. Det måste vara någon slags världsrekord - att förstöra en film efter 5 sekunder.
 
Och bilen. Ja, de har (enligt dem själva) förbättrat bilen. Istället för att bara ha blått, onödigt neonljus har de nu också slängt på lite rött, onödigt neonljus. För då blir ju allt mycket bättre!
 
Vi har en ny Batman! Val Kilmer har klivit åt sidan och lämnar nu plats åt George Clooney.
GEORGE CLOONEY? SOM BATMAN? Nu får ni allt ta och ge er.
Han passar varken som Bruce Wayne eller Batman. Han använder exakt samma röst när han är Batman som han gör när han är Bruce Wayne, men är det någon som tänker på det?
En känd miljardär som öppnar truten i intervjuer hela dagarna...någon måste väl märka det?
- Nejdå! Inte en själ.
 
Jag hade hoppats på att vi skulle få se en ny dräkt...utan Bat-Nipples. Men det fick vi inte. Vi fick istället både BAT-NIPPLES och BAT-ASS! 
Yepp, Bat-Ass. Vi får se en klassisk scen när Batman tar på sig dräkten - funkar helt okej tills kameran zoomar in på Batmans tighta arsle! 
- VEM VILL SE DET I JUST DET ÖGONBLICKET? 
 
Och Batman har gått och blivit en löjlig idiot. Det finns en scen där han och Robin står och argumenterar om vem som har mest pengar. Då drar Batman fram sitt skimrande bankkort...
- Frågan är ju: Varför? Varför finns det ens med i filmen? Det har ingen mening överhuvudtaget. Totalt meningslöst.
 
Chris O'Donnell. Varför finns du?
Jag sa i förra recensionen att han var en mycket dålig skådespelare. Jag tar tillbaka allt.
Han är ingen skådespelare, han kan verkligen inte! Han är så fruktansvärt dålig. Det finns inte ord till att beskriva hur dålig han är. 
Jag har inget mer att säga. Chris O'Donnell - I min värld finns du inte.
 
Och så har vi Arnold Schwarzenegger som filmens storskurk Mr. Freeze. Det kan helt enkelt inte bli bra, det finns inte. Han har BARA one-liners som repliker. Och då menar jag BARA! 
 
"The Ice-man is coming!" "Tonight, hell freezes over!" "Ice to see you". - Jag orkar bara inte mer...
 
Och sedan har vi Uma Thurman som vår andra skurk. 
Uma Thurman? Som fick en Oscar's-nominering för hennes roll i "Pulp Fiction"? Är med i Batman & Robin? Och är TOTALT VÄRDELÖS!
- Jag kan bara inte förstå att hon fått en nominering så dålig som hon är i den här filmen. Hon beter sig som om hon var en amatörskådis i en skolpjäs.
 
Och sen har vi "Bane" i den här filmen, och de har totalt förstört Bane. Är han samma Bane som i "The Dark Knight Rises"? 
- Nej. I "Batman & Robin" föds han i någon galen professors påhittade uppfinning. I "Batman & Robin" är han en stor idiot som ser ut som en förmänskligad krokodil, och det enda han egentligen gör är att spänna sina muskler och skriker "BANE" om och om igen utan någon som helst anledning! I "Batman & Robin" har han ingen hjärna. Alls!
 
Och det största misstaget i hela filmen är Alicia Silverstone som BATGIRL! Jag tänker inte ens säga något annat. Jag hoppas ni förstår.
 
Miljön då. I "Batman Forever" hade Joel Schumacher förvandlat Gotham City till ett neonskinande homoparadis. Man hoppades ju att han skulle lära sig av sina misstag.
Istället har vi nu fått en miljö som mer passar in i ett barnprogram för 2-4 åringar. Det ser så jävla dåligt ut.
Joel Schumacher, vad fan har du gjort? Du har totalt demolerat allt vad "Batman" heter! 
Allt är gjort av färglad plast och gummi! ALLT!
 
Och det största felet är förstås filmen handling:
 
Mr. Freeze samlar, med hjälp av sitt gäng av eskimåer, ihop diamanter för att hans dräkt går på diamanter. Och han tänker bygga ett vapen av diamanter som ska frysa ned hela Gotham City, så att ingen kan stoppa honom från att stjäla de pengar som behövs till botemedlet för att få liv i sin nedfrysta fru.
 
Är det bara jag eller lät det där väldigt dumt?
 
Hans dräkt går på diamanter! Hans vapen är gjort av diamanter! Och diamanterna är lika stora som handbollar! 
- Sälj skiten och få dina pengar? Är inte det enklare? Eller?
 
Sammanfattning
Den här filmen har absolut ingen mening. Ingenting är vettigt, trovärdigt eller...bra.
Bra skådespelare som levererar dåligt skådespel är bland det värsta man kan se. Allt är dåligt.
Joel Schumacher förtjänar en fet smäll!
 
Jag ger "Batman & Robin" 0,5/10
 
Jag hoppas du tyckte om min recension. Har du något förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag! 
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Batman Forever

The beginning of the death of "The Batman Franchise": Batman Forever (1995)
 
 
I rollerna: Val Kilmer, Chris O'Donnell, Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Nicole Kidman, Michael Gough, Pat Hingle, Drew Barrymore & Debi Mazar
Regi: Joel Schumacher
Manus: Lee Batchler, Janet Scott Batchler, Akiva Goldsman & Bob Kane
Genre: Action, Adventure, Crime, Fantasy
 
Kortfattad handling
Batman har nu två skurkar att ta sig an: Two-Face (Tommy Lee Jones) och The Riddler (Jim Carrey). Till sin hjälp har han den förföriska psykologen Dr. Chase Meridian (Nicole Kidman) och en ung circus-akrobat som blir hans sidekick, Robin (Chris O'Donnell).
 
Fördelar
Det första vi ser i filmen är Batman som strosar omkring i sin nya dräkt. Och jag gillade den här dräkten bättre än Michael Keatons gummidräkt i de två föregående filmerna.
 
Ja, Michael Keaton och Tim Burton har alltså beslutat sig för att hoppa av batmanserien. Vi ser istället en ny regissör vid namn Joel Schumacher och Val Kilmer som Batman/Bruce Wayne.
 
Jag tyckte faktiskt att Val Kilmer passade som Bruce Wayne. Jag kunde köpa att han var en bortskämd miljardär. Men passar han som Batman? Näääääe....
 
Och att sätta in Schumacher som regissör var ett intressant val, speciellt efter att han regisserat en av mina favoriter "Falling Down". Det kunde ha blivit bra. Men...nej, nej, nej, nej, nej.
 
Det jag faktiskt tyckte om var att Komissarie Gordon och Alfred har fått lite mer scentid. Långt ifrån lika mycket som i Christopher Nolan's trilogi, men en klar förbättring.
 
Och den enda skådespelaren som egentligen gör nogot bra i den här filmen är Jim Carrey. Grejen med Jim Carrey är att han i den här filmen inte verkar "vara" The Riddler. Han bara "är Jim Carrey". 
I första halvan av filmen bär han filmen på sina axlar, tills han tappar greppet i nästa halva.
 
Den här filmen är ren och skär BULLSHIT!
 
Nackdelar
Vi börjar med varje karaktär.
 
Batman/Bruce Wayne
Jag kunde som sagt köpa Val kimer som en rik miljardär, men när han sedan fick på sig batmandräkten försvann allt vad trovärdighet heter.
Man fick ALDRIG känslan av att Val Kilmer var "The Dark Knight". Han var bara en snubbe i en batmankostym. Han försökte för mycket med skådespelet i dialogerna så att de istället blev väldigt löjliga. En massa skrattretande repliker som:
 
 
Batman: "It's the car. Chicks dig the car!"
 
- Är du seriös? "Chicks dig the car"? Så skulle aldrig stenhårda Batman säga? Vad händer?
 
Och för och inte tala om bilen! Jag älskade bilen i "Batman" och "Batman Returns".
I Batman Forever har de slängt på blått neonljus...Varför om jag får lova att fråga?
En hel drös av blått neonljus som lyser i mörkret skriker inte direkt "INGEN VET ATT JAG KOMMER!" utan snarare "HALLÅ FLICKOR! DET ÄR JAG SOM ÄR BATMAN!"
 
Och jag nämde tidigare att jag gillade dräktens nya look, tills vi får se:
 
BAT-NIPPLES!
 
- That's Right! BAT-NIPPLES! De har lagt till synliga bröstvårtor på batmans dräkt. VARFÖR? 
Totalt dumt, fult och meningslöst. Där dog dräkten för min del.
 
Harvey Dent/Two-Face
Jag tycker om Tommy Lee Jones som skådespelare - men i den här filmen brast det.
Two-Face är totalt baserad på Jack Nicholson's Joker. Skillnaden är att Jack Nicholson gör det bra.
Schumacher gjorde den lite stela brottslingen Harvey Dent till en skrattande idiot som hoppar upp och ned så fort han spränger något och gråter så fort något går fel. Total bullshit! 
Och utseendemässigt? Ja...hans tilltänkta "tvådelade" ansikte kunde inte se mer gummi ut. 
Vem som helst kan gå in på en leksaksaffär och köpa en halloween-mask som ser trovärdigare ut än vad hans outfit gjorde.
 
Dr. Edward Nygma/The Riddler
The Riddler spelas alltså av Jim Carrey. Jim carrey är en fantastisk skådespelare, ett komiskt geni. Han passade faktiskt in i sin roll, men drar det aaaaalldeles för långt.
I början av filmen tyckte jag om honom, tills han...jag vet inte riktigt vad som hände. Han började agera väldigt konstigt och allt var bara fel. Det blev för mycket "Jim Carrey" och för lite "skådespel".
 
Och vad i hela friden har han på sig? The Riddlers outfit i "Batman: The animated series" är en grön badass kostym!
I "Batman Forever" har han en limegrön pyamas med svarta frågetecken på? Det är bara...fel...och GAY!
 
Dr. Chase Meridian
Nicole Kidman spelar här Bruce Wayne's kärleksintresse.
Det är inte det att hon är en dålig skådespelare eller så, men jag störde mig på henne genom hela filmen. Jag vet inte riktigt vad det var. Dialogerna mellen henne och Batman respektive Bruce Wayne var bara riktigt tråkiga, smöriga och pinsamma. 
Not for me.
 
Dick Grayson/Robin
Vi har nu kommit fram till världens mest hatade sidekick: Robin.
Robin spelas av Chris O'Donnell, och bara här går allt åt helvete. 
Chris O'Donnell är...en mycket dålig skådespelare. Hans repliker dör så fort han är klar. Ingen bryr sig om vad han säger eller gör. Så fort han fösvinner ut bild känner man sig genast mycket bättre. 
 
Och varför flyttar han in hos Bruce Wayne? Den finns ingen som helst baktanke med detta överhuvudtaget. 
Hans familj dör och Komissaria Gordon frågar Bruce Wayne om han kan "ta hand om honom"? Varför ska Bruce Wayne behöva det? Han är väl myndig, eller? 
- Tydligen inte. Det ska alltså föreställa att "Robin" är 17 år gammal...
Han är inte 17 år gammal? Han ser för fan ut att vara 30+. 
Hela manuset är bara strunt.
 
Så, nu har våra kära huvudkaraktärer manglats fördigt - så då går vi till resten av smörjan då.
 
Joel Schumacher verkar ha en galen fascination av NEONLJUS! 
Den mörka och mystiska miljön som Tim Burton byggde upp är nu totalt förstörd.
Joel Schumacher har förvandlat mörka Gotham City till något slagt "Las Vegas Wonderland".
ALLT ÄR I NEON! Hela staden lyser glatt av alla färglada färger du kan tänka dig.
Han har även introducerad ett nytt kriminellt gäng som har på sig neonfärgade kläder som lyser i mörkret. Totalt meningslöst.
 
Gotham City har blivit en gaybar i Las vegas, tack vare Joel Schumacher.
 
Schumacher har även använt sig av den sorts kamerateknik som jag hatar: Skakig kamera.
Kameran börjar hoppa upp och ner så fort vi har en actionscen. I alla fall jag, blir väldigt yr av detta och uppfattar inte vad som händer i scenen. 
 
Special- och ljudeffekterna är värdelösa. 
Jag skulle här och nu kunna ladda ned ett program på datorn och göra explosionerna bättre än vad de gjorde i den här filmen. 
 
Och i en speciell scen dras ett skäggstrå av en mans haka och det låter "pling" - Det är ett sådant ljud man hör när Jerrry drar av ett morrhår från Tom i Tom&Jerry. "Tom&Jerry" är en tecknad serie från 40-talet..."Batman Forever" är en tilltänkt actionfilm från 90-talet.
Bra ljudeffekter?
 
 
Under hela den tiden jag satt och tittade på den här skiten så var jag övertygad om att det var en animerad film jag tittade på. Allt vara alldeles för färgglatt och schumachers neonljus gjorde det inte bättre.
 
Sammanfattning
Jim Carrey var okej första halvan av filmen, men ingenting annat var bra!
 
Vi hade Two-Face och The Riddler som båda försökte vara Jokern, Val Kilmer som en löjlig Batman, pinsamt manus, dåligt skådespel, hemska specieleffekter, Schumachers onödiga neonljus och Chris O'Donnell i vägen.
 
Det är tur att Chistopher Nolan finns - för vet du vad Joel Schumacher? Du höll på att döda Batman.
 
Jag ger "Batman Forever" 2/10
 
Jag hoppas du tyckte om min recension. Har du något förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag! 
 
// Nicke