The Hunger Games

Baserad på boken med samma namn: The Hunger Games (2012)
 
 
I rollerna: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Stanley Tucci, Wes Bentley, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Toby Jones & Donald Sutherland
Regi: Gary Ross
Manus: Gary Ross, Suzanne Collins & Billy Ray
Genre: Action, Adventure, Sci-Fi
 
Kortfattad handling
I den dystopiska nationen Panem arrangeras varje år "The Hunger Games". En pojke och en flicka från varje distrikt väljs ut för att möta 22 andra deltagare i en dödskamp tills bara en deltagare återstår. 
 
Fördelar
Till att börja med kan jag säga att jag inte har läst boken, så jag har ingenting att jämföra med, men jag gillade handlingen. Jennifer Lawrence spelar vår huvudkaraktär Katniss Everdeen - och gör det bra.
Hon passade in i sin roll och bjöd på bra skådespel. Det första man tänker är "Nu kommer det vara en massa känslor och gulligullsnack genom hela filmen." Men sedan visar hon sig vara riktigt badass! Tjejernas svar på Legolas.
 
Vår andra huvudkaraktär är Peeta Mellark (Josh Hutcherson) och ja, han är väl okej. Han är ingen dålig skådespelare, men däremot ser han ut som en stureplansbrat och slänger ur sig löjliga repliker som jag inte tyckte om. Men som sagt, ingen dålig skådespelare. Han var OK!
 
Och Woody Harrelson är också med på ett hörn som den smått alkoholiserade f.d vinnaren av "The Hunger Games", och han är den bästa karaktären i hela filmen. Väldigt rolig och skön person. 
 
Som sagt så gillade jag orinaliteten i filmen och dess handling. Vad som också fångade min uppmärksamhet var den otroligt fräna teknologin. Jag har inte fått någon uppfattning när detta utspelade sig, men förmodligen är det någonstans mellan 2400-2600-talet efter något post-apocalyptiskt drama. Men i alla fall, teknologin var väldigt intressant trots att det kunde bli väldigt löjligt och otrovärt vissa stunder.
 
En speciell scen fick min uppmärksamhet. När alla deltagarna elegant kommer inridande i "stadion" var en väldigt mäktig scen, och jag gillade det faktiskt, mycket pga musiken. Musiken lyfte helt klart vissa scener som annars skulle ha varit ytterst tråkiga.
 
MEN... jag förväntade mig något helt annat. Jag förväntade mig en blodig battle från start till slut. Det var ju inte riktigt så det var...
 
Nackdelar
Till att börja med var introt väldigt drygt, nästan så att det aldrig höll på att ta slut. Jag är inget stort fan av att bli mött av ett "textintro" som förklarar vad som "hänt innan". Ska man göra en bra film ska man fan visa allt som händer - inte låta publiken bli trötta i ansiktet av att läsa 647 meningar direkt från start.
 
När filmen väl drar igång har vi en kort dialog mellan Katniss och hennes syster Prime som faktiskt är ganska intressant. Men då väljer dom att bryta scenen och vi får istället se Katniss promenerandes i skogen. Totalt oitressant och tillförde ingenting av intresse.
Vi får se Katniss och hennes pojkvän Gale ha en obregliplig konversation med ord och fraser som man aldrig hört talas om. Har du inte läst boken kommer du att fatta lika lite som jag gjorde.
 
När sedan valet av deltagare ska ske möts vi av vitklädda män som ser ut som om de precis ska cykla tour-de-france, och en kvinna i lila klänning, hår och ansikte som påminner om Cruella De Vil.
- Och valet är inte speciellt intressant. Jag skulle velat se en mer dramatisk scen, men nejdå. 
 
Jag tyckte om miljön och scenografin i det fattiga distriktet dom kommer ifrån, men när jag sedan möttes av den rika huvudnationen "Panem" dog all uppskattning ut. Stället såg helt fel ut. Alla invånare var klädda som transvestiter på väg till maskerad, staden såg ut som en gigantisk modell av ett framtidsbygge av en flygplats, de s.k "lyxiga" hotellen såg plastigt dåliga ut och ingenting stämde. 
- Scenografi, miljo och design - Förstörelse.
 
Nästa "lilla fel" är att ingenting händer! Efter den mäktiga ingångsscenen jag talat om hände INGENTING vettigt. Det tog ca 1 timme och 40 minuter innan vi ens fick se lite blod. 
Och när det äntligen är dags att dra igång "The Hunger Games" ställs de 24 deltagarna upp i en ring, tidtagaren tickar nedåt, musiken bygger upp stämningen och PANG! The Hunger Games är igång...och de stänger av musiken...
- Seriöst? Efter all den otroliga uppbyggnaden med spänning och intresse så väljer ni att ta bort det som gör hela fighten bra? Allt är tyst och man ser hur dem srpinger omkring och dödar varandra, men bryr man sig? Nej. Jag tappade totalt intresset av vad som hände i scenen. Musiken driver spänningen! Idioter.
 
Och efter det här misslyckandet är vi nu fast med en inte-alls-så-våldsam version av "Expedition Robinson". Trevligt.
Och i alla fightscener använde de såklart den mest hatade kameratekniken jag vet. SKAKTEKNIKEN! Jag kunde verkligen inte uppfatta vad som hände. De bytte vinkel så snabbt att man inte ens hann blinka. Jag blev yr och kände inte alls för att fortsätta se filmen.
 
"The Hunger Games" är full av clichéer och innehåller många förutsägbara scener. 10 sekunder innan scener vet jag precis vad som kommer hända, och jag har INTE LÄST BOKEN!
Jag tänker inte lägga ner mig på att gå in på några spoilers, för filmen spoilar i stort sett sig själv hela tiden.
 
Filmen är 140 minuter lång. Minst 40 minuter för lång om du frågar mig. Det tog alldeles för lång tid att komma till vad filmen egentligen ska handla om, och det blodet vi jag fick se såg jag knappt pga allt uselt kameraarbete. 
 
Sammanfattning
Jennifer Lawrence, Woody Harrelson och storyn var bra. Resten är en blanding av Twilight och Expedition Robinson.
 
Jag tyckte inte om miljön, kostymerna, scenografin eller kameran. Jag hade förväntat mig något helt annat, och blev därför väldigt besviken.
Är du kille och över 14 år är den här filmen förmodligen inte rätt för dig.
 
The Hunger Games är väldigt överskattad!
 
Jag ger "The Hunger Games" 4/10
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: